*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Effektiviseringer gjorde sygehusene til Ryanair - nu skal de være SAS!

Men problemet opstår og bliver til en komedie, når nogen fra de højere magter lover passagerne og de ansatte gode vilkår og bedre kvalitet, som måske svarer til SAS, mens de glemmer, at vi rent faktisk er om bord på Ryanair!

At være en patient eller ansat på et sygehus som Rigshospitalet i Region Hovedstaden var indtil i denne uge ligesom at være en passager hos Ryanair.


Som piloter styrer flyet tavst fra cockpittet, styres hospitalet fra syvende sal på riget og højere oppe i regionen - uden tegn på liv, uanset hvor godt de ved, hvor voldsomme landinger, de laver, som kaster både ansatte og passagerer ud fra deres sæder.


Som flypassagerer afgør du selv, om du vil rejse med det dyrere og lidt mere servicemindede selskab end det billigste.


Men så heldig er du ikke som patient eller ansat i det offentlige. Der er det højere magter, der bestemmer, hvor meget du eller jeg som ansat er værd, da det er dem, der bestemmer, om de vil skrue op eller ned for kvaliteten.


Og det kunne være fair nok, hvis flyselskabet eller hospitalsledelserne og den politiske ledelse var ærlige om den service, man får.


Men problemet opstår og bliver til en komedie, når nogen fra de højere magter lover passagerne og de ansatte gode vilkår og bedre kvalitet, som måske svarer til SAS, mens de glemmer, at vi rent faktisk er om bord på Ryanair!


Det var lige præcis, hvad der skete med produktivitetskravet.


Alle skulle løbe to procent hurtigere hvert år, og det gav ringere og ringere kvalitet til patienterne, stressede sygeplejersker og flere fejl. To procent mere discount hvert år!!


Da jeg for ikke så lang tid siden med mange andre sundhedsprofessionelle demonstrerede mod effektiviseringskravet på to pct. årligt ved at indsamle slidte løbesko, som i dag er nærmest blevet et symbol på effektiviseringerne, fik jeg at vide af finansministeren, at de godt vidste, at man ikke altid kunne blive ved med at producere mere. Han gav ingen dato, men fortalte indirekte, at det nok ikke varer længe, før kravet er slut.


Og endelig er det blevet afskaffet - i hvert fald midlertidigt.


Det skaber glæde hos os alle, og vi er dybt taknemlige for, at det endelig er blevet tid til at gå efter kvalitet i patienternes behandling og at sætte tempoet ned og fokusere på personaletrivslen sammen.


Selvom kampen endnu ikke er slut, da effektiviseringerne kun er afskaffet for 2018, og det samtidigt er varslet, at man nu er i gang med at finde en ny model, der kan erstatte det nuværende effektiviseringskrav, er jeg lettet over, at det lille skridt nu er taget.


Men nu er der et andet vigtigt emne, der skal rejses, og som det bliver regionernes opgave at løse. Nemlig det dårlige arbejdsmiljø. Der er alt for mange opsigelser blandt sygeplejerskerne, og det risikerer at gå ud over patienterne.  Regionerne og ledelserne skal holdes ansvarlige.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Harun Demirtas (f. 1989) er tidligere flygtning, sosu- assistent og nu sygeplejerske, der bl.a. ytrer sig om sundhedsvæsenet. Tidligere rådgiver for unge LGBT-personer, samt rådgiver om hiv og aids.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
17.10.17, 15:55
Politiet får ikke adgang til Europols databaser på mobilen Læs mere
Af Signe Munk
17.10.17, 14:45
Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
17.10.17, 13:01
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.10.17, 18:42
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.10.17, 11:56
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.10.17, 09:59
Der er brug for indsatser, der øger trivslen hos de børnefamilier, som har oplevet krig og flugt på alt for nær hold. Det kræver, at regeringen udvider sit stramme fokus på beskæftigelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.10.17, 21:04
Der er mange på det fag- og ufaglærte arbejdsmarked, der gerne vil efteruddanne sig. Men vil vi have et arbejdsmarked, hvor det er let at hyre og fyre? Et arbejdsmarked, hvor vi altid skal være klar til at rykke os? Så må vi også indrette efteruddannelserne derefter. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
15.10.17, 14:59
Martin Ågerup sammenligner burkaen med Muhammedtegningerne – og så går det galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.10.17, 10:59
Det vil ikke lykkes med en taktisk tilgang til islam, for så længe muslimer bliver ved med at kalde sig muslimer, uden at ændre på islam, så har vi de problemer vi har i dag, og det vil kun blive værre. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her