*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Staten, der faldt ned fra himlen ...

Enhedslisten har sin helt egen skabelsesberetning, hvor alt starter og slutter med staten.

Det må de have, ellers giver mange udsagn i den forgangne uge ingen mening i debatten om kommunal velfærd. For eksempel dette fra Enhedslistens velfærdsordfører Stine Brix:
’Jeg kan ikke genkende det billede, regeringen tegner af, at det offentlige stjæler opgaver fra det private. Tværtimod så synes jeg oftere, at vi ser det modsatte’. 

Vi lader den lige stå et øjeblik…

Så de private stjæler opgaver fra det offentlige?

Hvem er det præcis, der stjæler opgaver fra staten?
Er det Peter, som driver sin egen frisørsalon? Eller er det bilforhandleren Birthe, der har 10 ansatte og lever af at give danskerne gode transportmuligheder? Eller er det de store supermarkedskæder, som sørger for, at vi alle sammen kan få mad på bordet?
Skulle det være statens opgave?
Mamma mia!  Vi kunne jo også bare flytte til den tidligere Sovjetunion eller DDR. Nå nej, det er jo ikke gået så godt med det, der skulle have været socialismens paradis på jord.

Kære Stine Brix. Et velfærdssamfund kan altså nu engang ikke finansiere sig selv, og staten er altså ikke faldet ned fra himlen. Der ligger kræfter bag. Skabende kræfter, der sender penge ind i systemet. De penge kommer fra det private erhvervsliv. Uanset om man måtte have en politisk målsætning om at staten helst skal være her, der og alle vegne, så kan man altså ikke ophæve tyngdeloven.

Derfor er det private erhvervsliv forudsætningen for velfærd. Uden det private erhvervsliv – ingen offentlig sektor. Punktum.

Så nej, de private stjæler ikke opgaver fra det offentlige. De er forudsætningen for, at vi kan have pædagoger til at passe vores børn, skolelærere til at undervise og læger til at helbrede os, når vi bliver syge. Det er ikke et problem, at der findes private restauranter, frisører eller udviklingsvirksomheder. Det er ganske enkelt nødvendigt.

Så når Enhedslisten mener, at de private stjæler opgaver fra staten, må jeg bare spørge: hvornår var det egentlig, at staten faldt ned fra himlen?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Christina Egelund (f. 1977) er medlem af Folketinget for Liberal Alliance. Hun er politisk ordfører, Europa- og retsordfører. Hun har boet mange år i Paris, og arbejdede før hun blev valgt til Folketinget i 10 år i det familiedrevne Jambo Feriepark i Nordjylland. Har siddet i bestyrelsen for VisitDenmark. Christina er frankofil på nørdeniveau, elsker frihedsrettigheder, Vesterhavet og film.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
23.10.17, 21:50
Frihed, tolerance og solidaritet. Det kræver noget så fladt og leverpostejsagtigt som enshed. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.10.17, 16:17
Generation iPad mister elementære færdigheder og dermed også elementær menneskelighed og dannelse. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
23.10.17, 14:55
Naser Khader har lagt sine indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten på hylden og i stedet transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Det virker desværre super godt på Facebook. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.10.17, 09:11
Hvis dette var en privat virksomhed, var den lukket nu. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.17, 22:51
Så kender vi DR igen: Blegrødt, kulturradikalt og tendentiøst. Hvorfor reagerer borgerligheden ikke? Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her