*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

”Tik-tak, tik-tak” siger de rødes grådige skatte-ur

I aften, mandag d. 10. juli klokken 21.29 er et særligt tidspunkt. Præcist på dette klokkeslæt begynder du at tjene penge til dig selv. I 191 dage er du stået op, har smurt madpakker, hastet afsted på arbejde, drønet hjem efter ungerne, lavet aftensmad og gået udmattet i seng. For ikke at beholde en krone. Til dig selv. Til din familie. Pengene er gået direkte i statskassen. Til velfærd, ja, men også til at finansiere politikernes mere eller især mindre geniale idéer.

Fra i aften tjener du penge til dig selv. Til mad, bolig, tøj til børnene, fritid og måske en ferie, hvis du er heldig. Det har du de resterende 174 dage til, og de begynder nu. Så det er bare om at give den gas.

Verdens højeste skattetryk kan mærkes.

Ja, vi ønsker alle et velfærdssamfund. Sygeplejersker, læger, pædagoger og lærere, der bidrager til vores uddannelse og sundhed. Men i modsætning til de røde partier, mener jeg ikke, det giver mening kun at tale om offentlig velfærd. Der findes også privat velfærd. Velfærd, som du giver dig selv. Dine nærmeste. Og hvem du ellers ønsker skal have del i det.

Det er egentlig ret enkelt: hvis danskerne skal aflevere færre penge til staten, kan vi selv disponere over flere af vore egne penge. Velfærd for den enkelte kan også betyde muligheden for at invitere sin mor med på udflugt, tage en ekstra fridag eller gøre noget særligt for naboen. Det er det, privat velfærd betyder. Jeg synes der ligge en betydelig arrogance i død pine at ville opretholde verdens højeste skattetryk, for der ligger jo implicit i det, at politikere er bedre til at disponere folks penge, end de selv er. Vel er vi ej, og helt ærlig, med hvilken ret tillader vi os at fastholde, at danskerne i mere end halvdelen af tiden skal arbejde for at finansiere politikernes idéer?

Vi har verdens højeste skattetryk. Har vi også verdens bedste samfund? Kan vi ikke gøre noget som helst bedre? Hvis vi stopper tiden her kl 21.29 denne mandag den 10. juli, er konklusionen så for alle danskere, at vi har det mest optimale samfund overhovedet tænkeligt? At vi har nået et optimum, hvorfra intet skal forandres? Det mener jeg ikke. 

Vi kan gøre meget både klogere og anderledes. Vi kan få bedre og mere velfærd, især hvis vi letter i skattebyrden for danskerne. 

Det er ikke bare noget jeg finder på. De tørre tal siger det samme, men i stedet for at skrive side op og side ned om produktivitetskommissionens konklusioner og alt muligt andet, så lad mig bare tage et citat fra SFs tidligere leder Holger K Nielsen i Weekendavisen den 24. maj.

’I regering bliver man hurtigt opmærksom på fornuften i at skære noget administrativt fedt væk’.

Halleluja. Selv Holger K Nielsen kan se fornuften i at gøre noget ved spildet af danske skattekroner.

Et spild, der betyder, at nej, selvfølgelig ikke vi ikke arbejde i 191 dage, før vi begynder at tjene penge til os selv og vores nærmeste.

Det er ikke rimeligt. Det skal vi gøre noget ved. 

Så lad være med at spørge mig og andre liberale om, hvorfor skatten dog skal ned. Spørg de røde og omegn, hvorfor skatten skal være så høj.  Når en mand som Holger K Nielsen endda selv erkender, at man kan skære fedt væk, er erkendelsen af offentligt overforbrug bredt forankret. Med den erkendelse i hånden bør man som politiker have endda særdeles gode argumenter for, fortsat at bruge løs af andre menneskers penge.  

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Christina Egelund (f. 1977) er medlem af Folketinget for Liberal Alliance. Hun er politisk ordfører, Europa- og retsordfører. Hun har boet mange år i Paris, og arbejdede før hun blev valgt til Folketinget i 10 år i det familiedrevne Jambo Feriepark i Nordjylland. Har siddet i bestyrelsen for VisitDenmark. Christina er frankofil på nørdeniveau, elsker frihedsrettigheder, Vesterhavet og film.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
25.07.17, 14:49
En tastefejl skal ikke udløse en parkeringsbøde Læs mere
Af Signe Munk
25.07.17, 14:37
"Tillykke til jer. Eller hvad siger man? Det er jo bare fordi, I er også kvinder, og det er jo kvindelandsholdet", sagde han. Og jeg tænkte fandeme nej. Tillykke til OS og Danmark. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
24.07.17, 14:34
Selvom især de borgerlige partier gerne profilerer sig i medierne på en stram kurs over for kriminelle udlændinge, så sker der absolut ingenting. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.07.17, 10:38
Grænseforeningen fremstår i dag som en vækkelsesbevægelse for menneskerettigheder, minoriteter og asylindvandring. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.07.17, 10:03
Nej, er det korte svar. Ikke når man ser på tallene. Læs mere
Af Annika Smith
22.07.17, 12:51
Jeg er ikke et dumt svin. Altså ikke nødvendigvis. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
21.07.17, 22:31
To forskere har optrevlet et elitenetværk i Danmark fyldt med erhvervsfolk, som de hævder sidder på magten. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
21.07.17, 19:07
Hvad mere skal til, for at vi kan lukke Nordvest Privatskole? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.07.17, 12:09
Sagen fra Minneapolis fortæller om alvorlig slagside hos medierne. Læs mere
Af Finn Slumstrup
21.07.17, 11:10
En sammenhængende strategi for infrastrukturen er påkrævet. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her