*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det er ikke julepynten og lysguirlanderne - men lyset fra kiosken, kebabhuset og pizzeriaerne der falder på Nørrebros gader til jul

Mens den lille August og Frederikke i andre dele af Danmark går julen i møde med masser af forberedelser med pynt på gaderne og lærer de danske traditioner, så lærer den lille Ahmad, Ali, Oskar og Cecilie derimod eid og ramadan på Nørrebro. De oplever kun julen enten hjemme eller på skolebænken, hvis de er heldige.
Jul

“Ære være Gud i det højeste og på jorden!
Fred til mennesker med Guds velbehag!”
Sådan står der i juleevangeliet i Bibelen.

Mens den lille August og Frederikke i andre dele af Danmark går julen i møde med masser af forberedelser med pynt på gaderne og lærer de danske traditioner, så lærer den lille Ahmad, Ali, Oskar og Cecilie derimod eid og ramadan på Nørrebro. De oplever kun julen enten hjemme eller på skolebænken, hvis de er heldige.

Ikke fordi imamen kalder muslimer til bøn fra minareten! Men mere fordi de muslimske beboere har været gode til at markere deres traditioner i Danmark. Særligt i områder, hvor der er særligt mange beboere med anden etnisk baggrund end dansk. For eksempel Nørrebro.

Problemet er dog, at når den mest kendte tradition af alle - og faktisk også en tradition, de fleste muslimer synes godt om og glæder sig over, ikke kan markeres på Nørrebro, så skaber det tvivl om, hvad man egentlig synes om den såkaldte “mangfoldighed”.

For Nørrebro er mangfoldig. Dejligt! Tillykke! Det kan man også være stolt af.

Men mangfoldighed kan man bare ikke tale om, når visse kulturer dominerer andre kulturer og ikke lader andres kultur markere sig. For eksempel på Nørrebro, hvor man siden 2016 ikke har fundet penge til noget så simpelt som julepynt.

Men burde man egentlig ikke gøre en ekstra indsats for julepynten på Nørrebro, når man godt ved, at det har været mørkt længe nok på Nørrebro?

Skal vi ikke lade julen bringe lyset tilbage og minde alle beboerne om, at det nok skal gå?

Beboere, der er bange, nervøse og tager en omvej, når de krydser bestemte gader; børn, der ikke må lege udenfor eller må være forberedt på at løbe hjem, når fremmede nærmer sig, og politibiler, der venter næsten ved ethvert lyskryds.

Bandekonflikter, skyderier, drab og flere sårede. Beboere med forskellig baggrund, der råber efter hjælp og beder om en løsning.

Nørrebro er træt!
Nørrebro skal restituere sig.

Siden 2016 har Nørrebros lokaludvalg haft svært ved at finde penge i kassen til at pynte Nørrebro og lade en fin tradition, som også kendetegner kristendommen, gå i opfyldelse.

Siden da har det ikke været julepynten og lysguirlanderne, der er faldet på gaden - men lyset fra kiosken, kebabhuset og pizzariaerne.

Og i sådanne mørke dage løber Yildiz Akdogan, folketingsmedlem for Socialdemokratiet, fra dør til dør for at finde penge til et initiativ om at samle penge til julepynten.

For hun er overbevist om, at Nørrebro har brug for en anden hverdag end skyderier og kriminelle bander.
Ligesom sidste år er hun gået i gang med sit initiativ med en anden beboer, Charlotte, for at samle penge ind.

De har samlet over 100.000 kr, men mangler stadig penge nok til at bringe fredens og julens stemme over Nørrebro.

De har åbnet en facebookside for deres initiativ. Og de håber på, at folk fra hele Danmark har lyst til at støtte med en skilling for at være med at genvinde traditionen.

Jeg støtter Yildiz og julepynten.

Det kan alle andre også meget nemt gøre igennem Mobilepay:2256 8799
Lad os give Nørrebro julefreden tilbage!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Harun Demirtas (f. 1989) er tidligere flygtning, sosu- assistent og nu sygeplejerske, der bl.a. ytrer sig om sundhedsvæsenet. Tidligere rådgiver for unge LGBT-personer, samt rådgiver om hiv og aids.
Seneste blogs
Af Louis Jacobsen
19.11.17, 16:55
Flere og fler kommuner stiller krav om ordentlige arbejdsforhold og en seriøs tolkning af uddannelsesansvaret, når virksomheder skal byde ind på opgaver. I skal huske hvem der arbejder for de klausuler når i stemmer. Læs mere
Af Jens Kindberg
18.11.17, 13:36
Der er ikke en fugl, fisk eller frø, som har fået det bedre i 2027 med den nuværende tilgang. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
18.11.17, 12:52
Det er betænkeligt, at fædregrupper og imamer - under politiets radar - kan overtale kriminelle bander til en 'våbenhvile'. Læs mere
Af Naser Khader
17.11.17, 15:53
For mig at se, er lakmusprøven om man er en ægte brun feminist, at man tør udfordre de kvindeundertrykkende passager i Koranen. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
17.11.17, 15:30
Kommunal- og regionsvalget er også et valg om fælles europæiske løsninger helt tæt på vores hverdag. Læs mere
Af Christel Schaldemose
17.11.17, 14:20
Udfasning af kulkraft inden 2030 er i bund og grund et godt mål. Men det er ikke regeringens eget. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.11.17, 21:09
De svenske politikere arbejder i hvert fald på det. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.11.17, 12:04
En opdeling af Københavns Kommune er ren logik. Læs mere
Af Mikael Jalving
16.11.17, 09:30
Politikerne overlader os til halal. De giver os islam. De giver os militserne, det religiøse politi og moskeerne. Læs mere
Af Harun Demirtas
15.11.17, 22:10
I stedet for at træde i karakter og løse de mange problemer, vi står i til halsen, stirrer de på vores 29 minutters pause. Det er - for at sige det ligeud - ren idioti! Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her