*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Europol-aftalen har allerede haft konsekvenser

Danmark har ikke længere indflydelse på Europol.

Danmark har ikke længere stemmeret i Europols bestyrelse. Det betyder, at Danmark kun har observatørstatus og dermed ikke kan være med til at bestemme, hvilken vej Europol skal bevæge sig. Det er en væsentlig forringelse af Danmarks status og indflydelse og en væsentlig konsekvens af det danske nej.

Dansk politi ikke længere direkte søgeadgang i Europols databaser. Det er i sig selv et problem, men det betyder også, at det danske politi er afskåret fra at benytte nye teknologier knyttet til databaserne – for eksempel en kommende ordning, der skal give efterforskere direkte adgang til Europols databaser via smartphone. Det havde været en væsentlig forbedring for det danske politi, nu er der i stedet tale om en væsentlig forringelse. Det er også en væsentlig konsekvens af det danske nej.

Konsekvenserne er tydelige, men alligevel fortæller nej-siden os, at alting er som før. Selv Jyllands-Posten skriver ting som: ”Danmark har problemfrit fået en særaftale”, ”man skal lede med lup for at opdage forskellene i den praktiske virkelighed” og ”Danmark har stille og roligt fået en særaftale, der sikrer os fortsat deltagelse i Europol-samarbejdet, og tilbage står hovedparten af ja-siden fra folkeafstemningen i december 2015 med ikke så lidt røde ører.”

Men det er ikke korrekt. Særaftalen har allerede fået konsekvenser for Danmark. Det behøver man ikke en lup for at se. Man skal snarere lukke øjnene for ikke at se det.

Også Dansk Folkeparti bruger den nye særaftale til at fortælle, at Europol-forløbet er endt, som partiet hele tiden har sagt. Dansk Folkeparti garanterede danskerne en ordning, der ville stille os på samme måde som tidligere, selvom danskerne stemte nej ved folkeafstemningen den 3. december 2015. Det er ikke tilfældet med aftalen.

Vi er ikke stillet på samme måde. Både vores indflydelse, status og muligheder er forringet.

Nej-siden siger, at Danmark stadig har adgang til Europols databaser, og dermed er alting som det plejer. Alting er ikke som det plejer. Siden 1. maj har dansk politi kun kunnet få adgang til oplysninger ved at spørge Europols personale om hjælp. Tidligere havde ca. 100 danske politibetjente direkte adgang, men det har de ikke mere. Processer tager tid, og ved at sætte et mellemled ind i søgeadgangen i Europols informationssystem, vil søgeprocesserne fremover tage længere tid.

Sidste år foretog dansk politi 92.500 søgninger i Europols database. I alle disse søgninger skal dansk politi fremover gennem et ekstra led. Særaftalen betyder mindre medbestemmelse i forhold til, hvilken vej Europol skal gå i fremtiden. Den betyder længere og mere besværlige processer ved søgning i Europols database, og den betyder en forringelse af dansk politis mulighed for at udnytte den teknologiske udvikling.

Det er væsentlige konsekvenser for dansk politi, som formentlig vil føre til konsekvenser for danske borgere.

Vi står dårligere end før. Det er konsekvensen af det danske nej.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Eva Kjer Hansen (f. 1964), medlem af Folketinget for Venstre siden 1990, fhv. minister, fhv. medlem af Europa-Parlamentet. Uddannet cand. polit. Blogger om det danske velfærdsgilde og regelcirkus.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.10.17, 18:42
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.10.17, 11:56
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.10.17, 09:59
Der er brug for indsatser, der øger trivslen hos de børnefamilier, som har oplevet krig og flugt på alt for nær hold. Det kræver, at regeringen udvider sit stramme fokus på beskæftigelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.10.17, 21:04
Der er mange på det fag- og ufaglærte arbejdsmarked, der gerne vil efteruddanne sig. Men vil vi have et arbejdsmarked, hvor det er let at hyre og fyre? Et arbejdsmarked, hvor vi altid skal være klar til at rykke os? Så må vi også indrette efteruddannelserne derefter. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
15.10.17, 14:59
Martin Ågerup sammenligner burkaen med Muhammedtegningerne – og så går det galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.10.17, 10:59
Det vil ikke lykkes med en taktisk tilgang til islam, for så længe muslimer bliver ved med at kalde sig muslimer, uden at ændre på islam, så har vi de problemer vi har i dag, og det vil kun blive værre. Læs mere
Af Annika Smith
15.10.17, 10:13
Så kunne jeg føre panodilpolitik og håbe, at vælgerne ikke opdagede symptombehandlingen Læs mere
Af Mikael Jalving
15.10.17, 08:23
Tænk, hvis de nationale forpligtelser stod over de internationale forpligtelser. Tænk, hvis opgaven var bunden, ikke en fri leg eller tumleplads for kaospiloter. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.10.17, 10:03
En tidligere socialdemokrat og tidligere DF'er, nu NB, betvivler om jeg er konservativ. Her er mit svar. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her