*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Alarmklokkerne bimler løs over ekstrem ulighed

Hvis vi skal bevare vores frie, lige og sikre samfund, må vi bremse den ekstreme ulighed, der kommer til udtryk ved, at otte mennesker ejer lige så meget som halvdelen af jordens befolkning.

Hvad for et samfund ønsker vi at give videre til de kommende generationer? Det spørgsmål trænger sig på, efter Oxfam Ibis i dag har offentliggjort en rapport, der viser, at otte personer ejer det samme som halvdelen af verdens befolkning.

Selvfølgelig er det positivt, når gode iværksættere formår at skabe sig en formue med en uimodståelig idé, men når koncentrationen af rigdom bliver så ekstrem, som det nu er tilfældet – og når mange af milliardformuerne som dokumenteret i rapporten er skabt i skattely eller i industrier, der er gennemsyret af korruption – ja, så synes jeg i hvert fald, vi har et problem.

Alarmklokkerne bimler løs. Det gjorde de, da det var 62 personer, der ejede det samme som halvdelen af verden. Nu er det otte. Der er grund til at gå i gang med at ændre på det. Nu.

Ekstrem ulighed er en trussel mod vores frihed, mod vores sikkerhed og mod vores fælles fremtid. Det er ikke bare mig, der siger det. Det siger blandt andet et studie fra NASA og de samme takter lyder fra verdensledere og erhvervsfolk, der i denne uge mødes til World Economic Forum i schweiziske Davos.

For mig at se er den ekstreme koncentration af rigdom et udtryk for et økonomisk system, der ikke fungerer – eller i hvert fald har meget, meget stor fejl.

Den antagelse deler jeg med Saxo Banks cheføkonom, der for nylig fastslog, at trickle-down economics – altså at de fattigste også bliver rigere, når de rigeste bliver rigere (når det regner på præsten, drypper det på degnen) – ikke virker.

Min og Alternativets ambition er derfor – sammen med nytænkende økonomer, tænketanke og andre politikere – at udvikle en ny økonomisk model, der vil være med til at skabe bedre samfund i stedet for at koncentrere al rigdommen hos den rigeste procent, den rigeste promille eller otte mænd.

Det vil vi gøre ved at skabe en samfundsmodel, hvor vi ikke arbejder for økonomien, men økonomien arbejder for os. Hvor vi sikre sorte tal på alle tre bundlinjer, ikke kun den økonomiske, men også den sociale og den miljømæssige.

For mig at se bør det være topprioritet for alle politiske partier. Det handler om, at se fremtiden og for den sags skyld nutiden i øjnene.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Josephine Fock (f. 1965) er medstifter af Alternativet. Hun er gruppeforkvinde i partiet og fungerer samtidig som asyl- og integrationsordfører samt finans-, økonomi- og retsordfører. Josephine er uddannet jurist og har en fortid i fagbevægelsen, hvor hun har været sekretariatschef for OAO (Offentlige Ansattes Organisationer) og som chefforhandler har hun forhandlet overenskomsten for alle statsligt ansatte med de seneste tre finansministre. Josephine er fritidssejler, naturelsker og den yngste i en søskendegruppe på fem.
Seneste blogs
Af Siddik Lausten
18.10.17, 13:18
Så skete det. DBU har aflyst kvindelandskampen mellem Danmark og Sverige på fredag – jeg tvivler på, at det samme var sket, hvis det var mændene. Læs mere
Af Gitte Seeberg
18.10.17, 13:08
Symbolpolitik er betegnelsen på politiske initiativer, der skal illustrere handlekraft, men som i virkeligheden er blottet for indhold Læs mere
Af Jens Kindberg
18.10.17, 11:48
Man prøvede at være et bredt borgerligt parti, men er endt som et yderligtgående populistisk projekt med kun én sag på dagsordenen: At være mere negative overfor folk, der ikke ligner Pernille Vermund Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
17.10.17, 15:55
Politiet får ikke adgang til Europols databaser på mobilen Læs mere
Af Signe Munk
17.10.17, 14:45
Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
17.10.17, 13:01
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.10.17, 18:42
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.10.17, 11:56
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.10.17, 09:59
Der er brug for indsatser, der øger trivslen hos de børnefamilier, som har oplevet krig og flugt på alt for nær hold. Det kræver, at regeringen udvider sit stramme fokus på beskæftigelse. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her