*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Skattelettelser eller kommunale jordbær?

Socialdemokraterne vil ikke have skattelettelser. De vil hellere have kommunale jordbærbede.

Regeringen planlægger skattelettelser for mere end 20 mia. kroner. Skatten på arbejdsgiverbetalt telefon fjernes. Registreringsafgiften skal endnu et hak ned, så den er næsten halveret siden valget. Prisen for at køre over Storebælt skal sænkes. Og der er meget mere godt på vej.

Socialdemokraterne er forfærdede over udsigten til, at danskerne kan købe nyere, sikrere biler billigere end i dag og komme rundt i landet uden at skulle betale helt så meget for det som før. ”Et katalog af ubehageligheder” kalder socialdemokraterne alle disse forslag, der ellers lyder ganske behagelige.

I socialdemokraternes verden er 1 krone opkrævet i skat lige med 1 krones velfærd. 20 milliarder færre skattekroner gør velfærden 20 milliarder dårligere, siger de. Socialdemokraterne ønsker desværre aldrig at diskutere, om de mere end 1.000 milliarder kroner, der hvert år opkræves i skatter og afgifter, rent faktisk bliver brugt fornuftigt. Om pengene går til velfærd eller gøgl. Om danskernes personlige velfærd kunne forbedres, hvis de fik bedre mulighed for selv at bruge penge på det, der er velfærd for netop dem.

Der er ellers nok at diskutere. Blandt de ting, socialdemokraterne opfatter som velfærd – fordi de er betalt af skattekroner – finder vi kommunale vækningsordninger, uddeling af træer til borgerne, kommunale jordbærbede, bycykler til 48.000 kroner stykket og mangfoldighedskonsulenter til 2.000.000 kroner om året. For blot at nævne nogle af de mere farverige eksempler.

De skattelettelser, der er nævnt her, gør det billigere at være danskere, billigere at købe en ordentlig bil og billigere at komme rundt i landet. Lettelser i indkomstskatten gør det mere attraktivt at arbejde og dermed mindre attraktivt at lade være. Skattelettelser giver helt generelt mere vækst, mere frihed, flere muligheder og mere velstand.

Socialdemokraterne har lært sig selv at være modstandere af skattelettelser og opstille en falsk modsætning mellem skattelettelser og bedre velfærd. Vi hører det, hver gang borgerlige foreslår at sænke en skat eller en afgift.

Kan det virkelig passe, socialdemokraterne hellere vil have kommunale vækningsordninger end økonomisk vækst. At de hellere vil have milliondyre mangfoldighedskonsulenter end øget beskæftigelse? At de hellere vil have kommunale jordbærbede end skattelettelser?

Eller kan vi en dag blive enige om, at skattelettelser og velfærd ikke er hinandens modsætninger?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Eva Kjer Hansen (f. 1964), medlem af Folketinget for Venstre siden 1990, fhv. minister, fhv. medlem af Europa-Parlamentet. Uddannet cand. polit. Blogger om det danske velfærdsgilde og regelcirkus.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
23.10.17, 21:50
Frihed, tolerance og solidaritet. Det kræver noget så fladt og leverpostejsagtigt som enshed. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.10.17, 16:17
Generation iPad mister elementære færdigheder og dermed også elementær menneskelighed og dannelse. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
23.10.17, 14:55
Naser Khader har lagt sine indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten på hylden og i stedet transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Det virker desværre super godt på Facebook. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.10.17, 09:11
Hvis dette var en privat virksomhed, var den lukket nu. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.17, 22:51
Så kender vi DR igen: Blegrødt, kulturradikalt og tendentiøst. Hvorfor reagerer borgerligheden ikke? Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her