*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Arven efter Anders Fogh

I et stort opsat interview i Berlingske i weekenden forsøger Anders Fogh at retfærdiggøre sin økonomiske politik, da han var statsminister. "Der er ikke noget at komme efter", lyder det mantra, som har lydt så mange gange før.

Anders Fogh er tydeligvis øm overfor et eftermæle, der ikke er blevet helt så storslået, som han havde regnet med. For slog han ikke både Poul Nyrup, Mogens Lykketoft og Helle Thorning eftertrykkeligt? Var han ikke i stand til at holde statsministerposten på Venstre-hænder i næsten et ti-år. Jovist, men han efterlod også så massive økonomiske problemer til sine efterfølgere, at de stadig døjer med dem. Det er interessant, at der har været total radiotavshed fra ledende Venstre-folk i forhold til Fogh's vasken hænder. Hvis de sagde deres ærlige mening, ville de utvivlsomt sige, at der er en masse at komme efter.

Fogh praler af, at han snød Lykketoft op til folketingsvalget i 2005. Det har intet på sig. Derimod snød han medierne og offentligheden, som fik prakket på ærmet, at han havde en stor sæk på ryggen med 24 mia. kr i velfærdsforbedringer. De 24 mia blev i valgkampen brugt til at løse stort set alle problemer, som måtte komme op. 24 mia. kr er mange penge, men det var penge over en 4-årsperiode, så reelt var sækken så lille at den knap nok kunne dække den almindelige opdrift i de offentlige udgifter i form af demografi m.v.

Det var vi nogle, som forsøgte at påpege, men det blev for teknisk til at medierne gad beskæftige sig med det. Fogh undrer sig også i dag over, at medierne ikke var mere kritisk, for han var udmærket klar over, at der var relativt få penge til velfærd. Ligesom Lykketoft og vi andre var det.

Det var ikke Lykketoft, men vælgerne og medierne, som blev snydt. Ikke desto mindre er det interessant, at Fogh i dag indrømmer manipulationen.

Fogh's økonomiske politik var slem nok. Værre var dog hans beslutning om at lade Danmark deltage i Irak-krigen. (Det omtaler interviewet ikke - formentlig fordi Fogh har forbeholdt sig at han kun vil snakke om den økonomiske politik). Men Irak-krigen var en katastrofe, som stadig kaster lange skygger over.

Bush og Fogh troede, at de kunne gennemføre demokrati i Irak gennem en militær intervention. Da Saddam Husseins statue blev væltet, sammenlignede mange med Murens fald i 1989. Det tør siges, at de blev klogere.

For der blev efterladt et ragnarok, som er en væsentlig årsag til det kaos, vi ser i dag. Islamisk Stat er en direkte udløber af Irak-krigen. De stærke mænd i IS er tidligere Saddam Hussein-officerer, som efter interventionen gik under jorden, men som nu er dukket op i IS for at generobre magten i en endnu mere pervers udgave. De er ikke religiøse, men bruge religionen som dække for en kamp der handler om rå magt.

Efter Irak fulgte Afghanistan, hvor det samme billede tegnede sig. Vesten (incl. Danmark) intervenerer militært og resultatet bliver en styrkelse af de ekstreme kræfter.

Irak-krigen var decideret ulovlig. Udenrigsministeriet forsøgte at hvidvaske beslutningen gennem et finslebet juridisk notat, men blev med det samme underløbet af Anders Fogh, som højstemt messede, at "hvis man skal vælge mellem demokrati og diktatur, vælger man demokratiet". M.a.o: formålet var at skabe demokrati gennem et regimeskifte. Per Stig Møller sagde spagfærdigt, at det ikke handlede om et regimeskifte, men der var ikke så meget at gøre i forhold til Anders Fogh-doktrinen, som ikke engang med en hårsbredde adskilte sig fra George W Bush.

Jo, der er meget at komme efter, Anders Fogh Rasmussen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil

Holger K. Nielsen (f. 1950) blev valgt ind i Folketingen første gang i 1981. Siden da har han været partiformand for SF, skatteminister og udenrigsminister. I dag er Holger K. Nielsen EU-, forsvars- og udenrigsordfører for SF. Holger blogger om konflikter i verdens brændpunkter og Danmarks svar herpå.

Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
17.10.17, 15:55
Politiet får ikke adgang til Europols databaser på mobilen Læs mere
Af Signe Munk
17.10.17, 14:45
Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
17.10.17, 13:01
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.10.17, 18:42
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.10.17, 11:56
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.10.17, 09:59
Der er brug for indsatser, der øger trivslen hos de børnefamilier, som har oplevet krig og flugt på alt for nær hold. Det kræver, at regeringen udvider sit stramme fokus på beskæftigelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.10.17, 21:04
Der er mange på det fag- og ufaglærte arbejdsmarked, der gerne vil efteruddanne sig. Men vil vi have et arbejdsmarked, hvor det er let at hyre og fyre? Et arbejdsmarked, hvor vi altid skal være klar til at rykke os? Så må vi også indrette efteruddannelserne derefter. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
15.10.17, 14:59
Martin Ågerup sammenligner burkaen med Muhammedtegningerne – og så går det galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.10.17, 10:59
Det vil ikke lykkes med en taktisk tilgang til islam, for så længe muslimer bliver ved med at kalde sig muslimer, uden at ændre på islam, så har vi de problemer vi har i dag, og det vil kun blive værre. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her