*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kære venstrefløj, stop jagten på privatskolerne

Vi skal ikke alle sammen proppes ned i den kasse, der hedder folkeskolen.

Jeg er glad for, at vi har en lang og stærk tradition for privatskoler, friskoler og efterskoler i Danmark. Ofte er det engagerede forældregrupper der står bag friskolerne. Det betyder, at skolen ikke bare er en kommunal institution, men et omdrejningspunkt for lokalsamfundet. Det kan en folkeskole også være, men det gør sig gældende i særlig høj grad for friskolerne.

Vi har også en lang række fri- og privatskoler, som har et særligt værdigrundlag enten pædagogisk eller religiøst. For eksempel er der mange kristne friskoler. Det skal der også være plads til. Vi skal ikke alle sammen proppes ned i den kasse der hedder folkeskolen. Derimod skal folkeskolen have en kvalitet og faglighed som gør, at dét ikke er af den årsag den bliver valgt fra til fordel for noget andet.

For mig er det ikke nødvendigvis noget negativt, at folkeskolen bliver valgt fra. Tværtimod er det en kæmpe styrke, at vi i Danmark har så mange forskellige undervisningstilbud. Samtidig er det meget vigtigt at huske på, at de private skoler også modtager offentligt tilskud. Faktisk er 70 procent af driftsindtægterne offentligt tilskud. Det betyder, at private skoler ikke kun er en mulighed for de allerrigeste, sådan som det er tilfældet i mange andre lande. Det er faktisk en reel mulighed for store dele af befolkningen. For nogle kræver det en prioritering, men det er en mulighed og det er det vigtigste.

Det gør mig derfor meget trist, at venstrefløjen bruger kommunalvalgkampen til at slå løs på de private skoler. Det er som om mange helt har glemt den skoletradition vi har i Danmark, hvor det private initiativ har spillet en meget vigtig rolle. Tag blot hele vores højskoletradition ,som i høj grad var med til at uddanne og danne meget brede dele af den danske befolkning. Det udsprang af det private initiativ og ikke af den socialdemokratiske velfærdsstat. Det er i hvert fald et forhold som fagforeningen 3F ikke er opmærksom på. Ifølge 3F-formanden Per Christensen bør de private skoler have frataget deres tilskud og i stedet skal pengene bruges på folkeskolen. Eller som formanden bombastisk er citeret for: ”Luk alle privat- og friskoler”.

Det er jo direkte usmageligt, at forældre ikke længere må få lov til at vælge, hvilken skole deres børn skal gå i. Det undrer mig også, at det skulle være en sag for en fagforening? Lur mig, om der ikke også blandt 3F’s medlemmer er mange der sender deres børn i friskole? Det er jo det der er pointen med tilskuddet til de private skoler, det gør netop at private skoler også er en mulighed for både direktørens børn og for 3F’erne.

Det er sådan traditionen er her til lands og det skal der ikke laves om på. Vi får ikke en bedre folkeskole ved at smadre privatskolerne, vi får en bedre folkeskole ved at styrke folkeskolen. Det ene udelukker nemlig ikke det andet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
22.11.17, 13:16
Merkels problem er også vores problem. Migranterne kan ikke fortsætte med at komme herop, uden at vores samfund forvandles til uigenkendelighed. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
22.11.17, 09:13
Der er plads til en ret stor religiøs sekt hertillands. Læs mere
Af Anders Vistisen
21.11.17, 12:23
Danske skatteydere kan glæde sig over, at det europæiske lægemiddelagentur ikke endte i Danmark. Læs mere
Af Rune Lund
20.11.17, 23:16
Alle steder i kommuner og regioner, hvor vi kan forhindre skattespekulanterne i at få snablen ned i fælleskassen, er en sejr. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
20.11.17, 20:42
På en god dag er DR's Detektor bare mildt ubegavet og venstreorienteret. På en dårlig er det sammenligneligt med propganda fra den gamle østblok. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.11.17, 15:46
Efter 100 år med Socialdemokratiet ved magten i København er der brug for forandring og nytænkning Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
20.11.17, 13:23
Da Socialdemokratiet i 2015 advarede om, at Venstre ville skære velfærden, afviste V-borgmestrene det som en skræmmekampagne. I dag kan vi desværre konstatere, at Socialdemokratiet fik ret. Venstre har skåret dybt i velfærden. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.11.17, 11:02
Magtmisbrug og sexchikane er alvorligt. Det må Alternativet forholde sig til - partinavn eller ej. Læs mere
Af Christel Schaldemose
20.11.17, 09:54
EU har pæne og grimme ansigter. I dag kommer vi til at se et af de grimmeste. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.11.17, 09:30
Protesten kan sagtens komme nedefra og igen og igen, det er faktisk livsnerven i et demokrati. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her