*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Legalisering af hash fjerner ikke bandeproblemet

Det er hamrende naivt at tro, at hårdkogte kriminelle vil stoppe deres kriminelle aktiviteter, hvis indtægtsgrundlaget for hashsalget forsvinder på grund af en legalisering.

Det er ganske enkelt for sølle, at overborgmester Frank Jensens eneste svar på bandeproblemerne i København er en forsøgsordning med legalisering af hash. For det første er der ikke politisk opbakning på Christiansborg til at legalisere hash, og slet ikke i overborgmesterens eget parti.

For det andet er det hamrende naivt at tro, at hårdkogte kriminelle vil stoppe deres kriminelle aktiviteter, hvis indtægtsgrundlaget for hashsalget forsvinder på grund af en legalisering. Disse kriminelle vil søge over i anden form for kriminalitet, f.eks. inddrivelse beskyttelsespenge og narkohandel. Hvis hash bliver gjort lovligt, så er det rigtig nok ikke nogen lukrativ forretning for banderne, sådan som det er i dag. Men, bandemedlemmerne lægger ikke bare LTF-trøjen på hylden og møder op i jobcenteret til en snak om "udvikling og kompetencer". De søger over i anden form for kriminalitet. Det er derfor et sølle forslag, overborgmesteren turnerer rundt med.

Endnu mere absurd er det, at den forbudsivrige venstrefløj er så optaget af at få legaliseret et så skadeligt stof som hash. Det er selvsamme venstrefløj, der i Københavns Kommune vil indføre tvungen motion for kommunens ansatte. De har også indført en ordning, hvor der bliver ringet til beboerne i udsatte boligområder for at tilbyde dem rygestop-kurser. Hertil kommer bandlysning af salg af røde pølser og pomfritter i offentlige i kulturinstitutioner og på idrætsanlæg til fordel for "sunde og nærende måltider". Det hænger ganske enkelt ikke sammen. Man kan ikke få psykoser af at spise en pomfrit – det kan man af at ryge hash.

Hvis bandeproblemet skal løses, så er det helt andre ting, der skal på bordet, end poppede forslag om legalisering af hash. Bandemedlemmerne skal rammes på pengepungen, så man ikke kan være på offentlig forsørgelse og så samtidig være aktivt bandemedlem. Vi skal genskabe trygheden enten ved mere politi eller ved brug af private vagtfirmaer. Endeligt – og det er her, det både gør ondt og er effektivt – så skal vi i langt højere grad tvangsfjerne børn fra familier, hvor en eller flere af familiens børn er bandemedlemmer. Vi er nødt til at sætte tidligt ind, eftersom banderne rekrutterer medlemmer helt ned til 10-års alderen. Samtidig er vores fængsler fyldt med eksempler på, at store dele af søskendeflokke sidder inde. Det er dyrt og ødelæggende for samfundet, og derfor skal der sættes meget mere kontant ind på et langt tidligere tidspunkt.

Det er ikke nemme løsninger, men de virker, i modsætning til Frank Jensens idé, der blot indebærer at skrive et brev til en konservativ justitsminister med ønsket om at legalisere hash. Ærligt talt, Frank, hvad tror du selv, der kommer ud af det?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Jens-Kristian Lütken genopstiller til Borgerrepræsentationen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
23.10.17, 21:50
Frihed, tolerance og solidaritet. Det kræver noget så fladt og leverpostejsagtigt som enshed. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.10.17, 16:17
Generation iPad mister elementære færdigheder og dermed også elementær menneskelighed og dannelse. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
23.10.17, 14:55
Naser Khader har lagt sine indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten på hylden og i stedet transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Det virker desværre super godt på Facebook. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.10.17, 09:11
Hvis dette var en privat virksomhed, var den lukket nu. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.17, 22:51
Så kender vi DR igen: Blegrødt, kulturradikalt og tendentiøst. Hvorfor reagerer borgerligheden ikke? Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her