*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Tag apanagen fra Prins Henrik

Prinsens opførsel skader kongehusets anseelse og Danmarks image.

Jeg er ikke nogen varm tilhænger af monarkiet. Men når vi nu har det, så skal det leve op til sine forpligtelser og naturligvis gøre nytte for den skattefrie betaling en række af hoffets medlemmer modtager fra staten.

Kongehusets årpenge, den såkaldte apanage,blev senest drøftet for et årstid siden da en opinionsundersøgelse for TV2 og Politiken viste, at 70% af danskerne var imod at Prins Joachims børn skal have apanage, når de bliver myndige. Dronning Margrethe lukkede debatten hurtigt med en klog meddelelse om, at hoffet kun forventer, at der i næste generation bliver apanage til kronprinsparrets ældste søn, Prins Christian, når han bliver myndig.

Når kongehuset i denne tid er i medierne - og det er det jo løbende som en del af underholdningsindustrien - er det dog ikke økonomien, der dominerer. Men derimod uafbrudte rygter om følelsesmæssige spændinger, især mellem dronningen og hendes mand. Efter Dronning Margrethe i nytårstalen i fjor overraskende fortalte, at nu gik Prins Henrik på pension, har hans opførsel været genstand for utallige artikler i aviser og ugepresse. Naturligvis var der også flere der spurgte, om det var rimeligt at Prinsen bevarede sin skattefrie apanage på godt 8 millioner kroner om året, når han ingenting bestilte for pengene. Almindelige dødelige er jo vant til, at når man går på pension går man også ned i indtægt - ofte særdeles mærkbart.

Det var tydeligt nok ikke et emne politikerne på Christiansborg havde lyst til at røre ved, og alt forblev ved det gamle. Prins Henrik modtager fortsat 10% af den apanage, der gives til majestæten.

Men alt er ikke ved det gamle. Billedet af det medieeksponerede kongehus bliver nu gang på gang optagelser af en ensom dronnning, som med imponerende udholdenhed varetager sine forpligtelser, men ikke kan maskere at alderen begynder at tynge  og kroppen efterhånden er ret så belastet. Danskerne spørger stadig oftere om ikke det var fornuftigt, at dronningen trak sig tilbage og overlod tronen til kronprinsparret? Og endnu oftere lyder spørgsmålet, hvad det egentlig er, der forhindrer Prins Henrik i at være lidt oftere ved dronningens side?

Da der ikke kommer informationer om sagen, løber i stedet alskens rygter rundt. Det er uværdigt, men naturligvis kan man trække på skulderen og sige, at det er op til parterne selv, om de vil skade deres eftermæle. Omend det er svært at forstå, at et par så begavede mennesker som dronningen og hendes gemal ikke kan finde en mere værdig måde at tackle alderdommen og eventuelle uenigheder på.

Men på det seneste er der sket et kvalitativt spring i denne triste farce. Jeg tænker her på Prins Henriks pludselige og ubegrundede fravær ved det belgiske kongepars besøg. Det er direkte pinligt for dronningen, når hun efter til belgisk presse at have udtalt at både hun og hendes mand glæder sig til statsbesøget og at de begge vil være til stede, så alligevel står alene og tager imod. Endnu værre er det, at det også er en uforskammethed over for det belgiske kongepar. Til overflod understreget af, at der ikke var tale om sygdom, men at det viste sig Prins Henrik såmænd var taget på en forlystelsestur til Tenerife! 

Nu er der ikke længere tale om en trist ægteskabsforestilling for åbent tæppe. Nu er der tale om at Prins Henrik ved sin opførsel skader kongehusets anseelse og Danmarks image. Det politiske svar bør være, at regering og Folketing viser mod og inddrager prinsens apanage. Det bør være konsekvensen af, at han nu på en ny og ulykkelig måde lever op til titlen i Stéphanie Surrugues glimrende portrætbog om ham fra 2010: "Enegænger - portræt af en prins."

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Finn Slumstrup (f. 1941) er forfatter og foredragsholder. Han har altid været aktiv inden for folkeoplysning og var i 20 år lærer og forstander på folkehøjskoler. 1986-91 informationschef i Dansk Flygtningehjælp, ligesom han arbejdede i 16 år på DR P1, som han var chef for 1991-99. Formand for Grænseforeningen 2005-14. I september 2014 medinitiativtager til ”Oprør fra udkanten”, som fra Ærø har bredt sig til et landsdækkende netværk. Har sammen med Viggo Mortensen redigeret ”Oprør fra udkanten. Mulighedernes Land 2.0” på Forlaget Hovedland.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.10.17, 18:42
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.10.17, 11:56
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.10.17, 09:59
Der er brug for indsatser, der øger trivslen hos de børnefamilier, som har oplevet krig og flugt på alt for nær hold. Det kræver, at regeringen udvider sit stramme fokus på beskæftigelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.10.17, 21:04
Der er mange på det fag- og ufaglærte arbejdsmarked, der gerne vil efteruddanne sig. Men vil vi have et arbejdsmarked, hvor det er let at hyre og fyre? Et arbejdsmarked, hvor vi altid skal være klar til at rykke os? Så må vi også indrette efteruddannelserne derefter. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
15.10.17, 14:59
Martin Ågerup sammenligner burkaen med Muhammedtegningerne – og så går det galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.10.17, 10:59
Det vil ikke lykkes med en taktisk tilgang til islam, for så længe muslimer bliver ved med at kalde sig muslimer, uden at ændre på islam, så har vi de problemer vi har i dag, og det vil kun blive værre. Læs mere
Af Annika Smith
15.10.17, 10:13
Så kunne jeg føre panodilpolitik og håbe, at vælgerne ikke opdagede symptombehandlingen Læs mere
Af Mikael Jalving
15.10.17, 08:23
Tænk, hvis de nationale forpligtelser stod over de internationale forpligtelser. Tænk, hvis opgaven var bunden, ikke en fri leg eller tumleplads for kaospiloter. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.10.17, 10:03
En tidligere socialdemokrat og tidligere DF'er, nu NB, betvivler om jeg er konservativ. Her er mit svar. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her