*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Løkke klatter opsvinget væk – præcis som Fogh

Siden finanskrisen har dansk økonomi primært befundet sig i slæbe- og bakgear. Nu hvor opsvinget endelig er en realitet, skal pengene bruges på skattelettelser til de, der har mest. Løkke klatter opsvinget væk. Præcis som Fogh.

I takt med at Løkke regeringen strategisk læk-drypper, hvad de opfatter som godbidder, fra det kommende skatteudspil, er det vanskeligt ikke at føle sig hensat til Shirley Bassey hittet fra 1998… the joke rather sad, that it's all just a little bit of History repeating.

Medierne kan i disse dage erfare, hvordan VLAK-regeringen mener, Danmark bliver et rigere og bedre sted.

Regeringen vil fjerne loftet på beskæftigelsesfradraget – udelukkende til gavn for dem, der tjener mere end den nuværende grænse på 330.000 kroner.

Registreringsafgiften skal lettes på de dyreste biler – til gavn for eksempelvis de aktionærer som ifølge Brian Mikkelsen burde købe nogle flere Lamborghini’er.

Et ekstra fradrag til pensionsindbetalingerne – til gavn for de danskere der allerede i dag har råd til at spare op til pensionen.

Tiltagene er helt hen i vejret socialt skæve, og de risikerer som et deja-vu fra Fogh tiden at overophede dansk økonomi. Dengang gav Venstre-regeringen ikke mindre end tre milliardstore, ufinansierede skattelettelser, kombineret med et skattestop der for fuld kraft blæste i boligboblen. Det endte som bekendt med en finanskrise, der kostede Danmark 400 milliarder.

Skatte- og afgiftslettelser til dem der har mest, skaber ikke alene mere ulighed. Det er også en ekstremt dyr og ineffektiv vej til nye job, vækst og dermed bedre velfærd.

Det er formentlig også derfor, at der ikke rigtigt er nogen udenfor regeringen, der for alvor ønske dem. Erhvervslivet har fx været langt mere optaget af at sikre, at vi uddanner den arbejdskraft, der er brug for, hvis opsvinget skal bide sig fast.

Om få år vil Danmark have omtrent 65.000 ufaglærte i overskud og mangle et tilsvarende antal faglærte. Det er opskriften på øget ulighed, lav vækst og dårlige offentlige finanser. Derfor bør vi selvfølgelig investere i flere faglærte samt bedre og mere efteruddannelse.

Vi står på tærsklen til en periode, hvor teknologiske landvindinger vil stille nye krav til arbejdsstyrkens kompetencer og virksomhedernes teknologiske formåen. Derfor bør vi sikre bedre rammer for at virksomhederne kan investere i teknologi og forskning.

Vi bliver flere og flere ældre, og sygehusvæsnet bliver – heldigvis – bedre og bedre til at kurere sygdomme. Derfor er der behov for, at vi investerer i vores velfærd, så budgetterne hænger sammen med (befolknings)udviklingen.

Løkkes skattelettelser løser desværre ingen af de udfordringer, Danmark står overfor. Og de bidrager ikke til, at Danmark bliver stærkere, rigere og mere fair. I stedet klattes opsvinget væk af en Venstre-regering. Igen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Katrine Winkel Holm
22.10.17, 22:51
Så kender vi DR igen: Blegrødt, kulturradikalt og tendentiøst. Hvorfor reagerer borgerligheden ikke? Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.10.17, 15:33
Det gælder om at vi banker svensken og så må alt andet rykke i baggrunden Læs mere
Af Morten Løkkegaard
19.10.17, 10:30
EU-kommissionen har fremlagt et forslag til en social søjle i Europa. Spørgsmålet er, om EU skal være en ’social union’, hvor socialpolitikken fremover delvist styres fra Bruxelles? Mit svar er klart; nej tak! Læs mere
Af Siddik Lausten
18.10.17, 13:18
Så skete det. DBU har aflyst kvindelandskampen mellem Danmark og Sverige på fredag – jeg tvivler på, at det samme var sket, hvis det var mændene. Læs mere
Af Gitte Seeberg
18.10.17, 13:08
Symbolpolitik er betegnelsen på politiske initiativer, der skal illustrere handlekraft, men som i virkeligheden er blottet for indhold Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her