*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Alternativ medicin er en postfaktuel sutteklud

Der er intet harmløst overhovedet over for alternativ medicin, "vaccineskepsis" og evidensløse behandlinger.

Velment eller ej, alternativ medicin bygger på alternative fakta. På mystiske forestillinger om usynlige energibaner i kroppen, vitalisme, misforståede metaforer fra 1700-1800-tallets førvidenskabelige bevægelser, nyreligiøse strømninger, naiv naturdyrkelse, konspirationsteorier om fødevareindustrien og lægevidenskaben, paranoia, og skamløs selviscenesættelse som særligt unikt væsen, der er hævet over de forførte folkemængders forladen sig på medicin.

Velkommen til instagramkvaksalveren. Velkommen til Kernesunde Ninka.

Politiken har skrevet om alternative fakta, lagt spalteplads til hændervridende indlæg om det postfaktuelle samfund, Trump, klimabenægtere, det hele. De har endda bragt kritiske artikler om akupunkturen – den måske mest stuerene form for pseudovidenskab – og dens manglende evidens. Organet for den højeste oplysning, var det ikke det, det hed?

Men pak det ind i økologi og klidmoderlig omsorg, derimod, og så er der fri adgang til Danmarks største avis og en af landets mest velbesøgte hjemmesider. Autismeforeningen har allerede meddelt om skadevirkningerne af artiklerne, hvor ninkanistiske socialrådgivere nu foreslår forældre, der allerede har hænderne fulde med at tage sig af børn med autismeproblematikker, at de måske skal overveje en anden kost.

Idéen er besnærende. Livsstilssygdomme èr et alvorligt problem. Stadig flere har problemer med fedme, og selvom ting som rygning og alkoholindtaget generelt er faldende, så er stillesiddende livsstile – jeg dikterer nok heller ikke det her indlæg fra min løbetur – stadig årsag til helbredsproblemer. Der er også mange mennesker, der føler sig trætte og stressede. 

Det er nemt at søge løsningen på sine problemer i det nære og håndgribelige, og skyde skylden på de store, komplekse og tunge ting på kræfter som er fjerne, uhåndterlige og svært forståelige. I stedet kan man få alternativ behandling som sutteklud. Eller gluten, eller e-numre, fedt, eller hvad som helst andet som syndebuk.

Men det er irrationelt. Man kan selvfølgelig have sine irrationelle forestillinger i fred, men man krydser grænsen, når man begynder at udbrede de her forestillinger aktivt overfor andre mennesker – overfor syge mennesker, der er desperate efter løsninger, eller sunde mennesker, der frygter det værste. Men alternativ medicin er ikke harmløst. Virkningsløst, men ikke harmløst.

De distraherer folk fra at søge virkelig behandling, både til skade for dem selv – og andre, hvis vi tænker på de fuldstændigt unødvendige mæslingeepidemier, som vanrøgtende, dårlige forældre har udløst ved at nægte at få deres børn vaccineret.

Sundhedsikoner som den australske Jessica Ainscough brugte sit korte liv på at propagandere aktivt for, at folk skal sige nej til livreddende behandling, såsom den kemobehandling, der kunne have reddet hende fra at dø i en alder af 30. Steve Jobs døde af en kræftsygdom, der kunne have været helbredt, hvis han ikke havde sat alt ind på energier og urter. Der er tusindvis af mennesker som dem. 

I Danmark bliver piger skræmt væk fra at få HPV-vaccinen på grund af mangelfuld og fejlagtig forskning – som Danmarks Radio, Politiken og andre medier har været med til at udbrede. Piger kommer til at dø af livmoderhalskræft, fordi uoplyste mennesker synes, vacciner lyder lidt spøjse, og griber ethvert rygte, der kan bekræfte dem i den forestilling.

Og hvorfor kalder jeg så alternative sundhedsråd for "løgn"? Er det ikke velment?

Måske. Men det går ud over grænsen for, hvor dum man har lov til at være. De timer, folk hælder i at sidde og læse om alternativ medicin, kunne de have brugt på at læse faktisk, evidensbaseret sundhedsvidenskabelige tekster. Der er ofte tale om højtuddannede mennesker, som ikke bare burde vide bedre, men som har et ansvar for at vide bedre. Og som i det øjeblik de begynder at udbrede deres løgnagtige forestillinger om naturmedicin, bedriver de bondefangeri. Det er profitabelt. Helsekostbøger sælger godt, det samme gør naturmedicin.

Det er ikke anderledes end at en journalist ikke skal udbrede #fakenews. Hvis man træder til med råd om sundhed og endda behandling af alvorlige sygdomme, og kaster om sig med lægeligt fagsprog - gerne forvansket - så påberåber man sig lægevidenskabens autoritet. Og hykleriet, altså. Selvom de kritiserer den onde sundhedssektor, så holder kvaksalverne sig ikke tilbage for at svøbe sig i alle dens symboler. Der er hvide kitler. Homoøpatiske præparater sælges i alvorligt udseende pilleæsker - med advarsler om bivirkninger, som om der overhovedet var en primær virkning.

Det er vildledning, vås, og vi fortjener bedre. Autistiske børn fortjener bedre end kvaksalveri. Patienter fortjener bedre end vildledning. Forbrugere fortjener bedre end fordrejning. Og Politikens læsere fortjener endda lidt højere oplysning. 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Erik Winther Paisley (f. 1988) er cand.scient.anth. fra Aarhus Universitet. Med en fortid i dansk og nordisk konservativ ungdomspolitik, er han nu fast inventar på den liberalistiske fløj, hvor han blandt andet har været bidragyder til Libertas og er skribent på den økonomiske- og samfundsvidenskabelige blog Punditokraterne. Gennem tiden beskyldt for at være såvel reaktionær som anarkist, og nogenlunde tilfreds med dét.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
21.08.17, 15:33
Og det kan venstrefløjen takke sig selv for. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
21.08.17, 13:59
Danmarks længste stadionpølser fås i Sundby Idrætspark Læs mere
Af Gitte Seeberg
21.08.17, 12:52
Det må ikke være kreative leasingmodeller og dermed statskassen, der skal der gøre udslaget for forbrugerens valg. Derfor skal bilafgifterne omlægges til en teknisk model baseret på sikkerhed og miljø. Læs mere
Af Siddik Lausten
21.08.17, 11:55
Vores muslimske landsmænd skal i langt højere grad aktiveres i kampen mod radikalisering og terrorisme. Læs mere
Af Mikael Jalving
21.08.17, 11:17
Så stedmoderligt har vi behandlet historien, at vi kalder den fortid. Den var død, borte, forbi. Men nu kommer den igen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
19.08.17, 18:40
Tilbederne af Fremskridtet forstår ikke, hvorfor deres multikulturelle eksperiment er gået galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
19.08.17, 14:05
Psykologisk er der tale om en kognitiv dissonans, hvor ens eget verdensbillede af islam, ikke passer overens med virkelighedens islam. Læs mere
Af Erik Winther Paisley
19.08.17, 12:07
PRIDE: Vi skal ikke acceptere, at ens sociale status, selvrespekt og respekt fra andre afhænger af, at man ikke træder udenfor. Alle bøsser skal være pridebøsser, hvis de ellers tør og kan. Læs mere
Af Annika Smith
18.08.17, 15:18
Jeg ved ikke, hvem der fandt på, at den naturlige kvindekrop skulle skæres ud af modebilledet. Men jeg kan med sikkerhed sige, at jeg synes, vedkommende var en idiot. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
18.08.17, 08:19
Trump har vist sig at være problemet. Ikke løsningen. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her