*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hykleriet om Danmark og EU

EU skal tales op og ikke ned i politisk dagligdag.

I Foredragsdanmark har man en sikker fornemmelse af, hvad der rører sig i tiden. Foredragsdanmark bebos af modne, selvstændigt tænkende mennesker, som hører P1 og Radio 24/7, de ser DR2 og TV2News - og de læser stadig trykte aviser. De er med andre ord myndiggjorte borgere. 

I Foredragsdanmark er man derfor levende optaget af den løbende debat om folket og eliten. Og i den sammenhæng har jeg nu ved adskillige møder oplevet en særlig vinkel på den meget omtalte politikerlede: Folk oplever, at politikerne undervurderer dem og derfor taler ned til dem.

Det kommer specielt til udtryk i forhold til vort medlemsskab af EU. For det første er EU stort set fraværende i den danske politiske debat. Den massive mediedækning af begivenhederne på Christiansborg foregår som om EU ikke har betydning for vort politiske liv, mens sandheden dog er den, at det politiske spil foregår inden for rammer som EU i høj grad har været med til at definere. Sat på spidsen besluttes en stor del af vort lovgivningsarbejde efter forudgående grønt lys fra EU. Dette hykleri medfører, at politikerne foran tv kameraerne opfører sig som om de var parlamentarikere i en fuldt suveræn nationalstat - hvad oplyste borgere udmærket ved ikke er tilfældet. 

EU optræder derfor stort set kun i debatten i to sammenhænge. Nemlig når Folketinget går ud over kanten, som f.eks. i tilfældet med landbrugspakken, eller når EU går længere i samarbejde, end vi har lyst til, som det nu senest har rejst problemer i forhold til vor fortsatte deltagelse i politisamarbejdet i Europol.

Dette hykleri om vort EU medlemsskab kommer til at betyde, at når EU endelig optræder i den politiske debat, så er det i problematiske sammenhænge. Fordi EU forhindrer os i at gøre, hvad vi har lyst til. En tendens der yderligere forstærkes af, at Bruxelles til enhver tid kan bruges som syndebuk, når en abe skal placeres.

Alt i alt medfører dette mærkelige dobbeltspil, at det i den offentlige debat er svært at få øje på, at der i Folketinget er et klart flertal for dansk medlemsskab af EU. Det bliver endu mere paradoksalt når man tænker på, at undersøgelser igen og igen viser, at danskerne er blandt de mest EU positive af de 28, eller måske snarere 27 medlemslande. Omkring 75% af den danske befolkning har en positiv holdning til at vi er med i EU.

Men hykleriet får så også den konsekvens, at i en situation, hvor der er bred enighed om, at EU befinder sig i en historisk dyb krise, er den danske stemme stort set fraværende, når det drejer sig om at pege på betydningen af det europæiske samarbejde. Vi har et stort behov for, at EU bliver talt op i den offentlige samtale, men i Danmark er vi bedst til at pege på alle manglerne og latterliggøre overdreven cirkulæreproduktion gående helt tilbage til den gamle klassiker om agurkers krumningsgrad.

Kort og godt er der behov for, at danske politikere viser mod og ærlighed, så den reelle betydning af vort EU-medlemsskab kommer tydeligere frem. Og for at det klare flertal, der går ind for dansk medlemsskab, ikke bliver ved med i praksis at støtte EU modstanderne, fordi begge parter hele tiden peger på det mangelfulde i EU samarbejdet og bruger Bruxelles som syndebuk for snart den ene og snart den anden dårligdom i samfundet. 

En sådan stærkere ærlighed er også en forudsætning for, at danskerne vil opleve, at politikerne taler til dem i øjenhøjde. Hvilket igen er en forudsætning for at vi kan få politikerleden formindsket.      

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Finn Slumstrup (f. 1941) er forfatter og foredragsholder. Han har altid været aktiv inden for folkeoplysning og var i 20 år lærer og forstander på folkehøjskoler. 1986-91 informationschef i Dansk Flygtningehjælp, ligesom han arbejdede i 16 år på DR P1, som han var chef for 1991-99. Formand for Grænseforeningen 2005-14. I september 2014 medinitiativtager til ”Oprør fra udkanten”, som fra Ærø har bredt sig til et landsdækkende netværk. Har sammen med Viggo Mortensen redigeret ”Oprør fra udkanten. Mulighedernes Land 2.0” på Forlaget Hovedland.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
24.10.17, 09:04
Næ, det er der intet, der tyder på. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
23.10.17, 21:50
Frihed, tolerance og solidaritet. Det kræver noget så fladt og leverpostejsagtigt som enshed. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.10.17, 16:17
Generation iPad mister elementære færdigheder og dermed også elementær menneskelighed og dannelse. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
23.10.17, 14:55
Naser Khader har lagt sine indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten på hylden og i stedet transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Det virker desværre super godt på Facebook. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.10.17, 09:11
Hvis dette var en privat virksomhed, var den lukket nu. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.17, 22:51
Så kender vi DR igen: Blegrødt, kulturradikalt og tendentiøst. Hvorfor reagerer borgerligheden ikke? Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her