*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hut li hov – hvad med Jugoslavien?

EM i '92 var ikke kun en fest.

Ingen har vist undgået at lægge mærke til det. Det er 25 år siden, Danmark vandt europamesterskabet i fodbold. Heltene fra ’92 er blevet hyldet på Rådhuspladsen i København, præcis som de gjorde dengang. Medierne er gået amok i ”hvor er de nu”-artikler, særtillæg, genudsendelser af kampene, film om kampene og genudsendelser af filmene om kampene. Selv det nuværende landshold har spillet en jubilæumskamp mod tyskerne. På diplomatisk vis endte den uafgjort.

Der er muligvis tale om den største danske idrætspræstation nogensinde, og det var så afgjort værd at fejre.

Midt i selvfedmen og selvsvinget er det, som om en vigtig detalje bliver glemt.

En morgen i 1992 tikkede en fax fra det europæiske fodboldforbund, UEFA, ind hos DBU. Den informerede om, at det jugoslaviske landshold var blevet diskvalificeret som deltager ved EM på grund af FN’s sanktioner. Som en konsekvens af borgerkrigen i Bosnien-Hercegovina tillod man ikke længere ”jugoslaviske landsholds deltagelse ved internationale konkurrencer”.

Krigene i Jugoslavien var den blodigste konflikt i Europa siden 2. Verdenskrig. Som det oftest er med krig, var det civilbefolkningen, det gik hårdest ud over. Etniske udrensninger og massedrab blev skræmmende almindeligt i løbet af det årti, krigene varede.

Familier blev decimeret, og de overlevende spredt over hele verden. Også i Danmark har vi i dag minoriteter med rødder i det nu tidligere Jugoslavien. Det er kun 25 år siden, grusomhederne begyndte, og for mange er de stadig utroligt tæt på. Selv for den generation, der er vokset op her, er begivenhederne ikke længere væk end deres forældres fortællinger.

Når vi i dag fejrer jubilæet, nævnes Jugoslavien højst i en parentes. Det var vistnok dem, der meldte afbud.

Det var udelukkelsen af Jugoslavien, der gav Danmark muligheden for at vinde EM. Men det var krigen og alle dens rædsler, der førte til udelukkelsen af Jugoslavien.

Kunne vi ikke også få nogle ”hvor er de nu”-artikler, særtillæg og film om det?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Eva Kjer Hansen (f. 1964), medlem af Folketinget for Venstre siden 1990, fhv. minister, fhv. medlem af Europa-Parlamentet. Uddannet cand. polit. Blogger om det danske velfærdsgilde og regelcirkus.
Seneste blogs
Af Naser Khader
17.11.17, 15:53
For mig at se, er lakmusprøven om man er en ægte brun feminist, at man tør udfordre de kvindeundertrykkende passager i Koranen. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
17.11.17, 15:30
Kommunal- og regionsvalget er også et valg om fælles europæiske løsninger helt tæt på vores hverdag. Læs mere
Af Christel Schaldemose
17.11.17, 14:20
Udfasning af kulkraft inden 2030 er i bund og grund et godt mål. Men det er ikke regeringens eget. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.11.17, 21:09
De svenske politikere arbejder i hvert fald på det. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.11.17, 12:04
En opdeling af Københavns Kommune er ren logik. Læs mere
Af Mikael Jalving
16.11.17, 09:30
Politikerne overlader os til halal. De giver os islam. De giver os militserne, det religiøse politi og moskeerne. Læs mere
Af Harun Demirtas
15.11.17, 22:10
I stedet for at træde i karakter og løse de mange problemer, vi står i til halsen, stirrer de på vores 29 minutters pause. Det er - for at sige det ligeud - ren idioti! Læs mere
Af Christina Egelund
15.11.17, 11:28
Forleden var der et vælgermøde på Frederiksberg i Københavnsområdet. Her rejste en lille pige sig op og spurgte de lokale politikere, hvad de vil gøre ved, at hun har en veninde i 3. klasse, der har været sygemeldt i tre måneder med stress. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
15.11.17, 10:55
Ungdomshuset er endnu engang arnested for hærværk og anti-demokratiske aktiviteter Læs mere
Af Christel Schaldemose
14.11.17, 17:59
Malta er hverken som Polen eller Ungarn. Men landet har brug for en hånd, og den har de selv rakt ud efter. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her