*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Når regelhysteriet går over gevind

Det er nemt at lave nye regler. Og nogle gange for nemt.

For nylig valgte Fødevarestyrelsen at forbyde katte på et plejehjem. De fire huskatte på Rolstruplund Plejecenter på Mors havde ellers skabt glæde hos både plejehjemsbeboere og personale. Men risikoen for at kattene kom i køkkenet og kunne skabe problemer omkring hygiejnen, fik Fødevarestyrelsen til at kræve kattene fjernet.

Heldigvis greb fødevareministeren hurtigt ind og krævede, at kattene kom tilbage på plejehjemmet. For selvfølgelig kan der findes en fornuftig løsning, hvor det er muligt både at tage hensyn til fødevaresikkerheden og til de ældres ønske om at have husdyr.

Et plejehjem er de ældres hjem, når de ikke længere kan klare sig selv i deres tidligere hjem. Og selv om man har behov for ekstra hjælp og pleje, skal det ikke gøre beboeren umyndig. Det handler om at have respekt for og vilje til netop at gøre hjemmet så privat som muligt.

Dertil kommer, at kattene var med til at give ro og tryghed hos demente, der ellers kan have svært ved at falde til ro.

Også personalet har været glade for kattene og deres indflydelse på plejehjemmets beboere. Og mon ikke personalet udmærket ved, at det gælder om at holde kattene væk fra køkkenregionerne, da katte og tilberedning af mad kan være en hygiejnisk udfordring.

Alligevel vælger Fødevarestyrelsen at kræve kattene fjernet. Som om alle de andre hensyn end hygiejne er ligegyldige.

Desværre er dette eksempel ikke enestående. På et tidspunkt måtte jeg som minister tage en diskussion med styrelsen om snobrødsdej i børnehaven, og om hvorvidt børnene måtte skrælle kartofler udenfor eller ej.

For et par år siden mente Fødevarestyrelsen, at vi skulle forbyde den traditionelle måde at producere tørfisk på. Tørfisk er en saltet, tørret fladfisk, som er fremstillet i dele af Vestjylland. De hænger til tørre i fri luft i en uges tid, mens håndtering af fiskene før og efter tørringen foregår indendørs.

Fødevarestyrelsen mente, at det var i strid med hygiejnereglerne, at fiskene, mens de hang til tørre, kunne blive udsat for mågeklatter. Men da man tager skindet af, før man spiser fisken, så er risikoen for mågelort i munden ikke så stor. Og i al den tid nogen kan huske tilbage, er fisken blevet bearbejdet på denne måde.

Jeg spurgte til, hvor mange der var blevet syge eller døde af at spise tørfisken. Fødevarestyrelsen havde ikke kendskab til, at forbrugere var blevet syge af fødevaren, men alligevel fik jeg forelagt syv forskellige løsninger for, hvordan man kunne ændre på reglerne for fremstilling af fiskene. Beslutningen blev at lade reglerne være, som de var, så tørfisken kunne produceres på samme vis som i de sidste mindst 100 år.

Vi har udviklet en kultur om hellere en regel for meget. Så kan vi lægge ansvaret fra os og sige, at det følger reglerne.

Der er ingen, der ønsker at blive syge pga. dårlig fødevarehygiejne. Men det bliver man heller ikke, selv om der gives plads til sund fornuft og ansvarlighed.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Eva Kjer Hansen (f. 1964), medlem af Folketinget for Venstre siden 1990, fhv. minister, fhv. medlem af Europa-Parlamentet. Uddannet cand. polit. Blogger om det danske velfærdsgilde og regelcirkus.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
21.08.17, 15:33
Og det kan venstrefløjen takke sig selv for. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
21.08.17, 13:59
Danmarks længste stadionpølser fås i Sundby Idrætspark Læs mere
Af Gitte Seeberg
21.08.17, 12:52
Det må ikke være kreative leasingmodeller og dermed statskassen, der skal der gøre udslaget for forbrugerens valg. Derfor skal bilafgifterne omlægges til en teknisk model baseret på sikkerhed og miljø. Læs mere
Af Siddik Lausten
21.08.17, 11:55
Vores muslimske landsmænd skal i langt højere grad aktiveres i kampen mod radikalisering og terrorisme. Læs mere
Af Mikael Jalving
21.08.17, 11:17
Så stedmoderligt har vi behandlet historien, at vi kalder den fortid. Den var død, borte, forbi. Men nu kommer den igen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
19.08.17, 18:40
Tilbederne af Fremskridtet forstår ikke, hvorfor deres multikulturelle eksperiment er gået galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
19.08.17, 14:05
Psykologisk er der tale om en kognitiv dissonans, hvor ens eget verdensbillede af islam, ikke passer overens med virkelighedens islam. Læs mere
Af Erik Winther Paisley
19.08.17, 12:07
PRIDE: Vi skal ikke acceptere, at ens sociale status, selvrespekt og respekt fra andre afhænger af, at man ikke træder udenfor. Alle bøsser skal være pridebøsser, hvis de ellers tør og kan. Læs mere
Af Annika Smith
18.08.17, 15:18
Jeg ved ikke, hvem der fandt på, at den naturlige kvindekrop skulle skæres ud af modebilledet. Men jeg kan med sikkerhed sige, at jeg synes, vedkommende var en idiot. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
18.08.17, 08:19
Trump har vist sig at være problemet. Ikke løsningen. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her