*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

EU-skæbnetid – også for Lars og Mette

Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen lefler for EU-kritikerne. Var det ikke bedre at stå frem og kæmpe for et bedre EU. Uanset hvad vores britiske venner stemmer i morgen.

Det er sagt masser af gange. Når briterne i morgen stemmer om ’Brexit’, så er det skæbnetid for EU. Det er et drama om EU’s fremtid.

Og det er sandt. Det vil være en katastrofe, hvis det skulle ende med et EU uden England. Der kan simpelthen ikke siges nok dårligt om konsekvenserne.

Men den egentlige katastrofe her i Danmark ligger faktisk et andet sted.

Den finder sted inde i hovederne på top-politikerne hos især de tidligere EU-positive partier Venstre og Socialdemokraterne. Og konservative for den sags skyld.

Partier, som i årtier har stået bag en EU-positiv linje, lefler i stigende grad for EU-kritikernes argumenter. Det er blevet politisk moderne at råbe ’mindre EU’, og give EU skylden for al verdens dårligdom.

At Enhedslisten og DF står forrest i det råbekor overrasker ikke. Men at Venstre og Socialdemokraterne nu nærmest overhaler DF’erne i at kritisere og nedgøre EU er… ja, den egentlige katastrofe.

Mette Frederiksen satte negativ trumf på, da hun for en måneds tid siden ligefrem erklærede, at ’EU har svigtet’. Men kære Mette, EU er dig og mig. Hvis nogen har svigtet, så er det altså os alle sammen.

Jeg synes, at der er en parallel mellem flygtninge-debatten og EU-debatten. Top-politikerne er i begge tilfælde på vild jagt efter en formodet folkestemning. Det handler om, at nogle eller noget skal have skylden. Flygtninge. EU.

I den jagt glipper overblikket. I den jagt glipper lederskabet. Og i den jagt glipper ansvaret.

Så uanset om briterne i morgen stemmer sig ud eller ind af EU, er der behov for, at der er nogen, der råber de danske politikere fra især de store partier Venstre og Socialdemokraterne op. Og minder dem om virkeligheden:

EU er et nødvendigt politisk projekt, hvis Europa fortsat skal kunne klare sig i konkurrencen med øst og syd.

EU-samarbejdet sikrer bedst mere naturbeskyttelse og et bedre miljø.

EU-samarbejdet sikrer bedst sikkerhed og flere arbejdspladser.

Hele grundlaget for EU er arbejdet for fred og solidaritet.

Den holdning turde politikere som Uffe Ellemann-Jensen og Helle Thorning-Schmidt stå ved. De turde understrege, at EU på stort set alle måder har været til gavn for Danmark – økonomisk og politisk.

Det er ikke fort sent at skifte kurs. Toppen i V og S burde kæmpe for et bedre EU og forsøge at forklare befolkningen, at EU altså ikke blive bedre end de politikere, vi har, og de aftaler der kan indgås. EU er et politisk projekt, hvor man ikke kan være enige i alt. Men det ændrer ikke på, at EU er et nødvendigt politisk projekt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil

Gitte Seeberg (f. 1960) er direktør i AutoBranchen Danmark og uddannet jurist og advokat. Medlem af Folketinget fra 1994 og siden Europa-Parlamentet for de konservative indtil 2007, hvor hun var med til at stifte Ny Alliance. I otte år, fra 2008-2016, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden. Hun blogger om natur, miljø og bæredygtighed, politik og EU.

Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.10.17, 18:42
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.10.17, 11:56
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.10.17, 09:59
Der er brug for indsatser, der øger trivslen hos de børnefamilier, som har oplevet krig og flugt på alt for nær hold. Det kræver, at regeringen udvider sit stramme fokus på beskæftigelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.10.17, 21:04
Der er mange på det fag- og ufaglærte arbejdsmarked, der gerne vil efteruddanne sig. Men vil vi have et arbejdsmarked, hvor det er let at hyre og fyre? Et arbejdsmarked, hvor vi altid skal være klar til at rykke os? Så må vi også indrette efteruddannelserne derefter. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
15.10.17, 14:59
Martin Ågerup sammenligner burkaen med Muhammedtegningerne – og så går det galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.10.17, 10:59
Det vil ikke lykkes med en taktisk tilgang til islam, for så længe muslimer bliver ved med at kalde sig muslimer, uden at ændre på islam, så har vi de problemer vi har i dag, og det vil kun blive værre. Læs mere
Af Annika Smith
15.10.17, 10:13
Så kunne jeg føre panodilpolitik og håbe, at vælgerne ikke opdagede symptombehandlingen Læs mere
Af Mikael Jalving
15.10.17, 08:23
Tænk, hvis de nationale forpligtelser stod over de internationale forpligtelser. Tænk, hvis opgaven var bunden, ikke en fri leg eller tumleplads for kaospiloter. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.10.17, 10:03
En tidligere socialdemokrat og tidligere DF'er, nu NB, betvivler om jeg er konservativ. Her er mit svar. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her