*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vil borgerlige acceptere, at Støjberg gør varig skade på demokratiet?

Demokratiet påføres varig skade, hvis Inger Støjberg er hævet over loven.

Enhver der har brugt mere, end hvad det tager at læse en avisoverskrift, ved, at Støjbergsagen ikke handler om barnebrude og pædofili. Selv de konservative regeringspartnere siger nu fra overfor integrationsministerens i den henseende skamløse spin.

Sagen handler om, hvorvidt det borgerlige Danmark – og her tænker jeg særligt på det gamle statsministerparti Venstre – med Støjbergsagen vil skabe præcedens for, at en minister med åbne øjne kan forvalte ulovligt og efterfølgende lyve om det, uden det får konsekvenser for den pågældende minister.  

De 90-mandaters logik ikke er ny. Der har tidligere været sager, hvor ministre efter fejlinformation af Folketinget har beholdt taburetten, fordi regeringens parlamentariske grundlag af den ene eller den anden grund ikke er trådt i karakter.

Men Støjberg-sagen tager logikken til nye og skræmmende højder (eller dybder). Først og fremmest fordi Støjbergs ulovlige instruks og den deraf følgende ulovlige forvaltning er så velbelyst af ombudsmanden. Men også fordi ministerens egne skiftende forklaringer tydeliggør Inger Støjbergs forsøg på at bortforklare og misinformere sig ud af problemerne.

Tidligere konservativ minister og formand Lars Barfoed vil ikke konkludere på den konkrete sag, men rammer alligevel hovedet på sømmet med den generelle betragtning.

Det kan aldrig være fuldstændig snorlige jura i alle sager. Men der må være en retslig standard for at bryde loven. Hvis politiske sympatier bliver afgørende for, hvorvidt ministre skal gå af eller undersøges, så har vi et problem”.

I Venstres bagland er det langt fra alle, der afholder sig fra at konkludere på Støjbergsagen. Tidligere formand for Venstres Kommuneforening i Syddjurs, Tommy Beck Kobberøe, har efter 24 års medlemskab forladt statsministerpartiet med henvisning til netop Støjberg.

Efter 24 års medlemskab har jeg meldt mig ud af Venstre. Jeg kan ganske enkelt ikke acceptere, at en minister må begå lovbrud, ovenikøbet bevidst, uden at det får konsekvenser… Lov er lov, og lov skal holdes, også af ministre. Og det, at man er imod Støjbergs beslutning betyder altså ikke, at man går ind for barnebrude og pædofili. Det er en underlig og utilstedelig fordrejning af sagen”.

Også i det konservative bagland er der stemmer, der ikke længere vil lægge ryg til integrationsministeren embedsførelse. Og fra partiet, der om nogen kender konsekvenserne af ulovlig forvaltning, bliver der trukket paralleler til Tamilsagen.

Efter sidste valg var der reelt kun tre partier, der rakte ud efter regeringsansvaret. Socialdemokratiet, De Radikale og Venstre. Resten ville hellere kritisere end tage ansvar. Rundt omkring i Europa ser man samme tendens. Partier uden ambitioner om at gå i regering, men som lever fint i evig opposition fri fra ansvarets åg, går frem. Der findes også store partier i Danmark, der har indset, at regeringsansvar kan koste på populariteten.

Den slags parti er Venstre heldigvis ikke. Det er godt. Danmark har brug for helhedsorienterede politikere og partier på begge sider, der ikke falder for populisme og evig jagt på stemmemaksimerende enkeltsager, men som vil tage ansvar for helheden – det gælder både på Christiansborg og på vores rådhuse. Her har Venstre altid løftet sin del af ansvaret for en ordentlig og lovlig forvaltning af vores samfund.

Hvis Venstre skal leve op til sit ansvar som regerings- og statsministerbærende parti også i fremtidige borgerlige regeringer, dur det ikke, at partier ignorerer åbenlyse lovbrud fra en minister. Det underminerer tilliden til vores politiske system, og fører i sidste ende til varig skade på Danmarks evne til at træffe beslutninger – varig skade på vores demokrati.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
25.07.17, 14:49
En tastefejl skal ikke udløse en parkeringsbøde Læs mere
Af Signe Munk
25.07.17, 14:37
"Tillykke til jer. Eller hvad siger man? Det er jo bare fordi, I er også kvinder, og det er jo kvindelandsholdet", sagde han. Og jeg tænkte fandeme nej. Tillykke til OS og Danmark. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
24.07.17, 14:34
Selvom især de borgerlige partier gerne profilerer sig i medierne på en stram kurs over for kriminelle udlændinge, så sker der absolut ingenting. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.07.17, 10:38
Grænseforeningen fremstår i dag som en vækkelsesbevægelse for menneskerettigheder, minoriteter og asylindvandring. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.07.17, 10:03
Nej, er det korte svar. Ikke når man ser på tallene. Læs mere
Af Annika Smith
22.07.17, 12:51
Jeg er ikke et dumt svin. Altså ikke nødvendigvis. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
21.07.17, 22:31
To forskere har optrevlet et elitenetværk i Danmark fyldt med erhvervsfolk, som de hævder sidder på magten. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
21.07.17, 19:07
Hvad mere skal til, for at vi kan lukke Nordvest Privatskole? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.07.17, 12:09
Sagen fra Minneapolis fortæller om alvorlig slagside hos medierne. Læs mere
Af Finn Slumstrup
21.07.17, 11:10
En sammenhængende strategi for infrastrukturen er påkrævet. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her