*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Myndighedsfejl – version ørredrogn

Om fire ton ørredrogn og to millioner kroner der forsvandt.

Det burde være uden for enhver diskussion, at myndighederne yder erstatning, hvis de laver fejl, der påfører borgerne tab. Men nej. Sådan er det ikke altid.

For tre år siden fik en dansk virksomhed beslaglagt fire ton ørredrogn. Fødevarestyrelsen mente, at ørredrognen kom fra dambrug uden autorisation og skred derfor til beslaglæggelse og bøde – selvom autorisation ikke er et krav i lovgivningen. Det var EU-kommissionen, der blev nødt til at fastslå dette over for Fødevarestyrelsen, som siden droppede beslaglæggelsen af rognen og frafaldt den administrative bøde, der var givet for brud på en regel, der ikke fandtes.

I mellemtiden var rognen – efter et års beslaglæggelse og opbevaring – blevet for gammel og ubrugelig. Virksomheden havde tabt mere end to millioner kroner.

Så skulle man tro, at Fødevarestyrelsen kunne yde erstatning. Men nej.

Fødevarestyrelsen afviste at erstatte milliontabet med henvisning til, at der ikke var tale om en ”tilstrækkelig kvalificeret fejl”. En kvalificeret fejl er, når myndigheden har overskredet sine skønsbeføjelser ”åbenbart og groft”. Og myndighedens erstatningsansvar baserer sig på, hvorvidt ”der foreligger en grovhed i den offentlige myndigheds handling, der ligger over en vis tærskel, som i sidste instans afgøres af domstolene”, som det hedder i Kammeradvokatens notat.

Det er jo helt galt.

Når Fødevarestyrelsen ikke overholder de gældende regler og er skyld i, at en dansk virksomhed lider et milliontab, må det være styrelsens ansvar at yde erstatning. Hvis reglerne ikke giver mulighed for erstatning, skal reglerne ændres.

De selvsamme myndigheder ville slå sig på lårene af grin, hvis en borger påførte det offentlige et tab i millionklassen og prøvede at forklare sig med, at der ikke var tale om en ”tilstrækkelig kvalificeret fejl”.

Vi skal kunne have tillid til myndighederne.

Dem, der kontrollerer borgere og virksomheder, skal kende den gældende lovgivning. Og når myndighederne begår fejl – hvilket aldrig helt kan undgås – skal myndighederne ikke bare erkende det, men også følge op med kompensation for det tab, fejlen måtte påføre borgerne. Det kan man forvente af et retssamfund.

Myndighederne er ikke til for deres egen skyld, men for borgernes skyld. Også de borgere, der lever af at sælge ørredrogn.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Eva Kjer Hansen (f. 1964), medlem af Folketinget for Venstre siden 1990, fhv. minister, fhv. medlem af Europa-Parlamentet. Uddannet cand. polit. Blogger om det danske velfærdsgilde og regelcirkus.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
23.10.17, 16:17
Generation iPad mister elementære færdigheder og dermed også elementær menneskelighed og dannelse. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
23.10.17, 14:55
Naser Khader har lagt sine indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten på hylden og i stedet transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Det virker desværre super godt på Facebook. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.10.17, 09:11
Hvis dette var en privat virksomhed, var den lukket nu. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.17, 22:51
Så kender vi DR igen: Blegrødt, kulturradikalt og tendentiøst. Hvorfor reagerer borgerligheden ikke? Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.10.17, 15:33
Det gælder om at vi banker svensken og så må alt andet rykke i baggrunden Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her