*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Mistrivsel i sundhedsvæsnet skal løses, før kvaliteten kan forbedres

Rigshospitalet er Region Hovedstadens højest specialiserede hospital på mange områder. Men det er også det hospital, der ofte bærer flaget forrest, når de gælder om at være specialiseret i mistrivsel hos personalet.
Produktivitetskravet på sygehusene er sat i dvale i et år. Indtil politikerne stikker hovederne sammen for at finde et nyt system, der kan erstatte dette krav, er der indirekte kastet en bold til regionerne, som i meget høj grad har betydning for sundhedsvæsenets fremtid.

Selvom mange i sundhedspersonalet ligesom jeg opfatter dette et års pause som en sejr for vores kamp mod effektiviseringskravet, kan jeg ikke lade være med at tænke, om der mon ligger et spil bag det?

For hvad sker der, hvis regionerne ikke kan løse de problemer, der bliver ved med at forekomme, og som både har indflydelse på patienternes behandling og personalets trivsel, selv om nu effektiviseringerne er sat ud af kraft? Så vil vi om ikke lang tid høre de samme politikere slå endnu hårdere i bordet og sige:


”Tydeligvis er det ikke effektiviseringerne, der har fejlet. Det er regionerne og ledelsen på afdelingerne, der er impotente.”
Det er et skrækscenarie, men det kan blive til en virkelighed. For det har de faktisk allerede varslet, da de annoncerede afskaffelsen af produktivitetskravet.

Så hvad skal der ske i det her år, hvor produktivitetskravet er sat ud af kraft, og personalet får et pusterum? Skal de sidde og tage en slapper for at restituere sig?

Nej! Regionerne skal arbejde endnu hårdere for at gå dybere ned i hver enkelt sag og finde ud af årsagerne til, hvorfor der er så meget mistrivsel på arbejdspladserne.
Mistrivsel er et godt sted at starte, da mistrivsel ofte ender med sygemeldinger og opsigelser. En sygeplejerskes opsigelse kan sagtens erstattes med en ny sygeplejerske, men den kompetence, som går i tabt ved opsigelsen, kommer ikke uden videre med den nyansatte sygeplejerske.

Når jeg taler med politikere som finansminister Kristian Jensen (V), spørger de altid meget interesseret ind til, hvorfor det altid er Region Hovedstaden og specielt Rigshospitalet, der er omtalt som steder med problemer. Selv om svaret varierer fra, at der er mange ansat, og at Riget også er et hospital, der modtager patienter fra Grønland og Færøerne og har specialiseret sig og modtager de mest komplekse og intensive patienter, er det stadig helt uvist, hvorfor det ofte er Region Hovedstaden, der har problemerne.
Hvis jeg som ansat på Riget skulle hjælpe Regionen med at løse den opgave, så vil jeg anbefale dem at starte med at kigge på opsigelsesprocenterne på hver enkelt afdeling. Hvad er årsagerne til dem? Er der mon ledere, der har siddet fastlimet på deres stol de sidste 10-20 år uden en anelse om, hvad der sker på gulvet blandt plejepersonaler?

Rigshospitalet er Region Hovedstadens højest specialiserede hospital på mange områder. Men det er også det hospital, der ofte bærer flaget forrest, når de gælder om at være specialiseret i mistrivsel hos personalet.

Jeg har selv været meget bekymret over den høje opsigelsesprocent på min egen afdeling. Men min ledelse har meddelt mig, at tallet kun (!) er 14 pct., og at det er lavere end andre steder.
Jeg synes, 14 pct lyder af virkelig meget - og det er jo endnu værre, hvis tallet er endnu højere andre steder.
Da jeg en dag ringede til direktionen for at spørge, hvad deres overvejelser var i forbindelse med mistrivsel, der er, sagde hende, jeg fik fat i, at jeg var velkommen til at drikke en kop kaffe med hende og fortælle om mine bekymringer, men at direktionen ingen indflydelse havde på enkelte afdelingers ledelse og de beslutninger, de tager.


Jeg takkede nej til hendes invitation, da jeg ikke havde behov for at tale med en psykolog. Men vi har som medarbejdere behov for en direktion, der tager problemer som mistrivsel, der direkte har indflydelse på patientbehandlingerne, alvorligt, og tager konkret fat for at løse problemerne. 

Da jeg tidligere arbejdede hos en kommune i plejen, kiggede man altid først på ledelsen, hvis der var tale om personalemistrivsel, eller hvis en beboer ikke fik den pleje, han eller hun var berettiget til. For det er ledelsens ansvar at lede og sørge for, at tingene fungerer, som de skal. Ikke at alle vasker sine hænder og kaster bolden til de ansatte, som enten bliver nødt til at sige op for at ikke gå ned med stress på grund af dårligt arbejdsmiljø, eller får en advarsel eller bliver opsagt, som om det kun var de ansattes opgave at sikre, at tingene fungerer.

Problemer med at holde overenskomster og dårlige vagtplanlægninger er et kæmpe problem og er afgørende for, om mange ansatte har lyst til at blive.


Men tilsyneladende sker der ikke rigtig noget fra hverken regionen eller direktionerne:
Endnu et eksempel er Læbe-gane-spaltningsafsnittet under HovedOrtoCentret.
Tilsyneladende kan afdelingen ikke operere de nyfødte til tiden på grund af for få ansatte, hvilket betyder, at de børn, der får aflyst deres operationer, risikerer at få problemer med at udvikle deres sprog senere i livet.

Her er en familie, der har valgt at fortælle deres historie fra dette afsnit.

Det er en afdeling , som allerede for to år siden var omtalt i medierne med dårlig trivsel og behandling af patienterne.


Hvorfor har man ikke gjort noget ved det før? Hvorfor griber ingen ind over for de afdelinger, der har høje opsigelser?
Uanset hvordan man vender og drejer det, er jeg glad for, at produktivitetskravet er sat ud af kraft. Men nu venter en sværere opgave på alle os sundhedsansatte. Jeg håber, regionen vågner og ændrer spor.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Harun Demirtas (f. 1989) er tidligere flygtning, sosu- assistent og nu sygeplejerske, der bl.a. ytrer sig om sundhedsvæsenet. Tidligere rådgiver for unge LGBT-personer, samt rådgiver om hiv og aids.
Seneste blogs
Af Katrine Winkel Holm
22.10.17, 22:51
Så kender vi DR igen: Blegrødt, kulturradikalt og tendentiøst. Hvorfor reagerer borgerligheden ikke? Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.10.17, 15:33
Det gælder om at vi banker svensken og så må alt andet rykke i baggrunden Læs mere
Af Morten Løkkegaard
19.10.17, 10:30
EU-kommissionen har fremlagt et forslag til en social søjle i Europa. Spørgsmålet er, om EU skal være en ’social union’, hvor socialpolitikken fremover delvist styres fra Bruxelles? Mit svar er klart; nej tak! Læs mere
Af Siddik Lausten
18.10.17, 13:18
Så skete det. DBU har aflyst kvindelandskampen mellem Danmark og Sverige på fredag – jeg tvivler på, at det samme var sket, hvis det var mændene. Læs mere
Af Gitte Seeberg
18.10.17, 13:08
Symbolpolitik er betegnelsen på politiske initiativer, der skal illustrere handlekraft, men som i virkeligheden er blottet for indhold Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her