*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Regeringen ligger som den selv har redt

Det er patetisk, når Kristian Jensen giver danske politikere skylden for, at han og Inger Støjberg må stå skoleret i Europaparlamentet for at forsvare regeringens smykkelov og øvrige stramninger i flygtningepolitikken.

Det er regeringen selv, som er årsag til den negative omtale af Danmark i udenlandske medier. Det har været en bevidst hensigt, at flygtningene skulle få det indtryk, at Danmark er et forfærdeligt land at komme til. Derfor indrykkede man annoncer i udenlandske aviser og råbte i megafon fra alle hustage, at det ikke ville være behageligt at komme til Danmark. Hensigten var at få flygtningene til at søge andre steder hen - f.eks. til Sverige. Jeg er ret overbevist om, at det famøse smykkeforslag aldeles ikke var en svipser, som nogle har hævdet. Det var del af en bevidst strategi om at gøre Danmark frastødende. Og regeringen har i første omgang været ret tilfreds med de mange ramaskrig. Budskabet skulle jo ud. Lige indtil det gik op for den, at også denne medalje har to sider.

For når man råber fra hustagene, kan man ikke regne med, at kun flygtningene hører, hvad man råber. Det blev opfattet af mange andre og blev så forsidehistorier i store udenlandske medier. Til stor undren, for hvad var der ved at ske i H.C. Andersens fædreland, hvor man er vant til, at flinke politibetjente gør plads for ænderne, når de skal passere vejen?

Tjaa.. Det er hvad Jensen og Støjberg skal forsøge at forklare omverdenen.

Det bliver ikke nemt for dem. Forsøgene på at skræmme folk væk, giver naturligvis Danmark et dårligt ry. Det er, så at sige, meningen med hele øvelsen. Derfor er der også beskrevet i lovforslaget, hvad der skal gennemføres af ubehageligheder. Det kan de ikke løbe fra. De kan heller ikke løbe fra, at det dårlige ry er blevet en realitet langt ud over kredsen af flygtninge, der skal  skræmmes væk fra Danmark. Det kan man selvfølgelig være lige glad med, som det er tilfældet i Dansk Folkeparti og omegn. Det er et anliggende for den elite, er flyver på business-class, som en kommentator skrev i Jyllands Posten for ikke så længe siden. Det har, måtte man forstå, ingen betydning for den almindelige befolkning.

Men her gør man regning uden vært.

Dels er der faktisk mange såkaldte almindelige mennesker, som er stolte over et Danmark, de har kendt som tolerant, frisindet og åbent. Som ikke bryder sig om at skulle besvare spørgsmål fra udlændinge om hvad der dog sker i vort land. For hvad skal de svare, når de kan se, at regeringen og det herskende flertal er båret af en nationalistisk vækkelse, som trækker landet i en skæv retning og som er døv overfor enhver kritik, der måtte komme fra udlandet?

Dels er der en økonomisk side. Danmark er et lille land uden råstoffer af betydning, men vi har alligevel klaret os pænt økonomisk. Det er der mange grunde til. Et bredt uddannelsesssystem. Et velfærdssamfund, som har skabt tryghed og et uhyre  fleksibelt arbejdsmarked. En evne til at skabe grønne løsninger og dermed skabe sammenhæng mellem miljø og jobs. Men også et image med tolerance og åbenhed har så sandelig spillet en rolle. En evne og vilje til ikke bare at se indad med også udad.

Regeringen vil forsøge at bagatellisere kritikken. Udlandet har misforstået os. Måske, men skaden er sket. Og den er skabt af den selvsamme regering. Fordi Løkke skulle leve op til et løfte om, at han ville bremse tilstrømningen af udlændinge til Danmark. Derfor skulle udlændinge have et negativt indtryk af vort land. Det problem kan Kristian Jensen ikke skyde over på andre politikere.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil

Holger K. Nielsen (f. 1950) blev valgt ind i Folketingen første gang i 1981. Siden da har han været partiformand for SF, skatteminister og udenrigsminister. I dag er Holger K. Nielsen EU-, forsvars- og udenrigsordfører for SF. Holger blogger om konflikter i verdens brændpunkter og Danmarks svar herpå.

Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
23.10.17, 21:50
Frihed, tolerance og solidaritet. Det kræver noget så fladt og leverpostejsagtigt som enshed. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.10.17, 16:17
Generation iPad mister elementære færdigheder og dermed også elementær menneskelighed og dannelse. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
23.10.17, 14:55
Naser Khader har lagt sine indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten på hylden og i stedet transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Det virker desværre super godt på Facebook. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.10.17, 09:11
Hvis dette var en privat virksomhed, var den lukket nu. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.17, 22:51
Så kender vi DR igen: Blegrødt, kulturradikalt og tendentiøst. Hvorfor reagerer borgerligheden ikke? Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her