*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

At håbe på at terroren vil gå væk af sig selv, er lidt af en satsning 1400 år efter

Psykologisk er der tale om en kognitiv dissonans, hvor ens eget verdensbillede af islam, ikke passer overens med virkelighedens islam.

Den islamiske terror i særdeleshed, og mainstream islams generelle kollision med Vesten og vestlige værdier, passer ikke ind i de pænes verdensbillede af islam. Den kognitive dissonans forårsager et dybt ubehag, der bliver til vrede, og vreden vendes ofte mod de der oplyser om virkelighedens islam. Islamkritikerne bliver problemet, fordi islam jo ikke kan være det.

De pæne mener endda at islamisk terror enten vil gå væk af sig selv, af at blive ignoreret, af at vi vedbliver demokratier i Vesten, eller af at al islamkritikken ophører. På Twitter gør eksmuslimer grin med de liberale, der ikke vil se virkeligheden i øjnene.

I øvrigt er der ikke noget at være hverken ked af, eller bange for, terrortruslen handler bare om vores egen frygt og militarisering af samfundet, hvis bare vi kunne slappe lidt af. Folk dør jo hele tiden, de dør i trafikken, eller de dør af kræft, og Vesten har altså også oplevet terror før islamisk terror.

Der er tale om whataboutery, der er tale om pænhedens totalitære propaganda, de politisk korrektes faktaresistente propaganda. En dag om ikke mange år, vil vi kigge tilbage, og forskere og historikere vil skrive om de toneangivende propagandister i Vesten, og om hvor længe de kunne blive ved med at insistere på, ikke at se, og tale om virkeligheden.

Desværre har vi så også dele af en islamkritisk højrefløj i Vesten, som heller ikke, og for alvor tager mainstream islams problemer alvorligt, de mener nemlig at stramninger, stop for asylansøgere, lukning af grænser, samt udvisninger af kriminelle vil løse al ting, med de tager fejl. Ikke fordi at disse løsninger langt hen ad vejen, ikke er nødvendige, men de løser grundlæggende ikke problemerne, de begrænser problemerne.

Virkeligheden er at muslimer i store tal, millioner af muslimer, allerede er vestlige borgere, og medmindre at man har tænkt sig at deportere millioner af uskyldige mennesker, og dermed begå uciviliserede forbrydelser, så skal vi have vundet kampen om ideer og værdier.

Vi kommer ikke udenom at skulle kæmpe for at vinde hjerter og hjerner, på vores argumenter og med vores værdier. Vi får ikke permanent fred fra mainstream islams vold og totalitarisme med straf, konsekvenser, overvågning, kontrol og bevogtning, alene. Og selvom alle disse redskaber også, i dag er livsnødvendige, så er disse løsninger bare symptombehandling. De egentlige problemer er ideerne og værdierne bag terroren. Det samme gælder Vestens kamp mod Al Qaeda og ISIS, vi kan, og vi vinder også over dem militært, men de er ikke besejrede, fordi deres ideer lever videre.

I al den tid der er gået siden 11. september 2001, så har Vesten endnu ikke for alvor, turdet at italesætte en egentlig og ærlig kritik af tankegodset bag terroren. Det er for svagt. Det er den frie verdens svaghed, når politisk korrekthed afholder åbne demokratier fra at sætte ord på det egentlige problem. Demokratier der ellers bryster sig af oplysningstiden, af den frie og kritiske samtale, gennemsigtighed og nedbrydelsen af tabuer, vender i dag ryggen til deres egen historie og værdier.

Mainstream islam er uforenelig med demokratiet, og medmindre at muslimer reformerer eller frafalder, så bliver verden ved med at have et islam problem.

For nogle måneder siden interviewede jeg denne inspirerende unge dame i Californien, hun kalder sig for muslimsk reformer, og hendes kamp er den samme som min, hun vil gøre op med mainstream islam. 

Som Shireen engang sagde i et interview, så skal islam enten ændre sig, eller også så skal religionen uddø. Men da muslimer i 2070, vil udgøre verdens største religiøse befolkningsgruppe, er islams død, nok ikke lige rundt om hjørnet, og så er jeg rigtig glad for, at muslimske reformere er i gang med at ytre sig. Det er dog ikke fordi, at der ikke tidligere i historien, har været muslimske reformere og eksmuslimske islamkritikere, de er bare som oftest blevet slået ihjel, eller truet til tavshed. 

Vestlige muslimer og eksmuslimer, der lever i den frie verden, har derfor et kæmpe ansvar, de skal italesætte en kritik og formulere alternativer, som verdens muslimer, aldrig før har haft et så stort behov for.

Islamkritikere er, og bliver reform-muslimernes vigtigste allierede, for selvom at reform-muslimer kæmper for at forny en religion, som vi andre bare kritiserer, betyder det ikke at de ikke selv er kritiske. Deres kritik, er langt hen ad vejen min kritik af islam, hvis ellers de er demokrater. Og selvom jeg som ateist, ikke kan relatere til deres forklaringer og fortolkninger, så kan jeg faktisk godt acceptere, at Shireens forklaringer i ovenstående video, hænger sammen i en religiøs kontekst. Shireen forholder sig nemlig på samme måde til islam, som de fleste jøder og kristne, i dag forholder sig til deres religioner.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Jaleh Tavakoli er født i Iran (f. 1982), i et hjem hvor politik fyldte, selvom Jalehs far, der var politisk aktiv imod det nyetablerede præstestyre, levede under jorden, fra hun blev født. Faderen flygtede fra Iran, og familien blev genforenet i Danmark, da Jaleh var ni år gammel. I dag er hun gift med en dansk-tyrkisk mand, og de er sammen (pleje)forældre til en lille pige. Hun er forfatter, samfundsdebattør og talskvinde for Frit Iran.
Seneste blogs
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.10.17, 15:33
Det gælder om at vi banker svensken og så må alt andet rykke i baggrunden Læs mere
Af Morten Løkkegaard
19.10.17, 10:30
EU-kommissionen har fremlagt et forslag til en social søjle i Europa. Spørgsmålet er, om EU skal være en ’social union’, hvor socialpolitikken fremover delvist styres fra Bruxelles? Mit svar er klart; nej tak! Læs mere
Af Siddik Lausten
18.10.17, 13:18
Så skete det. DBU har aflyst kvindelandskampen mellem Danmark og Sverige på fredag – jeg tvivler på, at det samme var sket, hvis det var mændene. Læs mere
Af Gitte Seeberg
18.10.17, 13:08
Symbolpolitik er betegnelsen på politiske initiativer, der skal illustrere handlekraft, men som i virkeligheden er blottet for indhold Læs mere
Af Jens Kindberg
18.10.17, 11:48
Man prøvede at være et bredt borgerligt parti, men er endt som et yderligtgående populistisk projekt med kun én sag på dagsordenen: At være mere negative overfor folk, der ikke ligner Pernille Vermund Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
17.10.17, 15:55
Politiet får ikke adgang til Europols databaser på mobilen Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her