*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

OL er slut

Efter 16 dages intense oplevelser er det svært ikke at holde af OL. Vist er udgifterne skruet op i så vanvittige højder, at almindelige mennesker i Brasilien vil kunne mærke det i årevis. Vist er IOC så lukket og skandaleramt, at det ikke bør inspirere noget sted i verden. Men det er dybt fascinerende når elitesportsfolk fra hele verden mødes for at konkurrere fredeligt i en efterhånden sand myriade af sportsgrene. Når unge mennesker fra hele verden - med forskellig hudfarve, religion og kultur - i fællesskab går ind på stadion under åbningsceremonien, får jeg altid en klump i halsen. Der er stadig arenaer, hvor sameksistens er mulig.

Misforstå mig ikke. Jeg er ikke naiv. Jeg ved godt at, idræt og politik ikke kan adskilles. Også at eliteidræt mange steder bruges politisk - med afsløringen af russisk statsdoping som det seneste eksempel. Jeg er også helt opmærksom på, at OL kan bruges til at fjerne opmærksomheden fra økonomiske og sociale forhold i et samfund - som det givetvis også har været hensigten fra de brasilianske magthavere.

Men fascinationen og fortællekraften i 16 dage, hvor atleter fra hele verden kæmper fredeligt med hinanden overskygger de negative elementer. Også fordi der er så mange følelser og almenmenneskelige forhold involveret. Helt aktuelt: de forstenede franskmænd efter nederlaget i håndboldfinalen og islændingen, Gudmundur Gudmundsens, tårer, da Dannebrog gik til vejrs. Et øjeblik blev alt glemt om dansk kolonialisme, Klaksvig og islandske håndskrifter. Eller den mongolske brydetræner, som i protest mod dommeren smed tøjet i en inciterende strip-tease. Eller da superstjernen Neymar brød sammen af glæde efter at have scoret på det afgørende straffespark - og brasilianerne bildte sig selv ind at de fået revanche for det forsmædelige nederlag til Tyskland i VM-semifinalen. Eller, eller....

Det er næppe forbigået nogens opmærksomhed, at Danmark klarede sig godt med i alt 15 medaljer. Håndbold er en nationalsport så der er naturligvis stor opmærksomhed på den præstation. Men det gode ved OL er at der pludselig også kommer opmærksomhed på andre sportsgrene og udøvere, som ikke tidligere har været fremme i den store offentlighed.

Tag for eksempel kajakroeren Emma Jørgensen, som jeg med al respekt ikke have hørt om før. Hun er 20 år og et rent livsstykke i optimisme og gå-på-mod. Som hun svarede Politiken, da hun efter sølvmedaljen blev spurgt, hvordan hun havde klaret løbet: "Så ved 200 meter er dét bare fuld æder, og ved 100 meter er det bare endnu mere fuld æder. Jeg plejer normalt ikke at vise tænder, kun når det er meget hårdt. og det gjorde jeg i dag og det gjorde jeg også i semifinalen, og det er sgu måske meget godt at vise nogle tænder". Sådan!

Men der var mange andre end Emma Jørgensen, som ikke normalt får den store spalteplads. Roerne Anne Dsane Andersen og Lærke Berg Rasmussen. Bryderen Mark O. Madsen. Anne Marie Rindom i sejlsport. For at nævne nogle. Disse sportsgrene er ikke forvænte med hverken medieopmærksomhed eller penge. Hvor en Caroline Wozniacki og professionelle fodboldspillere tjener millioner på deres sport, er andre nødt til at leve på Team Danmarks og evt. sponsorers nåde og så ellers selv spytte i kassen. De rejser ikke rundt i eksotiske omgivelser men træner dag ud og dag ind under ofte trælse forhold. Med det ene formål at opnå en OL-medalje.

Jeg kunne ikke selv tænke mig det, men har dyb respekt for deres ildhu og jeg glæder mig foran skærmen, når det lykkes for dem. Og spekulerer så over, hvorfor f.eks. DR og TV2 ikke i det daglige viser mere fra andre idrætsgrene end fodbold, håndbold og cykling? Mange andre idrætsgrene er jo lige så fascinerende at følge på TV.

Og så håber jeg ellers, at de mange medaljer får den effekt, som er meningen med det hele. At børn og unge bliver inspirerede til at dyrke idræt. Så de kan blive lige så dygtige som deres idoler. 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil

Holger K. Nielsen (f. 1950) blev valgt ind i Folketingen første gang i 1981. Siden da har han været partiformand for SF, skatteminister og udenrigsminister. I dag er Holger K. Nielsen EU-, forsvars- og udenrigsordfører for SF. Holger blogger om konflikter i verdens brændpunkter og Danmarks svar herpå.

Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
23.10.17, 21:50
Frihed, tolerance og solidaritet. Det kræver noget så fladt og leverpostejsagtigt som enshed. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.10.17, 16:17
Generation iPad mister elementære færdigheder og dermed også elementær menneskelighed og dannelse. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
23.10.17, 14:55
Naser Khader har lagt sine indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten på hylden og i stedet transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Det virker desværre super godt på Facebook. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.10.17, 09:11
Hvis dette var en privat virksomhed, var den lukket nu. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.17, 22:51
Så kender vi DR igen: Blegrødt, kulturradikalt og tendentiøst. Hvorfor reagerer borgerligheden ikke? Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her