*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

EM-holdet var sande helte og ikke bare overbetalte drengerøve

Den tid hvor der blev røget pibe på trænerbænken er desværre forbi

Det var en magisk aften da Danmark vandt over Tyskland for præcis 25 år siden. Vejret var som en sommeraften er, når den er bedst i Danmark.

Jeg var 10 år gammel og var helt og aldeles ligeglad med fodbold på daværende tidspunkt, alligevel var det en stor aften.

Danmarks sejr var den største blandt alverdens sportslige sensationer. Få begivenheder har siden afslutningen på krigen har været så markante som sejren i 1992. Det var mere end en sejr, det var puslingelandets godmodige hævn for 1864 og 9. april. Det blev Danmarks varemærke og et kvart århundrede efter er sejren fortsat en god historie.

Med EM92 i bagagen kan vi med sindsro sole os i fortidens bedrifter, velvidende at de nok ikke komme til at gentage sig foreløbigt.

Der er mange elementer der er med til at gøre sejren i 1992 til noget særligt. For det første at vi kom med på et afbud og gik hele vejen. For det andet at ingen, som i absolut ingen, regnede med at Danmark ville så meget som gå videre fra gruppespillet. Forventningerne var i bund og landstræneren Richard Møller Nielsen måtte finde sig i hån, spot og latterliggørelse.

For det tredje så var der tale om et hold bestående af store personligheder – ikke store egoer. EM-holdet var sande helte og ikke bare overbetalte drengerøve. Dengang blev fodboldspillere aflønnet med en gage som nogenlunde svarede til værdien af at være dygtig til at sparke til en bold.

Det er ikke just tilfældet i dag, hvor omdrejningspunktet ikke er at vinde den næste kamp, men i stedet enorme pengebeløb i form af tv-penge og sponsorater. Fodboldlandsholdet er i den henseende håbløst gammeldags, fordi dets raison d'être er at kæmpe for de rød-hvide farver. Derfor kommer vi nok aldrig til at opleve en sommeraften som i 1992 igen. Den tid, hvor der blev røget pibe på trænerbænken og dresscoden var en kikset og lidt for stor træningsdragt, er endegyldigt forbi.

Magien, eller rettere sagt glæden, er forsvundet ud af topfodbold og blevet erstattet med jagten på profit og ikke jagten efter bolden og det næste mål. Det er trist, for det er magien og glæden ved fodboldspillet der har draget folk til lægterne gennem generationer. De faldene tilskuertal i superligaen og den faldene opbakning til landsholdet viser, at kommercialiseringen af sporten er ved at udvikle sig til, undskyld udtrykket, et selvmål.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Jens-Kristian Lütken genopstiller til Borgerrepræsentationen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
23.10.17, 16:17
Generation iPad mister elementære færdigheder og dermed også elementær menneskelighed og dannelse. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
23.10.17, 14:55
Naser Khader har lagt sine indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten på hylden og i stedet transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Det virker desværre super godt på Facebook. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.10.17, 09:11
Hvis dette var en privat virksomhed, var den lukket nu. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.17, 22:51
Så kender vi DR igen: Blegrødt, kulturradikalt og tendentiøst. Hvorfor reagerer borgerligheden ikke? Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.10.17, 15:33
Det gælder om at vi banker svensken og så må alt andet rykke i baggrunden Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her