*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Velfærd til en gruppe sikrer politikernes genvalg

Vælgergruppe til salg for almene boliger, men det sker på bekostning af flertallet.

Jeg har mange gange skrevet om boligpolitik i Danmark, da netop dette emne ligger mig meget på sinde. Jeg ser ikke, at det er statens opgave at udbyde velfærdsydelser til enkeltgrupper. På samme vis ser jeg heller ikke, at det offentlige kun skal tilbyde hospitaler til tjenestemænd.

De almene boliger tilhører - på lige fod med tjenestemænd - sidste århundrede. Der findes som nævnt i indledningen to slags velfærd:

  1. Universel velfærd; som eksempelvis vores sygehuse, infrastruktur og folkeskolen. Altså velfærd, som vi alle har direkte adgang.
  2. Den anden type velfærd er den, folk har behov for i en kortere eller længere periode herunder eksempelvis kontanthjælp, dagpenge og børnepenge.

Og så er der den modbydelige afart af nummer 2; velfærd til en lukket gruppe.

Det er det almene boligparadoks. Københavns Kommune praler af, at de bygger velfærd til 25 % af befolkningen, når der udvikles nye boligområder, men er det virkelig noget at prale af, at det offentlige kun vil ”hjælpe” 25 % af borgerne? 

Tænk, hvis det samme var gældende for folkeskolerne, og at 75 % af forældrene skulle indskrive deres børn i private skoler i stedet og betale herfor. Man kunne forsvare det almene boligidioti, hvis man kun gav det til en særlig udsat gruppe, men nej, det er til en lukket skare af folk, som enten har stået på venteliste i årtier eller har immigreret til Danmark.

Enhedslisten melder heldigvis klart ud og siger, at 25 % er alt for lidt. Det må man have respekt for, det kan ikke være det offentliges opgave at bygge velfærd til en lille lukket gruppe.

I København nærmer det sig det komiske; Her har vi pensionskasseejede ejendomme liggende klods op ad almene boliger. Lejerne i lejlighederne, som er ejet af pensionskasserne, får ikke statstilskud, men det gør naboejendommen. Er det fair? Ikke i min bog.

Jeg ser intet galt i flere byggerier, men jeg kan ikke lide tanken om, at almindelige borgere skal betale skat for, at en lukket gruppe bor billigere end resten af befolkningen. Især ikke når dem i almene boliger som udgangspunkt ikke er mere lidende end andre; de er almindelige borgere, som sidder på billige lejligheder ned til Københavns kanaler. Til nød kunne man forsvare det med, at man kun måtte bo eksempelvis 5 år i en almen bolig, men nej, så hellere bo næsten gratis på andres bekostning.

Det er evident, at der er flertal for røde politikere blandt beboerne i almene boliger. Og heldigvis for de røde politikere har de set skriften på væggen og luret, at det skaffer genvalg med flere almene boliger.

Denne type for bestikkelse til en enkelt vælgergruppe bør får ens tanker hen på et diktatur i Afrika, og ikke for det bedre. Jeg ser gerne, at staten ikke forfordeler velfærd blandt befolkningsgrupper. Jeg ser helst, at vi alle har lige rettigheder til velfærden.  Ligeledes skal vi danskere ikke være forskrækkede af det almindelige marked; vi har heller ikke statsstøttede dagligvarebutikker. Vi skal helt tilbage til Sovjetunionen, hvis vi skal have statsstøtte i den grad, som vi for nærværende ser i København.

Lad det private marked sejre og gør prisen billigere ved at sørge for, at private udviklere får lov til at bygge, så priserne kan holdes nede.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Jens Kindberg (f. 1982) er iværksætter, selvstændig og erhvervsmand. Han er cand.merc i Finansiering og Regnskab og har siden teenagealderen oprettet og udviklet flere forskellige forretninger og driver nu flere firmaer i ind- og udland. Dette er bl.a. inden for bygge- og finansieringssektoren. Derudover har han en baggrund i finanssektoren i London, Stockholm samt København. Han ser med stor skepsis på offentligt bureaukrati og karrierepolitikere, og har en grundholdning om, at de stærke skal have frihed til at gøre Danmark rigere - uden at vi mister fokus på de svageste. Jens Kindberg er kandidat til Borgerrepræsentationen og til Folketinget for Det Konservative Folkeparti.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
23.10.17, 21:50
Frihed, tolerance og solidaritet. Det kræver noget så fladt og leverpostejsagtigt som enshed. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.10.17, 16:17
Generation iPad mister elementære færdigheder og dermed også elementær menneskelighed og dannelse. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
23.10.17, 14:55
Naser Khader har lagt sine indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten på hylden og i stedet transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Det virker desværre super godt på Facebook. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.10.17, 09:11
Hvis dette var en privat virksomhed, var den lukket nu. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.17, 22:51
Så kender vi DR igen: Blegrødt, kulturradikalt og tendentiøst. Hvorfor reagerer borgerligheden ikke? Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her