*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vil borgerlige acceptere, at Støjberg gør varig skade på demokratiet?

Demokratiet påføres varig skade, hvis Inger Støjberg er hævet over loven.

Enhver der har brugt mere, end hvad det tager at læse en avisoverskrift, ved, at Støjbergsagen ikke handler om barnebrude og pædofili. Selv de konservative regeringspartnere siger nu fra overfor integrationsministerens i den henseende skamløse spin.

Sagen handler om, hvorvidt det borgerlige Danmark – og her tænker jeg særligt på det gamle statsministerparti Venstre – med Støjbergsagen vil skabe præcedens for, at en minister med åbne øjne kan forvalte ulovligt og efterfølgende lyve om det, uden det får konsekvenser for den pågældende minister.  

De 90-mandaters logik ikke er ny. Der har tidligere været sager, hvor ministre efter fejlinformation af Folketinget har beholdt taburetten, fordi regeringens parlamentariske grundlag af den ene eller den anden grund ikke er trådt i karakter.

Men Støjberg-sagen tager logikken til nye og skræmmende højder (eller dybder). Først og fremmest fordi Støjbergs ulovlige instruks og den deraf følgende ulovlige forvaltning er så velbelyst af ombudsmanden. Men også fordi ministerens egne skiftende forklaringer tydeliggør Inger Støjbergs forsøg på at bortforklare og misinformere sig ud af problemerne.

Tidligere konservativ minister og formand Lars Barfoed vil ikke konkludere på den konkrete sag, men rammer alligevel hovedet på sømmet med den generelle betragtning.

Det kan aldrig være fuldstændig snorlige jura i alle sager. Men der må være en retslig standard for at bryde loven. Hvis politiske sympatier bliver afgørende for, hvorvidt ministre skal gå af eller undersøges, så har vi et problem”.

I Venstres bagland er det langt fra alle, der afholder sig fra at konkludere på Støjbergsagen. Tidligere formand for Venstres Kommuneforening i Syddjurs, Tommy Beck Kobberøe, har efter 24 års medlemskab forladt statsministerpartiet med henvisning til netop Støjberg.

Efter 24 års medlemskab har jeg meldt mig ud af Venstre. Jeg kan ganske enkelt ikke acceptere, at en minister må begå lovbrud, ovenikøbet bevidst, uden at det får konsekvenser… Lov er lov, og lov skal holdes, også af ministre. Og det, at man er imod Støjbergs beslutning betyder altså ikke, at man går ind for barnebrude og pædofili. Det er en underlig og utilstedelig fordrejning af sagen”.

Også i det konservative bagland er der stemmer, der ikke længere vil lægge ryg til integrationsministeren embedsførelse. Og fra partiet, der om nogen kender konsekvenserne af ulovlig forvaltning, bliver der trukket paralleler til Tamilsagen.

Efter sidste valg var der reelt kun tre partier, der rakte ud efter regeringsansvaret. Socialdemokratiet, De Radikale og Venstre. Resten ville hellere kritisere end tage ansvar. Rundt omkring i Europa ser man samme tendens. Partier uden ambitioner om at gå i regering, men som lever fint i evig opposition fri fra ansvarets åg, går frem. Der findes også store partier i Danmark, der har indset, at regeringsansvar kan koste på populariteten.

Den slags parti er Venstre heldigvis ikke. Det er godt. Danmark har brug for helhedsorienterede politikere og partier på begge sider, der ikke falder for populisme og evig jagt på stemmemaksimerende enkeltsager, men som vil tage ansvar for helheden – det gælder både på Christiansborg og på vores rådhuse. Her har Venstre altid løftet sin del af ansvaret for en ordentlig og lovlig forvaltning af vores samfund.

Hvis Venstre skal leve op til sit ansvar som regerings- og statsministerbærende parti også i fremtidige borgerlige regeringer, dur det ikke, at partier ignorerer åbenlyse lovbrud fra en minister. Det underminerer tilliden til vores politiske system, og fører i sidste ende til varig skade på Danmarks evne til at træffe beslutninger – varig skade på vores demokrati.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Olav Skaaning Andersen
22.09.17, 11:27
Der er fremgang at spore, men statsministeren slider stadig med sin troværdighed Læs mere
Af Rune Lund
22.09.17, 10:07
En månedlang kamp med ministerspørgsmål i lange baner har presset en modstræbende regering til at lukke leasing-skattehullet. Det er en stor sejr, der potentielt kan måles i milliarder af kroner. Læs mere
Af Jens Kindberg
22.09.17, 06:12
Nu starter nedsmeltningen hos Det Radikale Venstre Læs mere
Af Signe Munk
21.09.17, 18:03
Jo, Løkke, Pape og Samuelsen. Nedskæringer for 1 mia. på vores uddannelser kan mærkes. Det er helt sort. Læs mere
Af Mikael Jalving
21.09.17, 13:07
Cykling er konservativt. Den dyrker gentagelsen, vanen, øvelsen, kontinuiteten og respekten for det givne. Cykling er ikke kun en kirke, cykling er også en kongerække. Læs mere
Af Rune Lund
21.09.17, 12:07
Der er flertal for en omlægning af registreringsafgiften, der fremmer miljø, sikkerhed og lukker skattehuller. DF kan vælge at banke regeringen på plads, eller lade sig kue af Liberal Alliance. Læs mere
Af Holger K Nielsen
20.09.17, 15:11
For nylig kom det frem at Stanislav Petrov er død. Eller rettere: han døde i maj måned men først nu er dødsfaldet kommet frem til en større offentlighed Læs mere
Af Anders Vistisen
20.09.17, 10:42
De Konservatives formand i EU-Parlamentet vil undertrykke anderledes tænkende og har et føderalistisk syn på fremtidens EU Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.09.17, 22:35
Det er hamrende naivt at tro, at hårdkogte kriminelle vil stoppe deres kriminelle aktiviteter, hvis indtægtsgrundlaget for hashsalget forsvinder på grund af en legalisering. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.09.17, 15:02
Jeg overså en præmis for den undersøgelse, som refererede til i går. Det beklager jeg. Men når Europabevægelsens formand insinuerer, at dunkle kræfter betaler mig for at bringe usandheder til torvs, falder mistanken tilbage på hendes konspiratoriske fantasi. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her