*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Er der overhovedet nogen, der er voksne nok til at have stemmeret?

Hvis en person er for dum til at gøre X, kan vedkommende så samtidig være klog nok til at stemme? Hvis vi ikke stoler nok på en person til at vedkommende kan stå på en stige i sit eget hjem, hvordan kan vi så deponere politisk magt hos fjolset?

Lad os indføre en prøve. En demokratisk lakmusprøve, en lille udfordring man kan stille over for alle der a) er fortalere for den almene valgret, b) er fortalere for politikernes almene forbyde-ret. Spørgsmålet er ret enkelt: Hvis en person er for dum til at gøre X, kan vedkommende så samtidig være klog nok til at stemme? Hvis vi ikke stoler nok på en person til at vedkommende kan træffe basale valg om sit eget liv, hvordan kan vi så deponere politisk magt hos fjolset?

Socialistisk Folkeparti har for nylig – igen – foreslået at sænke valgretsalderen fra 18 til 16 år. I og for sig gør det ingen større forskel, ikke udover at SF og venstrefløjspartierne vil vinde lidt og de borgerlige tabe lidt. (Jeg tror ikke, det har den store vægt i ræsonnementerne, i hvert fald ikke ud over at røde unge bekræfter venstreorienteredes tro de unges fornuft. Det kan jeg i grunden ikke fortænke dem i).

Modenhedsmæssigt er der ikke den store forskel, eller rettere: variationen mellem personerne vil være så stor, at den ene 16-årige fremtræder åbenlyst belæst og begavet nok til at kunne tage stilling til politiske forslag, især hvis de mener det samme som en selv, mens en anden 18-årig dårligt kan spise med ske uden at tabe en gaffel.

Men hvordan kan man være for umoden til at vælge solarie til eller fra, men moden nok til at stemme om det? Er det abstraktionen fra situationen, der giver smuk plads til eftertanke? Og i så fald – hvordan kan vi så have føre valgkamp? Bliver de så ikke bare marionetter for de partier med flest plakater?

Mere utroligt er det, at samme mennesker som mener, at utvetydigt voksne er for debile til at leje en lejlighed uden kommunalt opsyn, for impulsive til at kunne tage stilling til et forbrugslån eller til rygning, overhovedet kan stemme. Om landets finanser, sikkerhed og alt andet. Glem de under-18-årige – SF lader til tider til at ville forbyde folk at gøre stort set alt udover at stemme.

Tænk på voksne mennesker i det hele taget. Vi – jeg er kun 28, men håber jeg har passeret grænsen – er ikke modne nok til at spare op til egen ferie. Vi er for svage i sjælen til at kunne udsættes for tobaksreklamer. Vi må dårligt stille os på en stige uden Arbejdstilsynet, men det øjeblik vi træder ind i stemmeboksen er der åbenbart en slags demokratisk helligånd, der opfylder os og begaver os med den indsigt og modenhed, vi manglede, da vi stod i supermarkedet en time før.  

Det værste er næsten, at folk som oftest er værre som vælgere – mere irrationelle, handler under endnu information, med mere tendens til ureflekterede valg – end som forbrugere. Men konklusionen er modsat – frihed til alle i valgbåsen, forbud på gaden.

Herregud, om man er seksten, sytten, atten eller nitten gør ikke meget til eller fra. De fleste er i samme situation – ved at tage en ungdomsuddannelse, primært hjemmeboende, forsørget gennem en blanding af fritidsarbejde, statsstøtte (børnepenge eller SU) og hjælp fra deres forældre. Ved de 18 år er de mange ved at gå væk fra et rent ungdoms- til de tidlige stader af et voksenliv, selvforsørgende og med egen bolig, især hvis de ikke, som undertegnede gjorde, danderer den på studiet eller i ungdomspolitik.

De store forandringer indtræder i starten af tyverne. Ser man på unge fyres kørevaner når de er mellem 18 og 20 år, er det egentlig utroligt at det overhovedet er lovligt for dem at køre på vejene. Kriminalitetsgraden topper også omkring de 20 – måske man har fornuft som en teenager, men uafhængighed som en voksen. Skarp, vittig, indsigtsfuld er mange på den alder, eller i hvert i nogen grad så skarp, vittig og indsigtsfuld som man bliver det, men med manglende impulskontrol, situationsfornemmelse, risikobedømmelse. Så hvis det er modenheden i kraft af alder, vi skal se på, er det nogle helt andre betragtninger, vi skal have på banen.

Jeg har ikke til hensigt at pege fingre. Det er ikke anderledes at konstatere at modenheden først kommer senere end det er at beskylde 5-årige for at være lave.  Dannelse, skolegang, selvdisciplin og begavelse ændrer billedet enormt på individniveau, men nu vi taler hele årgange, er det utroligt, at 18-årige får lov til at gøre så mange ting, som de får. (Især at køre bil. Pokker i, ærligt talt, om de stifter forbrugsgæld, bare de ikke pløjer hele familier ned på Frederikssundsvej).

Jeg vil dog pege fingre ad den fantastiske mentale akrobatik der må til for på én og samme tid at have et menneskesyn, der veksler frejdigt mellem at betragte voksne som forvoksede børn og børn som minivoksne fra sag til sag. Hvis der er tale om opportunisme, er det groft. Hvis det er ugennemtænkt, er det umodent.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Erik Winther Paisley (f. 1988) er cand.scient.anth. fra Aarhus Universitet. Med en fortid i dansk og nordisk konservativ ungdomspolitik, er han nu fast inventar på den liberalistiske fløj, hvor han blandt andet har været bidragyder til Libertas og er skribent på den økonomiske- og samfundsvidenskabelige blog Punditokraterne. Gennem tiden beskyldt for at være såvel reaktionær som anarkist, og nogenlunde tilfreds med dét.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
23.10.17, 21:50
Frihed, tolerance og solidaritet. Det kræver noget så fladt og leverpostejsagtigt som enshed. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.10.17, 16:17
Generation iPad mister elementære færdigheder og dermed også elementær menneskelighed og dannelse. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
23.10.17, 14:55
Naser Khader har lagt sine indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten på hylden og i stedet transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Det virker desværre super godt på Facebook. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.10.17, 09:11
Hvis dette var en privat virksomhed, var den lukket nu. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.17, 22:51
Så kender vi DR igen: Blegrødt, kulturradikalt og tendentiøst. Hvorfor reagerer borgerligheden ikke? Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her