*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Alternativ medicin er en postfaktuel sutteklud

Der er intet harmløst overhovedet over for alternativ medicin, "vaccineskepsis" og evidensløse behandlinger.

Velment eller ej, alternativ medicin bygger på alternative fakta. På mystiske forestillinger om usynlige energibaner i kroppen, vitalisme, misforståede metaforer fra 1700-1800-tallets førvidenskabelige bevægelser, nyreligiøse strømninger, naiv naturdyrkelse, konspirationsteorier om fødevareindustrien og lægevidenskaben, paranoia, og skamløs selviscenesættelse som særligt unikt væsen, der er hævet over de forførte folkemængders forladen sig på medicin.

Velkommen til instagramkvaksalveren. Velkommen til Kernesunde Ninka.

Politiken har skrevet om alternative fakta, lagt spalteplads til hændervridende indlæg om det postfaktuelle samfund, Trump, klimabenægtere, det hele. De har endda bragt kritiske artikler om akupunkturen – den måske mest stuerene form for pseudovidenskab – og dens manglende evidens. Organet for den højeste oplysning, var det ikke det, det hed?

Men pak det ind i økologi og klidmoderlig omsorg, derimod, og så er der fri adgang til Danmarks største avis og en af landets mest velbesøgte hjemmesider. Autismeforeningen har allerede meddelt om skadevirkningerne af artiklerne, hvor ninkanistiske socialrådgivere nu foreslår forældre, der allerede har hænderne fulde med at tage sig af børn med autismeproblematikker, at de måske skal overveje en anden kost.

Idéen er besnærende. Livsstilssygdomme èr et alvorligt problem. Stadig flere har problemer med fedme, og selvom ting som rygning og alkoholindtaget generelt er faldende, så er stillesiddende livsstile – jeg dikterer nok heller ikke det her indlæg fra min løbetur – stadig årsag til helbredsproblemer. Der er også mange mennesker, der føler sig trætte og stressede. 

Det er nemt at søge løsningen på sine problemer i det nære og håndgribelige, og skyde skylden på de store, komplekse og tunge ting på kræfter som er fjerne, uhåndterlige og svært forståelige. I stedet kan man få alternativ behandling som sutteklud. Eller gluten, eller e-numre, fedt, eller hvad som helst andet som syndebuk.

Men det er irrationelt. Man kan selvfølgelig have sine irrationelle forestillinger i fred, men man krydser grænsen, når man begynder at udbrede de her forestillinger aktivt overfor andre mennesker – overfor syge mennesker, der er desperate efter løsninger, eller sunde mennesker, der frygter det værste. Men alternativ medicin er ikke harmløst. Virkningsløst, men ikke harmløst.

De distraherer folk fra at søge virkelig behandling, både til skade for dem selv – og andre, hvis vi tænker på de fuldstændigt unødvendige mæslingeepidemier, som vanrøgtende, dårlige forældre har udløst ved at nægte at få deres børn vaccineret.

Sundhedsikoner som den australske Jessica Ainscough brugte sit korte liv på at propagandere aktivt for, at folk skal sige nej til livreddende behandling, såsom den kemobehandling, der kunne have reddet hende fra at dø i en alder af 30. Steve Jobs døde af en kræftsygdom, der kunne have været helbredt, hvis han ikke havde sat alt ind på energier og urter. Der er tusindvis af mennesker som dem. 

I Danmark bliver piger skræmt væk fra at få HPV-vaccinen på grund af mangelfuld og fejlagtig forskning – som Danmarks Radio, Politiken og andre medier har været med til at udbrede. Piger kommer til at dø af livmoderhalskræft, fordi uoplyste mennesker synes, vacciner lyder lidt spøjse, og griber ethvert rygte, der kan bekræfte dem i den forestilling.

Og hvorfor kalder jeg så alternative sundhedsråd for "løgn"? Er det ikke velment?

Måske. Men det går ud over grænsen for, hvor dum man har lov til at være. De timer, folk hælder i at sidde og læse om alternativ medicin, kunne de have brugt på at læse faktisk, evidensbaseret sundhedsvidenskabelige tekster. Der er ofte tale om højtuddannede mennesker, som ikke bare burde vide bedre, men som har et ansvar for at vide bedre. Og som i det øjeblik de begynder at udbrede deres løgnagtige forestillinger om naturmedicin, bedriver de bondefangeri. Det er profitabelt. Helsekostbøger sælger godt, det samme gør naturmedicin.

Det er ikke anderledes end at en journalist ikke skal udbrede #fakenews. Hvis man træder til med råd om sundhed og endda behandling af alvorlige sygdomme, og kaster om sig med lægeligt fagsprog - gerne forvansket - så påberåber man sig lægevidenskabens autoritet. Og hykleriet, altså. Selvom de kritiserer den onde sundhedssektor, så holder kvaksalverne sig ikke tilbage for at svøbe sig i alle dens symboler. Der er hvide kitler. Homoøpatiske præparater sælges i alvorligt udseende pilleæsker - med advarsler om bivirkninger, som om der overhovedet var en primær virkning.

Det er vildledning, vås, og vi fortjener bedre. Autistiske børn fortjener bedre end kvaksalveri. Patienter fortjener bedre end vildledning. Forbrugere fortjener bedre end fordrejning. Og Politikens læsere fortjener endda lidt højere oplysning. 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Erik Winther Paisley (f. 1988) er cand.scient.anth. fra Aarhus Universitet. Med en fortid i dansk og nordisk konservativ ungdomspolitik, er han nu fast inventar på den liberalistiske fløj, hvor han blandt andet har været bidragyder til Libertas og er skribent på den økonomiske- og samfundsvidenskabelige blog Punditokraterne. Gennem tiden beskyldt for at være såvel reaktionær som anarkist, og nogenlunde tilfreds med dét.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.10.17, 18:42
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.10.17, 11:56
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.10.17, 09:59
Der er brug for indsatser, der øger trivslen hos de børnefamilier, som har oplevet krig og flugt på alt for nær hold. Det kræver, at regeringen udvider sit stramme fokus på beskæftigelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.10.17, 21:04
Der er mange på det fag- og ufaglærte arbejdsmarked, der gerne vil efteruddanne sig. Men vil vi have et arbejdsmarked, hvor det er let at hyre og fyre? Et arbejdsmarked, hvor vi altid skal være klar til at rykke os? Så må vi også indrette efteruddannelserne derefter. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
15.10.17, 14:59
Martin Ågerup sammenligner burkaen med Muhammedtegningerne – og så går det galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.10.17, 10:59
Det vil ikke lykkes med en taktisk tilgang til islam, for så længe muslimer bliver ved med at kalde sig muslimer, uden at ændre på islam, så har vi de problemer vi har i dag, og det vil kun blive værre. Læs mere
Af Annika Smith
15.10.17, 10:13
Så kunne jeg føre panodilpolitik og håbe, at vælgerne ikke opdagede symptombehandlingen Læs mere
Af Mikael Jalving
15.10.17, 08:23
Tænk, hvis de nationale forpligtelser stod over de internationale forpligtelser. Tænk, hvis opgaven var bunden, ikke en fri leg eller tumleplads for kaospiloter. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.10.17, 10:03
En tidligere socialdemokrat og tidligere DF'er, nu NB, betvivler om jeg er konservativ. Her er mit svar. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her