*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Profeten Muhammad som badeand

Islam mangler en reformation

Det er 500 års jubilæum for reformationen i år. I den forbindelse har jeg tilbragt en del af sommeren i Martin Luthers fodspor og bl.a. besøgt den lille hyggelige østtyske by Eisenach. Her gik den unge Luther i latinskole og senere fik han husly på den nærliggende borg Wartburg. For Eisenach betyder Luther-året, at den får fuld skrue med alt fra murstenværker om reformationen til ”Lutherbrød” hos bageren og gule Luther-badeænder i gummi i museumsbutikken i "Lutherhaus". Det sidste var naturligvis et must og blev erhvervet for den nette sum af otte euro. En noget peberet pris for den store reformator komplet med næb og svømmefødder.

Den lille gule badeand rummer imidlertid på mange måder essensen i Luthers lære og ikke mindst de forandringer Luther igangsatte. For kan man forestille sig en mere afslappet tilgang til religion end at lade en central skikkelse optræde som en lille gul badeand? Næppe.

En vigtig del af Luthers budskab var en kristendommen skal leves i den virkelige verden og ikke afsondret i hellighed. For den lutherske kristendom er en uhøjtidelig størrelse, hvor præster og religiøse autoriteter må finde sig i at blive kritiseret og udfordret. Den lutherske kristendom har ingen pave eller turbanklædte mullaher der udsteder fatwaer om dette og hint. Heri ligger et meget vigtig forhold som efterfølgende gødede jorden for det åbne og frie samfund vi kender i de vestlige lande. Luthers tanker har haft stor betydning for at de protestantiske samfund har udviklet sig til nogle af verdens mest velfungerende lande. Vores politiske kultur og traditioner udspringer i høj grad af en arv fra reformationen. Eksempelvis kan den frie og lige adgang til uddannelse i høj grad tilskrives arven fra reformation. Naturligvis kan man bruge megen tid på at finde tekster hvor Luther vrøvler eller kommer med uhyrlige synspunkter. Det er bare ikke relevant i forhold til at store dele af Luthers lære har haft en enorm betydning i eftertiden. Luthers positive betydning er ganske enkel indiskutabel.

Da jeg står med badeanden i hånden flyver der en tanke gennem hovedet på mig: Kunne man forestille sig Profeten Muhammed som badeand? Umuligt! Sammenligningen mellem Luther og islams store profet holder naturligvis ikke en til en. Muhammed var en profet, det var Luther ikke - han var i den sammenhæng blot en munk.

Alligevel er det tankevækkende at Muhammed som badeand utvivlsomt ville sætte den arabiske gade i brand. Tænk blot på hvilket raseri Muhammed-tegninger skabte for over et årti siden og hvilke konsekvenser de fortsat har den dag i dag. Selv den mindste uskyldighed, der på nogen måde kunne krænke profetens ære, resulterer i voldsomme reaktioner.

Det er helt åbenlyst at islam mangler en reformation, og en skikkelse som Luther, til at tage et opgør med de formørkede ideer der ikke blot holder store dele af den muslimske verden hen i fattigdom og undertrykkelse, men også sætter sit præg på parallelsamfundene i den vestlige verden.

Desværre så er der ikke meget der tyder på at en islamisk reformation er lige rundt om hjørnet. Tværtimod bruger et land som Saudi Arabien alle midler for at udbrede den mest konservative og formørkede fortolkning af islam. Det er en aktivitet vi også mærker på vores hjemlige breddegrader, hvor moskeer og imamer i meget høj grad orienterer sig mod de radikale fortolkninger af islam. Med andre ord så er det ikke lige foreløbigt at en gul Muhammed-badeand kommer på hylderne i souvenirkioskerne i Mekka. Det er trist, for det ville have større betydning end som så.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Jens-Kristian Lütken genopstiller til Borgerrepræsentationen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.10.17, 18:42
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.10.17, 11:56
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.10.17, 09:59
Der er brug for indsatser, der øger trivslen hos de børnefamilier, som har oplevet krig og flugt på alt for nær hold. Det kræver, at regeringen udvider sit stramme fokus på beskæftigelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.10.17, 21:04
Der er mange på det fag- og ufaglærte arbejdsmarked, der gerne vil efteruddanne sig. Men vil vi have et arbejdsmarked, hvor det er let at hyre og fyre? Et arbejdsmarked, hvor vi altid skal være klar til at rykke os? Så må vi også indrette efteruddannelserne derefter. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
15.10.17, 14:59
Martin Ågerup sammenligner burkaen med Muhammedtegningerne – og så går det galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.10.17, 10:59
Det vil ikke lykkes med en taktisk tilgang til islam, for så længe muslimer bliver ved med at kalde sig muslimer, uden at ændre på islam, så har vi de problemer vi har i dag, og det vil kun blive værre. Læs mere
Af Annika Smith
15.10.17, 10:13
Så kunne jeg føre panodilpolitik og håbe, at vælgerne ikke opdagede symptombehandlingen Læs mere
Af Mikael Jalving
15.10.17, 08:23
Tænk, hvis de nationale forpligtelser stod over de internationale forpligtelser. Tænk, hvis opgaven var bunden, ikke en fri leg eller tumleplads for kaospiloter. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.10.17, 10:03
En tidligere socialdemokrat og tidligere DF'er, nu NB, betvivler om jeg er konservativ. Her er mit svar. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her