*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Lad os håbe at de amerikanske vælgere vælger sammenholdet og ikke splittelsen

År for år stiger den russiske aggression. Tidspunktet er virkelig ikke til, at der slås skår i sammenholdet i NATO. Vi må forsvare hinanden og vores værdier landene imellem. Vesten og NATO skal stå sammen.

 

 

Mon ikke alvoren er ved at gå op for de fleste. Det er ikke uden betydning for vores sikkerhed, hvem det vælges til Præsident i USA. I en i forvejen mere usikker verden i dag end vi har set i mange år, rejses der nu også fra Trumps side spørgsmålstegn om solidaritetsparagraffen i artikel 5 samt NATO i øvrigt. Artiklen 5 bygger på gode gammeldags musketer principper en for alle og alle for en. Altså hvis et NATO land angribes er de øvrige NATO lande forpligtet til at gribe ind og hjælpe.

Det er denne bestemmelse som ikke mindst de nuværende NATO medlemmer, men tidligere kommunistiske lande læner sig op af i det daglige. Det er dette princip der gør dem trygge, når de står overfor den ikke helt usandsynlige mulighed, at russerne måtte finde på at angribe eller intervenere. Trump har i den anledning sagt en række meget bekymrende ting. For det første, at der ikke er en invasion af Ukraine. Det er jo direkte urigtigt. Han vi overveje at anerkende en annektering af Ukraine. Ikke sjovt at lægge øre til i Ukraine. Og hvad kan det næste blive? De Baltiske lande må godt nok være bekymret, efter at de har hørt, at Trump ikke automatisk vil hjælpe Estland, hvis landet angribes. Det kommer an på om de har betalt deres regning siger han. Regning til hvem? Til Russerne? Til NATO? Det står noget uklart hen.

År for år stiger den russiske aggression. Tidspunktet er virkelig ikke til at der slås skår i sammenholdet i NATO. Vi må forsvare hinanden og vores værdier landene imellem. Vesten og NATO skal stå sammen.

Der er uro på mange fronter. Terrorisme, flygtningestrømme og vælgerne strømmer ud på yderpartierne. Det næststørste NATO land Tyrkiet er inde i en meget kedelig politisk udvikling. Og ingen aner, hvor det ender. Man truer EU med alskens ulykker, ikke mindst at åbne grænserne for flygtningene igen. EU står i en svær situation. For at imødekomme Tyrkiets krav om visumfrihed i den givne situation er stærkt problematisk. Omvendt skal der findes en løsning med Tyrkiet. Tyrkiet der i øvrigt hidtil har været på dårlig fod med russerne hidtil. Men nu er der opstået en forsoning mellem Putin og Erdogan. En potentiel uheldig alliance. Vi ved, at Trump beundrer Putin og nu er der også opstået fælles interesser mellem Tyrkiet og Rusland. Det er simpelthen bare ikke godt for sikkerheden.

NATO er noget der må og skal prioriteres. Og det er vigtigt at alle bidrager. Sjovt nok er der kun ganske få lande, udover USA, der bidrager med de 2 % af BNP, som man har forpligtet sig på. Det er bl.a. Polen og Estland. Fra dansk side ligger vi også i mellemgruppen og er et godt stykke fra de 2 %.

Nu er briterne på vej ud af EU. Men de er heldigvis medlem af NATO. I EU er der planer om at gå videre med forsvarssamarbejdet, så man kan spille en større rolle i EU´s nærområdet. Det bliver desværre bare uden briterne. Jeg synes det er rigtigt, at gå videre med det Europæiske Forsvarssamarbejde. Vi kan ikke regne med, at amerikanerne i al fremtid løfter for os. Bare ærgerligt, at vi ikke er medlem. Man må håbe, at vi er vidne til i den amerikanske valgkamp fører til, at alle NATO lande og hele Europa fremadrettet forstår, at vi selv må tage et meget større ansvar. At vi risikerer selv at stå med hovedparten af problemerne, hvis den russiske aggression tager til. Og det tror jeg den vil. Intet tyder på, at man fra russisk side vil høre mildere toner. Man har allerede meget konkret truet Sverige. Og Russernes aggression i luftrummet over de baltiske lande og Skandinavien, er heller ikke til at komme uden om. Det er en farlig tid vi lever i. Lad os håbe, at de amerikanske vælgere vælger sammenholdet og ikke splittelsen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil

Gitte Seeberg (f. 1960) er direktør i AutoBranchen Danmark og uddannet jurist og advokat. Medlem af Folketinget fra 1994 og siden Europa-Parlamentet for de konservative indtil 2007, hvor hun var med til at stifte Ny Alliance. I otte år, fra 2008-2016, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden. Hun blogger om natur, miljø og bæredygtighed, politik og EU.

Seneste blogs
Af Mikael Jalving
23.10.17, 16:17
Generation iPad mister elementære færdigheder og dermed også elementær menneskelighed og dannelse. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
23.10.17, 14:55
Naser Khader har lagt sine indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten på hylden og i stedet transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Det virker desværre super godt på Facebook. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.10.17, 09:11
Hvis dette var en privat virksomhed, var den lukket nu. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.17, 22:51
Så kender vi DR igen: Blegrødt, kulturradikalt og tendentiøst. Hvorfor reagerer borgerligheden ikke? Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.10.17, 15:33
Det gælder om at vi banker svensken og så må alt andet rykke i baggrunden Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her