*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Når regelhysteriet går over gevind

Det er nemt at lave nye regler. Og nogle gange for nemt.

For nylig valgte Fødevarestyrelsen at forbyde katte på et plejehjem. De fire huskatte på Rolstruplund Plejecenter på Mors havde ellers skabt glæde hos både plejehjemsbeboere og personale. Men risikoen for at kattene kom i køkkenet og kunne skabe problemer omkring hygiejnen, fik Fødevarestyrelsen til at kræve kattene fjernet.

Heldigvis greb fødevareministeren hurtigt ind og krævede, at kattene kom tilbage på plejehjemmet. For selvfølgelig kan der findes en fornuftig løsning, hvor det er muligt både at tage hensyn til fødevaresikkerheden og til de ældres ønske om at have husdyr.

Et plejehjem er de ældres hjem, når de ikke længere kan klare sig selv i deres tidligere hjem. Og selv om man har behov for ekstra hjælp og pleje, skal det ikke gøre beboeren umyndig. Det handler om at have respekt for og vilje til netop at gøre hjemmet så privat som muligt.

Dertil kommer, at kattene var med til at give ro og tryghed hos demente, der ellers kan have svært ved at falde til ro.

Også personalet har været glade for kattene og deres indflydelse på plejehjemmets beboere. Og mon ikke personalet udmærket ved, at det gælder om at holde kattene væk fra køkkenregionerne, da katte og tilberedning af mad kan være en hygiejnisk udfordring.

Alligevel vælger Fødevarestyrelsen at kræve kattene fjernet. Som om alle de andre hensyn end hygiejne er ligegyldige.

Desværre er dette eksempel ikke enestående. På et tidspunkt måtte jeg som minister tage en diskussion med styrelsen om snobrødsdej i børnehaven, og om hvorvidt børnene måtte skrælle kartofler udenfor eller ej.

For et par år siden mente Fødevarestyrelsen, at vi skulle forbyde den traditionelle måde at producere tørfisk på. Tørfisk er en saltet, tørret fladfisk, som er fremstillet i dele af Vestjylland. De hænger til tørre i fri luft i en uges tid, mens håndtering af fiskene før og efter tørringen foregår indendørs.

Fødevarestyrelsen mente, at det var i strid med hygiejnereglerne, at fiskene, mens de hang til tørre, kunne blive udsat for mågeklatter. Men da man tager skindet af, før man spiser fisken, så er risikoen for mågelort i munden ikke så stor. Og i al den tid nogen kan huske tilbage, er fisken blevet bearbejdet på denne måde.

Jeg spurgte til, hvor mange der var blevet syge eller døde af at spise tørfisken. Fødevarestyrelsen havde ikke kendskab til, at forbrugere var blevet syge af fødevaren, men alligevel fik jeg forelagt syv forskellige løsninger for, hvordan man kunne ændre på reglerne for fremstilling af fiskene. Beslutningen blev at lade reglerne være, som de var, så tørfisken kunne produceres på samme vis som i de sidste mindst 100 år.

Vi har udviklet en kultur om hellere en regel for meget. Så kan vi lægge ansvaret fra os og sige, at det følger reglerne.

Der er ingen, der ønsker at blive syge pga. dårlig fødevarehygiejne. Men det bliver man heller ikke, selv om der gives plads til sund fornuft og ansvarlighed.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Eva Kjer Hansen (f. 1964), medlem af Folketinget for Venstre siden 1990, fhv. minister, fhv. medlem af Europa-Parlamentet. Uddannet cand. polit. Blogger om det danske velfærdsgilde og regelcirkus.
Seneste blogs
Af Eva Kjer Hansen
28.06.17, 15:47
Frisindet skal udleves, ikke bare hyldes i skåltaler. Læs mere
Af Mikael Jalving
28.06.17, 12:43
Af Christian Rabjerg Madsen
28.06.17, 10:24
Demokratiet påføres varig skade, hvis Inger Støjberg er hævet over loven. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
27.06.17, 17:38
I så fald skal han stort set ophæve tyngdeloven. Læs mere
Af Camilla Schwalbe
27.06.17, 13:26
Jeg bliver forarget, og er lige ved at gå i fælden, men så minder jeg mig selv om, at mediestanden er ukritisk, og at virkeligheden sjældent afbilledes proportionelt i medierne. Læs mere
Af Christina Egelund
27.06.17, 12:51
Jeg tænker på jer i disse dage, når jeg læser og hører debatten om nutidens curlingforældre. I vil på Roskilde, selvfølgelig vil I det. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
27.06.17, 12:34
DR- dokumentar tegner et nyt billede af hele EU-sagen. Læs mere
Af Jens Kindberg
27.06.17, 11:48
Udlændingedebatten raser som aldrig før i landet, hvem kan stramme mest? Læs mere
Af Harun Demirtas
27.06.17, 10:13
Jeg nægter at høre på en minister, der efterlader syge børn og svage patienter i deres seng uden menneskeligt hensyn. Læs mere
Af Siddik Lausten
26.06.17, 17:46
Selvfølgelig skal statsministeren ønske ”glædelig Eid”. Og måske var der langt flere danskere, der skulle gøre det samme. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her