*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Økonomi skal skabe værdi

Vi skal ikke arbejde for økonomien, økonomien skal arbejde for os. Det har for mange desværre glemt.

”Money makes the world go round”. Det gamle citat synes at være blevet en uundgåelig sandhed i en tid, hvor alt bliver målt på økonomi. Har vi råd til at investere i en ambitiøs grøn omstilling? Kan det betale sig at investere i uddannelse? Har vi råd til at løfte de udsatte grupper i vores samfund?

For mig er det korte svar ja – fordi vi rent menneskeligt ikke har råd til at lade være.

Det lange svar er, at præmissen for den slags spørgsmål er skæv. For hvis den primære overvejelse, når man skal tage beslutninger, altid er, om noget kan betale sig rent økonomisk, kommer man til kort ved alle de beslutninger, der også indeholder moralske aspekter.

Hvis vi kun investerede penge i projekter, der umiddelbart gav afkast (i en form, som Finansministeriets regnemodeller kan måle), ville uligheden i verden være enorm. De alvorligt syge på hospitalerne ville blive overladt til dem selv, og hjemmehjælp ville ikke eksistere. 

Albert Einstein sagde det meget rammende: ”Det er ikke alt, der kan tælles, der tæller; og det er ikke alt, der tæller, der kan tælles”.

For ja, vi mennesker har indrettet vores samfund sådan, at penge får verden til at køre rundt. Men med den indretning følger et ansvar. Et ansvar for, at vi engang i mellem stopper op og overvejer: Skaber vores penge værdi for os som mennesker? Skaber vores penge gode liv? Og skaber vores penge en bæredygtig verden, vi kan være stolte over at give videre til vores børn og børnebørn?

Til disse spørgsmål er det korte svar, i min optik, desværre nej. Ikke som det er nu. Hvis den nuværende neoliberale økonomi får lov at fortsætte, som den har gjort hidtil, vil det ikke bare forstærke den stigende ulighed – det vil også betyde varige temperaturstigninger og i sidste ende et reelt sammenbrud af vores økosystem med fødevaremangel og folkevandringer som følge.

Vi skal derfor tage vores autoritet tilbage som mennesker. Økonomien bestemmer ikke over os – vi bestemmer over økonomien. Vi har ansvaret for, at de penge, der får verden til at køre rundt, skaber mest muligt værdi for os som mennesker. I dag såvel som i morgen.

Det er muligt at skabe et samfund, der er langt mere økonomisk, socialt og miljømæssigt bæredygtigt end det, vi har i dag. Et samfund, som i langt højere grad tager hånd om klimaet, som styrker uddannelse, forskning og kultur, som hjælper dets mest udsatte, og som bidrager positivt til den globale udvikling. Det er Alternativets fuldt finansierede finanslovsforslag et tydeligt bevis på.

Samtidig skal vi også turde at tage ejerskab over økonomien, når vi bevæger os ind i en fremtid, der i høj grad er præget af nye digitale teknologier. Fremtiden er, ligesom økonomien, noget, vi selv er med til at skabe, og derfor skal vi sørge for, at de muligheder, som den digitale teknologi fører med sig, skaber mest mulig værdi for os som mennesker.

Penge får verden til at køre rundt. Men hvordan gør de det mest værdifuldt?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Josephine Fock (f. 1965) er medstifter af Alternativet. Hun er gruppeforkvinde i partiet og fungerer samtidig som asyl- og integrationsordfører samt finans-, økonomi- og retsordfører. Josephine er uddannet jurist og har en fortid i fagbevægelsen, hvor hun har været sekretariatschef for OAO (Offentlige Ansattes Organisationer) og som chefforhandler har hun forhandlet overenskomsten for alle statsligt ansatte med de seneste tre finansministre. Josephine er fritidssejler, naturelsker og den yngste i en søskendegruppe på fem.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
17.10.17, 15:55
Politiet får ikke adgang til Europols databaser på mobilen Læs mere
Af Signe Munk
17.10.17, 14:45
Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
17.10.17, 13:01
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.10.17, 18:42
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.10.17, 11:56
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.10.17, 09:59
Der er brug for indsatser, der øger trivslen hos de børnefamilier, som har oplevet krig og flugt på alt for nær hold. Det kræver, at regeringen udvider sit stramme fokus på beskæftigelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.10.17, 21:04
Der er mange på det fag- og ufaglærte arbejdsmarked, der gerne vil efteruddanne sig. Men vil vi have et arbejdsmarked, hvor det er let at hyre og fyre? Et arbejdsmarked, hvor vi altid skal være klar til at rykke os? Så må vi også indrette efteruddannelserne derefter. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
15.10.17, 14:59
Martin Ågerup sammenligner burkaen med Muhammedtegningerne – og så går det galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.10.17, 10:59
Det vil ikke lykkes med en taktisk tilgang til islam, for så længe muslimer bliver ved med at kalde sig muslimer, uden at ændre på islam, så har vi de problemer vi har i dag, og det vil kun blive værre. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her