*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det 12. bud

Støjberg sagen viser råddenskab i den offentlige moral.

Det sker ret ofte, at jeg tænker med længsel tilbage på forfatteren Poul Ørum (1919-97). Han var en selvstændig og stejl skribent, som med stort mesterskab kunne skildre danskernes liv bag den pæne, officielle facade. Han lærte virkeligheden at kende gennem en lang årrække efter Den 2. Verdenskrig, hvor han var kriminalreporter ved den socialdemokratiske provinspresse. Og den visdom, han indhentede ved at reflektere over hvad han lærte både som journalist og før det ved alle mulige forskellige jobs, omsatte han i romaner - ofte kriminalromaner. Et af hans kendteste værker kom i 1972 med titlen "Det 11. bud", og det havde naturligvis direkte henvisning til De 10 bud, vi møder i Mosebøgerne i Det gamle Testamente. Ørum mente, at disse strenge moralforskrifter i dagens virkelighed var blevet udbygget med et ellevte bud, som lyder: "Det gør ikke noget, hvis det ikke bliver opdaget".

Den lurvethed i vore liv med hinanden, som Poul Ørum gav et så markant udtryk i sin roman for 45 år siden, møder man ofte både i private forhold og i det offentlige liv. Der er desværre intet der tyder på, at det 11. bud er blevet svækket i alle årene siden Ørum skrev romanen. Tænk blot som et af de seneste eksempler på den lemfældige omgang med EU midler, vi har oplevet også her i Danmark. Det gjorde ikke spor - indtil det blev opdaget!   

Så langt fra at det 11. bud kan slettes, er de nyeste tegn på forrådnelse i den offentlige moral af en sådan karakter, at der viser sig behov for at føje endnu et bud til listen. Det er udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) ynkelige bortforklaringer i nu op til flere samråd om sagen, hvor hendes ministerium har administreret, så der undtagelsesfrit blev foretaget adskillelse af ægtepar hvor kvinden var under 18 år, det seneste eksempel på. 

Det var en praksis som Folketingets Ombudsmand har kaldt "særdeles kritisabel", og at der er administreret ulovligt, er der i dag ikke rigtigt nogen - inklusive ministeren -  som er i tvivl om eller benægter. Det triste ved sagen er imidlertid ikke blot dens substans. Men i lige så høj grad den hørm af angreb på pressen, forsøg på undskyldninger fra de impliceredes side og tagen ministeren i forsvar, vi har oplevet fra især Venstre og Dansk Folkeparti. Hele dette omfattende røgslør over det faktiske forløb synes at føre frem til, at den ulovlige administration ikke får nogen konsekvenser eller at der tydeligt placeres et ansvar. Regeringen og Dansk Folkeparti holder nemlig sammen i denne sag, og dermed ser vi Det 12. bud i fuldt flor: "Det gør ikke noget, bare vi er de fleste".

Tydeligere kan det ikke vises, at der er gået råddenslab i vigtige dele af den offentlige moral. For konklusionen er, at det kan godt være, at det, der er foregået, er forkert. Men det betyder ingenting, for vi er mange der mener, at ministeren ikke gjorde det med vilje og hun havde i virkeligheden de bedst tænkelige hensigter, nemlig at beskytte unge kvinder under 18 år. Det afgørende er altså ikke, at vi i en retsstat alle er lige for loven og skal følge den. Nej, det afgørende er, at vi er et flertal af Folketingets medlemmer som vil holde hånden over Inger Støjberg. For som der står i Det 12. bud: "Det gør ikke noget, bare vi er de fleste". --- Så fat det dog!       

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Finn Slumstrup (f. 1941) er forfatter og foredragsholder. Han har altid været aktiv inden for folkeoplysning og var i 20 år lærer og forstander på folkehøjskoler. 1986-91 informationschef i Dansk Flygtningehjælp, ligesom han arbejdede i 16 år på DR P1, som han var chef for 1991-99. Formand for Grænseforeningen 2005-14. I september 2014 medinitiativtager til ”Oprør fra udkanten”, som fra Ærø har bredt sig til et landsdækkende netværk. Har sammen med Viggo Mortensen redigeret ”Oprør fra udkanten. Mulighedernes Land 2.0” på Forlaget Hovedland.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
23.11.17, 18:07
Hvor stor en rolle spiller det, om Dansk Folkeparti har indflydelse eller ej? Læs mere
Af Mikael Jalving
22.11.17, 13:16
Merkels problem er også vores problem. Migranterne kan ikke fortsætte med at komme herop, uden at vores samfund forvandles til uigenkendelighed. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
22.11.17, 09:13
Der er plads til en ret stor religiøs sekt hertillands. Læs mere
Af Anders Vistisen
21.11.17, 12:23
Danske skatteydere kan glæde sig over, at det europæiske lægemiddelagentur ikke endte i Danmark. Læs mere
Af Rune Lund
20.11.17, 23:16
Alle steder i kommuner og regioner, hvor vi kan forhindre skattespekulanterne i at få snablen ned i fælleskassen, er en sejr. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
20.11.17, 20:42
På en god dag er DR's Detektor bare mildt ubegavet og venstreorienteret. På en dårlig er det sammenligneligt med propganda fra den gamle østblok. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.11.17, 15:46
Efter 100 år med Socialdemokratiet ved magten i København er der brug for forandring og nytænkning Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
20.11.17, 13:23
Da Socialdemokratiet i 2015 advarede om, at Venstre ville skære velfærden, afviste V-borgmestrene det som en skræmmekampagne. I dag kan vi desværre konstatere, at Socialdemokratiet fik ret. Venstre har skåret dybt i velfærden. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.11.17, 11:02
Magtmisbrug og sexchikane er alvorligt. Det må Alternativet forholde sig til - partinavn eller ej. Læs mere
Af Christel Schaldemose
20.11.17, 09:54
EU har pæne og grimme ansigter. I dag kommer vi til at se et af de grimmeste. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her