*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvis en stiv grønlænder larmer, er det helt i orden at give ham tæsk

Det bliver set ned på socialt udsatte grønlændere, og samfundet forstår på ingen måde at tage hånd om disse menneskeskæbner

Lørdag var jeg i forbindelse med Christianshavnerdagen til en stribe kommunalpolitiske paneldebatter på Christianshavns Torv. Det er et af de steder i København, hvor socialt udsatte grønlænderne samles. De fleste har et massivt alkoholproblem og i det hele taget er det en flok forhutlede mennesker, der for længst er braget igennem velfærdsstatens sikkerhedsnet.

De politiske debatter foregik i et telt, der var opsat lige præcis der, hvor grønlænderne plejer at sidde. Tilmed regnede det voldsomt, så ikke underligt var flokken af grønlændere kravlet i ly for regnen. Her sad de så mellem de lokale ildsjæle, der gerne ville høre noget om, hvad vi politikere vil gøre for de socialt udsatte, problemer med støj fra partybåde i havnen og planerne om et nyt bibliotek på Papirøen. Jeg røber ikke for meget ved at sige, at abonnenter og abonniner på Politiken og Dagbladet Information var stærkt overrepræsenteret – og altså så lige gruppen af berusede og højrøstede grønlændere. På et tidspunkt brasede et af bordene sammen i forbindelse med en disput mellem nogle af grønlænderne. Der bliver tysset flere gange, men til sidst bliver det for meget, og en af grønlænderne bliver smidt ud. Ikke bare smidt ud, men bogstaveligt talt kylet ud af teltet. Da han er ude af teltet, bliver han fortsat skubbet. Hvem der gjorde det, og om byretten ville taksere det som vold, kan jeg ikke afgøre. Det er heller ikke det interessante. Det skræmmende er, at ingen - heller ikke mig selv - gjorde noget. Det var fuldstændigt acceptabelt, at den svært berusede grønlænder fik så hatten passede. Og han fik en tilsvarende omgang, da han efter noget tid vendte tilbage igen.

Her midt i et telt fyldt med ressourcestærke mennesker med alle de rigtige holdninger til hvad der skal gøres for samfundets svageste, ja der fik den allersvageste gruppe nærmest tæsk for øjnene af os. Udover himmelvendte øjne var ingen andre reaktioner. Burde jeg være stormet ned fra panelet for at have stoppet den hårde fremfærd? Måske, men jeg gjorde det ikke. Og det var der heller ingen andre, der gjorde.

Episoden er desværre et meget tydeligt billede på, hvordan vores grønlandske medborgere klarer sig i Danmark, og ikke mindst hvordan det omkringliggende samfund ser på dem. Det bliver set ned på grønlænderne, og samfundet forstår på ingen måde at tage hånd om det trods alt relativt beskedne antal menneskeskæbner.

Danmark har et særligt ansvar overfor den del af Rigsfællesskabet. Det betyder ikke, at det er Danmarks skyld, og at vi skal bøje hovedet og sige undskyld. De problemer, det grønlandske samfund oplever i dag, er for det meste selvforskyldte og bunder i afgrundsdyb nepotisme og inkompetence. Derfor er det naturligvis belejligt at give Danmark og kolonifortiden skylden for alle problemer. Den skal vi ikke hoppe på. Derimod skal vi tage os af de grønlændere, der har det svært, og som er strandet på bunden af det danske samfund.

Det er hyklerisk, at vi kan sidde og tale om socialpolitik og billige boliger, alt i mens vores grønlandske medborgere bliver brutalt og uværdigt behandlet – uden at nogen værdiger dem et blik. Her svigter vi vores ansvar både som rigsfællesskab og som mennesker.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
23.11.17, 18:07
Hvor stor en rolle spiller det, om Dansk Folkeparti har indflydelse eller ej? Læs mere
Af Mikael Jalving
22.11.17, 13:16
Merkels problem er også vores problem. Migranterne kan ikke fortsætte med at komme herop, uden at vores samfund forvandles til uigenkendelighed. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
22.11.17, 09:13
Der er plads til en ret stor religiøs sekt hertillands. Læs mere
Af Anders Vistisen
21.11.17, 12:23
Danske skatteydere kan glæde sig over, at det europæiske lægemiddelagentur ikke endte i Danmark. Læs mere
Af Rune Lund
20.11.17, 23:16
Alle steder i kommuner og regioner, hvor vi kan forhindre skattespekulanterne i at få snablen ned i fælleskassen, er en sejr. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
20.11.17, 20:42
På en god dag er DR's Detektor bare mildt ubegavet og venstreorienteret. På en dårlig er det sammenligneligt med propganda fra den gamle østblok. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.11.17, 15:46
Efter 100 år med Socialdemokratiet ved magten i København er der brug for forandring og nytænkning Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
20.11.17, 13:23
Da Socialdemokratiet i 2015 advarede om, at Venstre ville skære velfærden, afviste V-borgmestrene det som en skræmmekampagne. I dag kan vi desværre konstatere, at Socialdemokratiet fik ret. Venstre har skåret dybt i velfærden. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.11.17, 11:02
Magtmisbrug og sexchikane er alvorligt. Det må Alternativet forholde sig til - partinavn eller ej. Læs mere
Af Christel Schaldemose
20.11.17, 09:54
EU har pæne og grimme ansigter. I dag kommer vi til at se et af de grimmeste. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her