*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvorfor er det altid sygeplejerskerne, der tømmer opvaskemaskinen?

Sygeplejen i dag lider desværre ikke kun på grund af politikernes forkerte prioriteringer og investeringer, men også, fordi vi som sygeplejersker har glemt at kæmpe for vores arbejdes prestige.

Der var en gang, hvor sygeplejerskerne gik lige efter lægen, holdt deres taske, serverede deres kaffe og holdt journaler og løb fra stue til stue.

Dengang støvede de også af i vindueskarmene, og de blev undervist i, hvordan man vasker gulve og vægge og fjerner pletter.

I gamle dage havde de ingen selvstændig skole, men blev undervist af lægerne, når der var behov.

Da jeg startede på skolen, læste jeg historierne om, hvad sygeplejen har gennemgået. Forfatteren må være stolt, tænkte jeg. Teksten skreg nærmest af, hvor meget kvindekampen har betydet, og lugtede af feministisk stolthed.

Men egentlig bragte det kun skam hos mig.

For når jeg i dag tænker på, hvad sygeplejerskerne egentlig laver ud over at hjælpe de syge, så ser jeg faktisk ikke den store forskel. Nej, det bliver faktisk værre og værre.

Ingen stiller spørgsmålstegn ved det. Vi bilder os ind, at der er sket en udvikling, men lukker øjnene for, at det faktisk går tilbage for os.

Sygeplejerskerne går ikke efter lægen med journalerne længere. Men på nogle afdelinger gør de stadig selv rent. De løber ikke efter lægen som i gamle dage, men lægen har stadig en højere status, end en sygeplejerske har.

Jeg har f.eks. aldrig nogensinde set en læge tømme opvaskemaskinen i personalekøkkenet, selv om opvaskemaskinen også bliver brugt af lægen. Den venter altid på en sygeplejerske. 

Aldrig har jeg set en læge tage en klud i hånden og lige tørre et bord af i personalerummet, selv om de også er en del af personalet og bruger bordet.

Faktisk blev jeg en dag skældt ud af en kollega, fordi jeg afviste at rydde op efter de andre i personalerummet. Hun mente, at det var min opgave at samle alles kaffekopper – og da jeg ikke var enig, blev jeg dagen efter trukket til side af min afdelingssygeplejerske på hendes kontor og fik besked på, at sygeplejersker her på afdelingen også måtte rydde op.

Det var jeg sådan set enig med hende i. Men jeg var imod at, det betød, at andre ikke kunne finde ud af at rydde op efter sig selv.

Sygeplejen i dag lider desværre ikke kun på grund af politikernes forkerte prioriteringer og investeringer, men også, fordi vi som sygeplejersker har glemt at kæmpe for vores arbejdes prestige.

Det går ud over vores arbejdsvilkår, arbejdsmiljø, vores løn og vores pension.

Jeg kender sygeplejersker, der selv om de er gået på pension, stadig tager til Norge for at arbejde og tjene lidt ekstra og klare sig.

Vi siger til os selv, at sygeplejen er fantastisk, fordi der er mulighed for at tage i udlandet for at arbejde. Men ingen stiller spørgsmålstegn ved, hvorfor mange, der har glædet sig til deres pension, føler sig tvunget til at tage til Norge?

Kan det mon være, fordi man ikke har penge til at klare sig?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Harun Demirtas (f. 1989) er tidligere flygtning, sosu- assistent og nu sygeplejerske, der bl.a. ytrer sig om sundhedsvæsenet. Tidligere rådgiver for unge LGBT-personer, samt rådgiver om hiv og aids.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
17.10.17, 15:55
Politiet får ikke adgang til Europols databaser på mobilen Læs mere
Af Signe Munk
17.10.17, 14:45
Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
17.10.17, 13:01
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.10.17, 18:42
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.10.17, 11:56
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.10.17, 09:59
Der er brug for indsatser, der øger trivslen hos de børnefamilier, som har oplevet krig og flugt på alt for nær hold. Det kræver, at regeringen udvider sit stramme fokus på beskæftigelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.10.17, 21:04
Der er mange på det fag- og ufaglærte arbejdsmarked, der gerne vil efteruddanne sig. Men vil vi have et arbejdsmarked, hvor det er let at hyre og fyre? Et arbejdsmarked, hvor vi altid skal være klar til at rykke os? Så må vi også indrette efteruddannelserne derefter. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
15.10.17, 14:59
Martin Ågerup sammenligner burkaen med Muhammedtegningerne – og så går det galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.10.17, 10:59
Det vil ikke lykkes med en taktisk tilgang til islam, for så længe muslimer bliver ved med at kalde sig muslimer, uden at ændre på islam, så har vi de problemer vi har i dag, og det vil kun blive værre. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her