*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Min fedme er dit problem

Min fedme er dit problem, og det skal det forblive med at være, så længe vi har kollektiv sygeforsikring.

Dovne, fede, sikkert lavklassemennesker, der ikke kan finde ud af at passe på sig selv. Slikædere, der spiser sig syge, så alle de raske må hoste op. Snart overgår fedeplejen vel ældreplejen, og så går samfundet under. 

Der er rigelig foder til hadet. 

Når fedme samtidig er så totalt declassé, fordi sociale dårligdomme i så vid udstrækning følges ad med fysiske, bliver fedmen den perfekte genstand for den særlige mellemstandsnidkærhed, som velfærdsstatspolitik så mageløst indbyder til. 

Spidsborgeren kan næsten ikke undgå at interesse sig for, hvad naboen spiser, hvis man for hver bid han tager af sin kage, tænker sig det er ens pung. Det er til at blive vred over, og den vrede bliver nemt politisk. For nemt, nok.

Forbyd sukker til børn. Beskat sukkeret. Få de fede til at betale selv. Tugt dem, nudge dem, til de holder mund. De andre kan jo godt. 

Men hør nu her. Der er ikke noget menneske i dette land, der har et valg om hvorvidt de vil være med i den fælles sygeforsikring. Der er ikke nogen, der kan vælge det fra. Bevares, nullernes VK-regering øgede adgangen til private sundhedsforsikringer, men de er aldrig trådt i stedet for de offentlige. Uanset hvad man vil, skal man betale. 

Og idet man allerede har betalt for sine sundhedsydelser gennem personskatten, ejendomsskatten, momsen, afgifterne, tolden, og hvad ved jeg, så er den typiske borger ret dårligt stillet til at betale for sine egne operationer. Det burde heller ikke forventes; når det offentlige har påtaget sig ansvaret og tager sig fyrsteligt betalt for det, så må det også hoste op. 

Alternativet er en kontrolmekanisme, der trin for trin truer med at indskrænke den individuelle frihed. På den side skal man betale til det offentlige - uden betingelse. Man kan ikke øremærke, hvad ens skat går til. Staten derimod kan stille hvilke som helst betingelser. Det skaber en enorm uligevægt. 

Der kan nok være en vis rimelighed i at koble visse udgifter til indtægter, f.eks. tobaksafgifterne, hvis tobaksafgifterne altså svarede bare nogenlunde til udgifterne til lungebehandling, hvad de overhovedet ikke gør.

Men det er et svigt og en urimelighed at nægte fede og andre med livsstilssygdomme den behandling, de har brug for. Hvis vi skal fastholde personlig frihed inden for velfærdsstaten, bliver der nødt til at være dækning til fedme. 

Og skisport. Og alkohol. Og ridning. Og trampoliner. Og motorcykler. Og sex. Og alt det andet man ikke må.

Den dag sundhedsforsikringerne er individuelle, så kan vi tale om, hvad man skal betale selv. Men med vores selvvalgte sygekasse, gudhjælpemig ikke med hele det ganske land.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Erik Winther Paisley (f. 1988) er cand.scient.anth. fra Aarhus Universitet. Med en fortid i dansk og nordisk konservativ ungdomspolitik, er han nu fast inventar på den liberalistiske fløj, hvor han blandt andet har været bidragyder til Libertas og er skribent på den økonomiske- og samfundsvidenskabelige blog Punditokraterne. Gennem tiden beskyldt for at være såvel reaktionær som anarkist, og nogenlunde tilfreds med dét.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
17.10.17, 15:55
Politiet får ikke adgang til Europols databaser på mobilen Læs mere
Af Signe Munk
17.10.17, 14:45
Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
17.10.17, 13:01
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.10.17, 18:42
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.10.17, 11:56
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.10.17, 09:59
Der er brug for indsatser, der øger trivslen hos de børnefamilier, som har oplevet krig og flugt på alt for nær hold. Det kræver, at regeringen udvider sit stramme fokus på beskæftigelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.10.17, 21:04
Der er mange på det fag- og ufaglærte arbejdsmarked, der gerne vil efteruddanne sig. Men vil vi have et arbejdsmarked, hvor det er let at hyre og fyre? Et arbejdsmarked, hvor vi altid skal være klar til at rykke os? Så må vi også indrette efteruddannelserne derefter. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
15.10.17, 14:59
Martin Ågerup sammenligner burkaen med Muhammedtegningerne – og så går det galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.10.17, 10:59
Det vil ikke lykkes med en taktisk tilgang til islam, for så længe muslimer bliver ved med at kalde sig muslimer, uden at ændre på islam, så har vi de problemer vi har i dag, og det vil kun blive værre. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her