*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Danskere rippes på Europas motorveje

Selvom det danske motorvejsnet med undtagelse af Storebæltsbroen er til gratis afbenyttelse for landets turister, så rippes danskere på Europas vejnet. Udviklingen går i retningen af nye vejafgifter til danskere på jagt efter lidt velfortjent sol sydpå.

Juli er ferietid på Christiansborg. I år betyder det for min hustru og mit vedkommende telt og motorcykel rundt i Europa. Via Tyskland og Belgien til Normandiet, Bordeaux, Bilbao, Tarragona, Marseilles og Alsace. Faktisk skrives nærværende indlæg til lyden af bølgernes skvulp mod den spanske kyst ved Tarragona. 

På alle måder en god ferie, hvor man skal være politiker for at finde et hår i den kolde spanske Gazpacho. Og det er så lykkedes. Vejafgifter.

Danske billister rippes på de spanske og franke motorveje, også selvom vi - som min kone og jeg - alene slider med to dæk på de veje, man skulle tro var belagt med bladgulv. Alene fra Bordeaux til den spanske grænse måtte vores feriebelastede visakort op fem gange. Ikke store beløb, men fem gange ca. tyve kroner er også penge. 

Og de mange bække små gør en stor å, når turen i Frankrig for vores vedkommende var på mere end 1200 km og betalingshyppigheden sammenlignelig med turen mellem Bordeaux og den spanske grænse. Ikke engang på den ellers dansk byggede bro over Seinen ved La Havre var der tak-for-hjælpen rabat.

Vejafgifter vælter måske ikke feriebudgettet. Men de er irriterende. Særligt fordi de franske bilister åbenlyst slipper billigere med en art BroBizz, som udenlandske bilister ikke er forhindret i at anskaffe sig, men de facto selvfølgelig ikke får fingrene i, når turen alene går til Frankrig en gang om året som turist.

Der skal mere end vejafgifter til at ødelægge mit gode feriehumør, men når emnet alligevel fortjener en blog, skyldes det, at fænomenet breder sig. Tyskland er på vej med en vejafgift fra 2019, som alene skal ramme udenlandske bilister.

Jeg har ingen ovnklar løsning på problemet, udover at EU optimalt spiller en rolle, og håndterer problemet som gode kræfter i Parlamentet gjorde det, da de fik nedsat roomingsafgifter på tværs af EU-grænser. 

Enhver bør kunne se det uholdbare i, at europæiske lande et efter et begynder at finansiere deres vejnet med afgifter på alle andre EU-borgere end de nationale. 

Omvendt er det klart, at såfremt udviklingen går i den retning - og det tyder det tyske eksempel på - så kan det være vanskeligt at stå tilbage på rastepladsen, når de andre lande kører videre med afgifter på danske biler læsset med strandstole og sommerhumør. Sommerferien har ihvertfald givet stof med hjem til arbejdet i transportudvalget.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
23.10.17, 16:17
Generation iPad mister elementære færdigheder og dermed også elementær menneskelighed og dannelse. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
23.10.17, 14:55
Naser Khader har lagt sine indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten på hylden og i stedet transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Det virker desværre super godt på Facebook. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.10.17, 09:11
Hvis dette var en privat virksomhed, var den lukket nu. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.17, 22:51
Så kender vi DR igen: Blegrødt, kulturradikalt og tendentiøst. Hvorfor reagerer borgerligheden ikke? Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.10.17, 15:33
Det gælder om at vi banker svensken og så må alt andet rykke i baggrunden Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her