*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hut li hov – hvad med Jugoslavien?

EM i '92 var ikke kun en fest.

Ingen har vist undgået at lægge mærke til det. Det er 25 år siden, Danmark vandt europamesterskabet i fodbold. Heltene fra ’92 er blevet hyldet på Rådhuspladsen i København, præcis som de gjorde dengang. Medierne er gået amok i ”hvor er de nu”-artikler, særtillæg, genudsendelser af kampene, film om kampene og genudsendelser af filmene om kampene. Selv det nuværende landshold har spillet en jubilæumskamp mod tyskerne. På diplomatisk vis endte den uafgjort.

Der er muligvis tale om den største danske idrætspræstation nogensinde, og det var så afgjort værd at fejre.

Midt i selvfedmen og selvsvinget er det, som om en vigtig detalje bliver glemt.

En morgen i 1992 tikkede en fax fra det europæiske fodboldforbund, UEFA, ind hos DBU. Den informerede om, at det jugoslaviske landshold var blevet diskvalificeret som deltager ved EM på grund af FN’s sanktioner. Som en konsekvens af borgerkrigen i Bosnien-Hercegovina tillod man ikke længere ”jugoslaviske landsholds deltagelse ved internationale konkurrencer”.

Krigene i Jugoslavien var den blodigste konflikt i Europa siden 2. Verdenskrig. Som det oftest er med krig, var det civilbefolkningen, det gik hårdest ud over. Etniske udrensninger og massedrab blev skræmmende almindeligt i løbet af det årti, krigene varede.

Familier blev decimeret, og de overlevende spredt over hele verden. Også i Danmark har vi i dag minoriteter med rødder i det nu tidligere Jugoslavien. Det er kun 25 år siden, grusomhederne begyndte, og for mange er de stadig utroligt tæt på. Selv for den generation, der er vokset op her, er begivenhederne ikke længere væk end deres forældres fortællinger.

Når vi i dag fejrer jubilæet, nævnes Jugoslavien højst i en parentes. Det var vistnok dem, der meldte afbud.

Det var udelukkelsen af Jugoslavien, der gav Danmark muligheden for at vinde EM. Men det var krigen og alle dens rædsler, der førte til udelukkelsen af Jugoslavien.

Kunne vi ikke også få nogle ”hvor er de nu”-artikler, særtillæg og film om det?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Eva Kjer Hansen (f. 1964), medlem af Folketinget for Venstre siden 1990, fhv. minister, fhv. medlem af Europa-Parlamentet. Uddannet cand. polit. Blogger om det danske velfærdsgilde og regelcirkus.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
25.07.17, 14:49
En tastefejl skal ikke udløse en parkeringsbøde Læs mere
Af Signe Munk
25.07.17, 14:37
"Tillykke til jer. Eller hvad siger man? Det er jo bare fordi, I er også kvinder, og det er jo kvindelandsholdet", sagde han. Og jeg tænkte fandeme nej. Tillykke til OS og Danmark. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
24.07.17, 14:34
Selvom især de borgerlige partier gerne profilerer sig i medierne på en stram kurs over for kriminelle udlændinge, så sker der absolut ingenting. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.07.17, 10:38
Grænseforeningen fremstår i dag som en vækkelsesbevægelse for menneskerettigheder, minoriteter og asylindvandring. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.07.17, 10:03
Nej, er det korte svar. Ikke når man ser på tallene. Læs mere
Af Annika Smith
22.07.17, 12:51
Jeg er ikke et dumt svin. Altså ikke nødvendigvis. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
21.07.17, 22:31
To forskere har optrevlet et elitenetværk i Danmark fyldt med erhvervsfolk, som de hævder sidder på magten. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
21.07.17, 19:07
Hvad mere skal til, for at vi kan lukke Nordvest Privatskole? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.07.17, 12:09
Sagen fra Minneapolis fortæller om alvorlig slagside hos medierne. Læs mere
Af Finn Slumstrup
21.07.17, 11:10
En sammenhængende strategi for infrastrukturen er påkrævet. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her