*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Når regelhysteriet går over gevind

Det er nemt at lave nye regler. Og nogle gange for nemt.

For nylig valgte Fødevarestyrelsen at forbyde katte på et plejehjem. De fire huskatte på Rolstruplund Plejecenter på Mors havde ellers skabt glæde hos både plejehjemsbeboere og personale. Men risikoen for at kattene kom i køkkenet og kunne skabe problemer omkring hygiejnen, fik Fødevarestyrelsen til at kræve kattene fjernet.

Heldigvis greb fødevareministeren hurtigt ind og krævede, at kattene kom tilbage på plejehjemmet. For selvfølgelig kan der findes en fornuftig løsning, hvor det er muligt både at tage hensyn til fødevaresikkerheden og til de ældres ønske om at have husdyr.

Et plejehjem er de ældres hjem, når de ikke længere kan klare sig selv i deres tidligere hjem. Og selv om man har behov for ekstra hjælp og pleje, skal det ikke gøre beboeren umyndig. Det handler om at have respekt for og vilje til netop at gøre hjemmet så privat som muligt.

Dertil kommer, at kattene var med til at give ro og tryghed hos demente, der ellers kan have svært ved at falde til ro.

Også personalet har været glade for kattene og deres indflydelse på plejehjemmets beboere. Og mon ikke personalet udmærket ved, at det gælder om at holde kattene væk fra køkkenregionerne, da katte og tilberedning af mad kan være en hygiejnisk udfordring.

Alligevel vælger Fødevarestyrelsen at kræve kattene fjernet. Som om alle de andre hensyn end hygiejne er ligegyldige.

Desværre er dette eksempel ikke enestående. På et tidspunkt måtte jeg som minister tage en diskussion med styrelsen om snobrødsdej i børnehaven, og om hvorvidt børnene måtte skrælle kartofler udenfor eller ej.

For et par år siden mente Fødevarestyrelsen, at vi skulle forbyde den traditionelle måde at producere tørfisk på. Tørfisk er en saltet, tørret fladfisk, som er fremstillet i dele af Vestjylland. De hænger til tørre i fri luft i en uges tid, mens håndtering af fiskene før og efter tørringen foregår indendørs.

Fødevarestyrelsen mente, at det var i strid med hygiejnereglerne, at fiskene, mens de hang til tørre, kunne blive udsat for mågeklatter. Men da man tager skindet af, før man spiser fisken, så er risikoen for mågelort i munden ikke så stor. Og i al den tid nogen kan huske tilbage, er fisken blevet bearbejdet på denne måde.

Jeg spurgte til, hvor mange der var blevet syge eller døde af at spise tørfisken. Fødevarestyrelsen havde ikke kendskab til, at forbrugere var blevet syge af fødevaren, men alligevel fik jeg forelagt syv forskellige løsninger for, hvordan man kunne ændre på reglerne for fremstilling af fiskene. Beslutningen blev at lade reglerne være, som de var, så tørfisken kunne produceres på samme vis som i de sidste mindst 100 år.

Vi har udviklet en kultur om hellere en regel for meget. Så kan vi lægge ansvaret fra os og sige, at det følger reglerne.

Der er ingen, der ønsker at blive syge pga. dårlig fødevarehygiejne. Men det bliver man heller ikke, selv om der gives plads til sund fornuft og ansvarlighed.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Eva Kjer Hansen (f. 1964), medlem af Folketinget for Venstre siden 1990, fhv. minister, fhv. medlem af Europa-Parlamentet. Uddannet cand. polit. Blogger om det danske velfærdsgilde og regelcirkus.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.10.17, 18:42
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.10.17, 11:56
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.10.17, 09:59
Der er brug for indsatser, der øger trivslen hos de børnefamilier, som har oplevet krig og flugt på alt for nær hold. Det kræver, at regeringen udvider sit stramme fokus på beskæftigelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.10.17, 21:04
Der er mange på det fag- og ufaglærte arbejdsmarked, der gerne vil efteruddanne sig. Men vil vi have et arbejdsmarked, hvor det er let at hyre og fyre? Et arbejdsmarked, hvor vi altid skal være klar til at rykke os? Så må vi også indrette efteruddannelserne derefter. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
15.10.17, 14:59
Martin Ågerup sammenligner burkaen med Muhammedtegningerne – og så går det galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.10.17, 10:59
Det vil ikke lykkes med en taktisk tilgang til islam, for så længe muslimer bliver ved med at kalde sig muslimer, uden at ændre på islam, så har vi de problemer vi har i dag, og det vil kun blive værre. Læs mere
Af Annika Smith
15.10.17, 10:13
Så kunne jeg føre panodilpolitik og håbe, at vælgerne ikke opdagede symptombehandlingen Læs mere
Af Mikael Jalving
15.10.17, 08:23
Tænk, hvis de nationale forpligtelser stod over de internationale forpligtelser. Tænk, hvis opgaven var bunden, ikke en fri leg eller tumleplads for kaospiloter. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.10.17, 10:03
En tidligere socialdemokrat og tidligere DF'er, nu NB, betvivler om jeg er konservativ. Her er mit svar. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her