*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Uden højhuse er København ikke en rigtig storby

Højhuse udstråler ambitioner.

For tiden raser debatten om højhusbyggeri i København. Hovedstaden står overfor en række spektakulære byggerier der bryder med traditionen for ikke at bygge i højden. Det er positivt for København, at vi efter mange års bekymringer og smølen nu tør bygge højt og flot.    

For mig så er højhuse en del af en rigtig storby, de kan, hvis de er bygget rigtig tilføre en by både funktionalitet og skønhed. Højhuse signalerer ambitioner – og det er netop ambitioner en storby skal udstråle, sammen med alt det andet København også kan. Det ene udelukker nemlig ikke det andet.

Et af de projekter der er meget omtalt er byggeriet på den såkaldte Posthusgrund. Der er dog ikke særligt meget posthus over det monstrum der i 1970’erne blev bygget til at håndtere Postvæsnets pakker. Bygningen ligger på en i og for sig attraktiv grund lige ved siden af Hovedbanegården. Nu er postvæsnet som bekendt ikke hvad det har været og derfor er grund og tilhørende betonklods blev afhændet. Nu skal der bygges højhuse med plads til kontorer og lejligheder. Det bliver imidlertid ikke blot en lukket fest for rigmænd og mappedyr, eftersom der bliver adgang for offentligheden i forbindelse med et grønt område der etableres i forbindelse med nybyggeriet.

Hele projektet er et kæmpe løft til København, og et væsentlig bidrag til at hovedstaden fremover får en skyline. Jeg synes det ser flot ud – og det er langt kønnere end sådan som det ser ud i dag. Naturligvis kunne man ønske sig at byggeherren ville lave en større park og nogle fodboldbaner – og det kunne vi sikkert også stille som et krav fra politisk side, men så ville investorerne blot vende København ryggen og i stedet investere et andet sted, f.eks. Hamborg eller Stockholm. Resultatet ville være at København som en anden konen med æggene ville stå tilbage med grim betonbygning.

Et andet projekt der vil ændre København til det bedre er overdækningen af banegraven ved Vesterport Station. I stedet for at have et hul i jorden, så bliver banegraven dækket over for at give plads til et spektakulært højhusbyggeri. Projektet er blevet mødt med en byge af protester – mest fordi Paladsbiografen må lade livet i forbindelse med byggeriet. Det er en sjov bygning, men bevaringsværdig er den ikke, og hvis det er det der skal til for at få overdækket baneområdet ved Vesterport – ja, så er det prisen værd.

Min begejstring for højhuse betyder ikke, at vi bare skal give los og bygge i højden alle steder. Vi skal fra politisk side stille krav om at højhusprojekterne har høj arkitektonisk værdi. Et godt eksempel på et ikonisk højhus er Turning Torso i Malmø. Det er byens varetegn og kan ses viden om. Skandinaviens højeste bygning burde jo have ligget i København og ikke i en svensk provinsby. Placeringen hinsidan er udelukkende vores egen skyld, fordi København i årevis ikke har tilladt at der blev bygget i højden. Det er heldigvis ved at ændre sig, og det er godt for det er med til at gøre København til en rigtig storby.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
19.08.17, 18:40
Tilbederne af Fremskridtet forstår ikke, hvorfor deres multikulturelle eksperiment er gået galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
19.08.17, 14:05
Psykologisk er der tale om en kognitiv dissonans, hvor ens eget verdensbillede af islam, ikke passer overens med virkelighedens islam. Læs mere
Af Erik Winther Paisley
19.08.17, 12:07
PRIDE: Vi skal ikke acceptere, at ens sociale status, selvrespekt og respekt fra andre afhænger af, at man ikke træder udenfor. Alle bøsser skal være pridebøsser, hvis de ellers tør og kan. Læs mere
Af Annika Smith
18.08.17, 15:18
Jeg ved ikke, hvem der fandt på, at den naturlige kvindekrop skulle skæres ud af modebilledet. Men jeg kan med sikkerhed sige, at jeg synes, vedkommende var en idiot. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
18.08.17, 08:19
Trump har vist sig at være problemet. Ikke løsningen. Læs mere
Af Holger K Nielsen
17.08.17, 14:59
Det hævdes ofte, at kun handlinger betyder noget i politik. Hvad man går rundt og siger er ligegyldigt, for det er kun ord. Læs mere
Af Jens Kindberg
17.08.17, 08:32
Tolerancen og mangfoldigheden har trange kår på Berlingske. Læs mere
Af Finn Slumstrup
16.08.17, 17:07
Farvel og tak. Jeg trækker mig bukkende tilbage. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.08.17, 16:14
Jeg spår, at alt-right vil vinde frem i USA i de kommende år. Læs mere
Af Mikael Jalving
16.08.17, 13:40
Hvis blot de muslimske ghettoer var parallelle fænomener – lidt som ufo'er – kunne vi sove roligt om natten. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her