*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

En kommune skal da ikke drive genbrugsbutik

Jeg foretrækker Røde Kors’ genbrugsbutik frem for kommunens.

Røde Kors, Blå Kors, Folkekirkens Nødhjælp, Kirkens Korshær, Frelsens Hær, Dansk Folkehjælp og mange andre frivillige organisationer driver genbrugsbutikker. Hvorfor skal kommunen så også gøre det?


I 1972 blev den første genbrugsbutik etableret, og i løbet af årene er antallet steget markant. Hvis tøj og ting kunne tale, var der blevet fortalt mange gode historier i de mange genbrugsbutikker rundt omkring i Danmark. Samlet driver de 12 største organisationer på området i dag godt 950 genbrugsbutikker.


Røde Kors havde for 10 år siden omkring 40 butikker på landsplan. I dag har organisationen 239 butikker. De over 8.000 frivillige i Røde Kors’ genbrugsbutikker forvandlede sidste år 7.000 tons genbrugstøj til 60 mio. kr. i nødhjælp.


Herhjemme bruger Røde Kors pengene til en række sociale aktiviteter som fx besøgstjeneste for ensomme, hjælp til voldsramte kvinder, ferielejre for sårbare familier, julehjælp til trængte familier og vågetjeneste for døende. Ude i verden hjælper pengene fra genbrug udsatte mennesker. I Nepal er 1.800 familier blevet hjulpet med husly efter jordskælvet sidste år, og 30 skoler er blevet genopført. En del af projektet blev finansieret med 1,3 mio. kr. fra katastrofefonden og lokalafdelingerne, hvilket svarer til 32.500 stykker tøj solgt i genbrugsbutikkerne.


Alle disse tal viser, at genbrugsbutikkerne klarer sig meget godt. Det er ikke mindst indsamlingsorganisationernes stigende antal genbrugsbutikker, tøj-containere og nyskabende kampagner, der har udviklet genbrugsmarkedet til det, det er i dag. Et marked hvor der er kommet rigtig mange aktører, herunder nye typer loppemarkeder og internetbutikker.


Hvorfor er det så lige, at kommunen blander sig?


Gennem de senere år har kommuner og kommunale affaldsselskaber etableret omkring 50 genbrugsbutikker. De kommunale genbrugsbutikker breder sig over hele Danmark lige fra Esbjerg til Egedal Kommune. Kommunerne får leveret genbrugsvarerne lige til døren eller på deres mange genbrugspladser, hvor fastansatte og fleksjobbere står klar til at sortere og sælge tøj og ting videre. Hjælpeorganisationerne derimod må trække på frivillige, ulønnede hjælpere, når der skal samles ind og fyldes op i genbrugsbutikkerne.


Der er i forvejen et stort og velfungerende marked for genbrug i Danmark, og derfor er der slet ikke brug for, at kommunerne blander sig. De private genbrugsbutikker er et område, hvor civilsamfundet har udviklet konceptet og fundet en konstruktiv måde at finde penge til en indsats for at hjælpe udsatte, og som involverer tusindvis af frivillige. Det er ærgerligt, hvis dette koncept bliver smadret, fordi kommunerne går de private virksomheder i bedene. De private genbrugsbutikker oplever, at de kommunale genbrugsaktiviteter tager toppen af indsamlingsorganisationernes vækst og dermed af det overskud, som kan bruges til sociale aktiviteter og nødhjælp. Socialt arbejde der hjælper voldsramte kvinder, trængte familier og nødstedte herhjemme og ude i verden.


Der er en stigende tendens til, at det offentlige udfører opgaver, der burde udføres af private virksomheder. Hvor frivillige sociale foreninger kæmper sig gennem dagen og vejen og løser opgaven, skal kommunen holde sig væk. Det kan godt være, at tøjet og tingene i genbrugsbutikkerne ikke kan tale og fortælle historier – men det kan være med til at lave de socialt udsattes historie god.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Eva Kjer Hansen (f. 1964), medlem af Folketinget for Venstre siden 1990, fhv. minister, fhv. medlem af Europa-Parlamentet. Uddannet cand. polit. Blogger om det danske velfærdsgilde og regelcirkus.
Seneste blogs
Af Louis Jacobsen
24.11.17, 22:35
Frustrationerne har fået frit løb efter Enhedslisten Københavns valg af borgmesterposten for Teknik- og Miljø. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.11.17, 18:07
Hvor stor en rolle spiller det, om Dansk Folkeparti har indflydelse eller ej? Læs mere
Af Mikael Jalving
22.11.17, 13:16
Merkels problem er også vores problem. Migranterne kan ikke fortsætte med at komme herop, uden at vores samfund forvandles til uigenkendelighed. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
22.11.17, 09:13
Der er plads til en ret stor religiøs sekt hertillands. Læs mere
Af Anders Vistisen
21.11.17, 12:23
Danske skatteydere kan glæde sig over, at det europæiske lægemiddelagentur ikke endte i Danmark. Læs mere
Af Rune Lund
20.11.17, 23:16
Alle steder i kommuner og regioner, hvor vi kan forhindre skattespekulanterne i at få snablen ned i fælleskassen, er en sejr. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
20.11.17, 20:42
På en god dag er DR's Detektor bare mildt ubegavet og venstreorienteret. På en dårlig er det sammenligneligt med propganda fra den gamle østblok. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.11.17, 15:46
Efter 100 år med Socialdemokratiet ved magten i København er der brug for forandring og nytænkning Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
20.11.17, 13:23
Da Socialdemokratiet i 2015 advarede om, at Venstre ville skære velfærden, afviste V-borgmestrene det som en skræmmekampagne. I dag kan vi desværre konstatere, at Socialdemokratiet fik ret. Venstre har skåret dybt i velfærden. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.11.17, 11:02
Magtmisbrug og sexchikane er alvorligt. Det må Alternativet forholde sig til - partinavn eller ej. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her