*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvorfor vi ikke er feminister

For den almene dansker er en feminist ikke en, der går ind for kønnenes ligestilling, men en radikal feminist, der har en markant mere yderliggående dagsorden. Danskerne er om noget egalitarister -- men det er de fleste feminister faktisk også. Måske skiller ordet vandene mere end principperne.

I dag er der mange, der offentligt på Facebook erklærer sig som feminister – både som reaktion på venstremanden Jan E. Jørgensens påstand i DR Debatten, om at der mere eller mindre ingen feministiske mænd fandtes, og som en "Jeg er Spartacus" - sympatierklæring til feminister, der bliver chikaneret på internettet. De er forståeligt nok skuffede over, hvor svagt feminismen står herhjemme.

Når folk ikke vil kalde sig feminister, er det er ikke fordi de vil smide ligestillingen under bussen, men fordi feminister har meget svært ved at formidle, hvad det egentlig er, de står for. For de tre ud af fire danskere, der ikke kalder sig feminister, er ordet ikke bare en betegnelse for en person, der støtter kønnenes ligestilling, men for en rødstrømpe eller en radikal feminist. Det er røde strømper og røde faner. Hvis feministerne gerne vil have flere om bord, så skal der oplysningsarbejde til, og der skal en indsats til for at vise, at feminisme ikke bare er noget socialistisk og partisk. Feminister er ikke kun rødstrømper, og de fokuserer ikke kun på kvinders forhold, i princippet, men sådan virker det på udenforstående.

Den virker énøjet – ikke mindst på grund af selve betegnelsen. Der er mange dårligdomme, der først og fremmest rammer mænd, som stilles elendigt i forældremyndighedssager, er pålagt værnepligt og generelt har dårligere sundhed og større tendens til sociale problemer. Derfor kan det forekomme ensidigt at fokusere udelukkende på kvinders problemer. Der er masser af feministiske forfattere og aktivister, der interesserer sig dybt for mænds forhold og de former for kønsbaseret diskrimination og vold, mænd udsættes for, men de er bare ikke nær så synlige. De fremstår partiske.

Skal man finde et godt eksempel på, hvordan man ikke udbreder feminismen, kan man nærstudere de svenske debattørers optræden i den famøse debat forleden. Det er hovedrystende. At de var på udebane, er vist at sige det pænt. De var snarere helt uforberedte på mødet med en dansk virkelighed, hvor de ikke kan appellere på selvfølgelighederne.

De svenske feminister anlagde en hoverende, selvhøjtidelig og fremmedgørende tone, som har skræmt flere tilskuere væk end de første ti reaktionære borgerlige debattører formår i en livstid. Og det siger jeg som en, der egentlig gerne ville kunne lide dem. Ud fra den bredeste definition på feminisme – støtte til kønnenes ligestilling, anerkendelse af kvinders historisk svagere position – blev de eksponenter for en snæver dagsorden, som de fleste ikke kan tilslutte sig. Og når den dagsorden bliver ensbetydende med feminisme, ja, så bliver der ikke mange feminister at finde på vestre side af Øresundsbroen eller højre side af det politiske spektrum.

Ordet har bagage i den danske debat, som feminististiske debattører bliver nødt til at forholde sig til. Betegnelsen forbindes med socialisme og voldsomme indgreb i arbejdsmarkedet og andre dele af samfundslivet – alt fra kvoter i bestyrelser i aktieselskaber, tvungen barsel til svækkelse af mænds retsstilling i voldtægtssager. Røde partiers oprigtige velmenende feministiske engagement gør ikke meget for at svække det indtryk.

De fleste feminister lægger en markant bredere definition for dagen, som er meget mere inklusiv, end retorikken antyder. De afviser beskyldingen om, at de kun fokuserer på kvinders forhold eller at det er en forudsætning for at være feminist, at man skal være enig med de mest omdiskuterede politiske forslag.

For de fleste feminister er betegnelsen snarere historisk betinget, fordi den moderne feminisme er udgroet af 1800-tallets kvindesag. Kvinder stod retsligt, økonomisk, politisk og socialt dårligere. De var uden tvivl andenrangsborgere i lovens forstand, så ligestilling var ensbetydende med forbedring af kvinders lod i samfundet. Selvom de principielt allerede ér "egalitarister", holder feminister fast i betegnelsen på grund af bevægelsens historie og fordi kvinder stadigvæk, verden over, er stillet dårligere socialt.

Så selvom der ikke er mange borgerlige, der decideret er imod ligestilling, er der et meget stort flertal, der er skeptiske over for den faktisk oplevede feministiske aktivisme. Der er et stort middelsegment i debatten, som absolut støtter ligestilling og opfatter det som væsentligt, men ser selve feminismen som udtjent som bevægelse. De store slag er vundet. Lovene er ændret. Kvinderne dominerer universiteterne. Er det ikke lidt gammeldags med al den kvindekamp?

Helt omvendt mener feminister, tiden er til at tage et spadestik dybere og fjerne mere uformelle former for u-ligestilling – også i privatsfæren. De mener absolut ikke, ligestillingen er opnået, og de måler det på statistikkerne, hvor borgerlige skeler til lovene.

Kampen for ligestilling i det daglige liv er mystisk for det store flertal af danskerne, der ikke opfatter det private som politisk. Alt hvad der lugter af at være pernittengryn eller smålighed, for eksempel det meningsløse kværulanteri om hvor bredt mænd må sprede benene når de sidder ned, er kun med til at puste til ilden. Når feminister fokuserer på den slags pjat, spørger den udenforstående, er det så ikke fordi kampen er vundet og de nu bare leder efter noget at hidse sig op over?

Det indtryk er det i hvert fald nemt at få. Det kan sagtens være sociologisk interessant, men det gør ikke meget for at overbevise ikke-feminister om, at feminister har fat i den lange ende. Det har bare ikke masseappel. Ikke alle forfattere eller aktivister har mainstreamen eller mainstreammænd som deres publikum, så de kan være ligeglade, men de gør immervæk ikke meget for at vinde hearts and minds.

Så kan man være en borgerlig feminist? Ja, hvis man vurderer det på den definition, de fleste feminister bruger. Sandsynligvis er man det allerede. Det er næsten dét, feministerne burde forsøge at forklare folk.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Erik Winther Paisley (f. 1988) er cand.scient.anth. fra Aarhus Universitet. Med en fortid i dansk og nordisk konservativ ungdomspolitik, er han nu fast inventar på den liberalistiske fløj, hvor han blandt andet har været bidragyder til Libertas og er skribent på den økonomiske- og samfundsvidenskabelige blog Punditokraterne. Gennem tiden beskyldt for at være såvel reaktionær som anarkist, og nogenlunde tilfreds med dét.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
23.10.17, 21:50
Frihed, tolerance og solidaritet. Det kræver noget så fladt og leverpostejsagtigt som enshed. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.10.17, 16:17
Generation iPad mister elementære færdigheder og dermed også elementær menneskelighed og dannelse. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
23.10.17, 14:55
Naser Khader har lagt sine indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten på hylden og i stedet transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Det virker desværre super godt på Facebook. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.10.17, 09:11
Hvis dette var en privat virksomhed, var den lukket nu. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.17, 22:51
Så kender vi DR igen: Blegrødt, kulturradikalt og tendentiøst. Hvorfor reagerer borgerligheden ikke? Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her