*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Bare vent: Nedturen rammer også Uffe

Jeg vil gerne berolige Alternativets mange ivrige kritikere. Det er simpelthen en regel i livet. Efter solskin kommer regn. Og i dansk politik: Efter optur kommer nedtur.

Jeg ved ikke hvornår. Jeg ved heller ikke hvor hårdt. Men jeg ved, at den rammer Uffe Elbæk og Alternativet, som den har ramt alle andre med succes i dansk politik. Nedturen.

I disse dage ser jeg mange som har temmelig ondt et vist sted over at ’Uffe slipper for let’. Man kritiserer vælgerne og pressen for at blåstemple Uffes forklaringer og hippie-agtige optræden og undrer sig over, at meningsmålingerne sender Alternativet op omkring de 10 procent af vælgerne.

Derfor var der også en stor portion skadefro at spore over, at Clement i programmet Hos Clement søndag aften endelig fik bragt Uffe Elbæk ud af fatning, og fik ham til at klynke over dårlig behandling. ’Tag en tudekiks’, var den umiddelbare reaktion.

Socialdemokraternes stærke mand, Henrik Sass Larsen, var forleden ude i medierne og kalde Alternativet et ’bluffnummer’, og den borgerlige kommentator Jarl Cordua har utallige gange opfordret journalisterne til at gå hårdere til Alternativet.

Jeg vil gerne berolige Alternativets mange ivrige kritikere. Det er simpelthen en regel i livet. Efter solskin kommer regn. Og i dansk politik: Efter optur kommer nedtur.

Tro mig, jeg har prøvet det selv. Da vi stiftede Ny Alliance kunne vi gå på vandet – vi var simpelthen centrum i dansk politik og meningsmålingerne sendte os i himlen – i al fald for en stund. Det varede til midt i valgkampen i 2007, hvor møgsagerne væltede ned over os, og vi fik en røvfuld af vælgerne og fik sølle 2,8 procent af stemmerne.

Eller tænk på Villy Søvndal. Omkring 2010 var han simpelthen dansk politiks rockstjerne og meningsmålingerne gav SF 17-18 procent af stemmerne. Hans stil var tjekket, syntes man. Få år senere gjorde man nar af hans slips og hans engelsk, og han gik af som formand efter en nedtur af de helt store.

Det er op og ned i dansk politik. Husk hvordan man snakkede stærkt nedsættende om Margrethe Vestager, da de radikale var nede og kysse spærregrænsen. Margrethe har selv offentligt fortalt, at ingen ville fotograferes sammen med hende dengang. Og hvordan man i dag omtaler hende som en af EU’s mægtigste kvinder. Eller hvad med Henrik Sass selv: Opture, nedture og nye opture.

Så, ja, jeg er da enig med Alternativets kritikere i, at journalisterne generelt har været meget pæne ved det nye, sjove parti. Men jeg ved, at der kommer en tid, hvor partiet skal svare på de svære spørgsmål, og hvor møgsagerne dukker op.  Måske var Uffe Elbæks fiasko hos Clement forleden begyndelsen til en hård tid.

Egentlig er det jo helt OK, at vi i Danmark har en presse og dermed en offentlighed, som går hårdt til dem, der har succes – og at man relativt hurtigt glemmer, når en politiker har været ude i møg-sager. At det går op og ned så hurtigt.

Men… vi må ikke ophæve Janteloven til en naturlov. Ja, vi skal trykprøve alle dem, der har succes. Men ikke fordi de har succes, men fordi, at der med succes følger indflydelse og magt. Med magt følger ansvar, og så er det selvfølgelig i orden at spørge: Hvad vil du egentlig helt konkret bruge magten til? Og det spørgsmål må også Uffe finde sig i.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil

Gitte Seeberg (f. 1960) er direktør i AutoBranchen Danmark og uddannet jurist og advokat. Medlem af Folketinget fra 1994 og siden Europa-Parlamentet for de konservative indtil 2007, hvor hun var med til at stifte Ny Alliance. I otte år, fra 2008-2016, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden. Hun blogger om natur, miljø og bæredygtighed, politik og EU.

Seneste blogs
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.10.17, 15:33
Det gælder om at vi banker svensken og så må alt andet rykke i baggrunden Læs mere
Af Morten Løkkegaard
19.10.17, 10:30
EU-kommissionen har fremlagt et forslag til en social søjle i Europa. Spørgsmålet er, om EU skal være en ’social union’, hvor socialpolitikken fremover delvist styres fra Bruxelles? Mit svar er klart; nej tak! Læs mere
Af Siddik Lausten
18.10.17, 13:18
Så skete det. DBU har aflyst kvindelandskampen mellem Danmark og Sverige på fredag – jeg tvivler på, at det samme var sket, hvis det var mændene. Læs mere
Af Gitte Seeberg
18.10.17, 13:08
Symbolpolitik er betegnelsen på politiske initiativer, der skal illustrere handlekraft, men som i virkeligheden er blottet for indhold Læs mere
Af Jens Kindberg
18.10.17, 11:48
Man prøvede at være et bredt borgerligt parti, men er endt som et yderligtgående populistisk projekt med kun én sag på dagsordenen: At være mere negative overfor folk, der ikke ligner Pernille Vermund Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her