*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Blinde udelukket - Nilles Busrejser og Riis Rejser skulle skamme sig

Michelle og Esben er gift, blinde og vil gerne på bryllupsrejse til Bornholm. Det kan de bare ikke komme, da hverken Nilles Busrejser eller Riis Rejser vil have deres førerhunde med i bussen. Virksomhederne angiver den ene dødssyge, dårlige undskyldning efter den anden. De skulle skamme sig.

TV2Nord har i dag historien om, at det nygifte par Michelle og Esben Andersen, der begge har synshandicap, gerne vil på bryllupsrejse. Det eneste der står mellem det unge par og deres helt almindelige ønske for fremtiden er to busselskaber, der ikke transportere Michelle og Esben, fordi de to har brug for at have deres førerhunde med til solskinsøen.

I Danmark er det et princip og en værdi, at vi forsøger at indrette vores samfund, så mennesker med handicap kan leve et tilfredsstillende og ligeværdigt liv. Det er dybt kritisabelt og komplet uforståeligt, at Nilles Busrejser og Riis Rejser – der tilsammen har mere end 100års erfaring med at drive forretning i Danmark – har forstået så lidt af, hvilket ansvar der påhviler dem som dansk virksomhed. Det er skammeligt.

Endnu værre bliver det, når virksomhederne forsøger at forklare deres moralske kollaps.

”For at rejse med Riis Rejser, så skal man være selvhjulpen”, siger direktør for Riis Rejser, Søren Riis. Riis Rejser frygter, at chaufføren på busturen og de andre passagerer bliver nødt til at tage et stort ekstra hensyn til det blinde par, og det mener direktøren ikke er rimeligt.   

Et er, at Riis Rejser går direkte imod Michelle og Esbens egen vurdering af deres evne til at klare sig (Det nygifte par siger, at de ingen skrupler har ved turen). Det er i sig selv nedværdigende. Værre er Søren Riis egentlige begrundelse. Riis Rejser mener ikke, at de andre gæster vil hjælpe med de småting (hente mad i buffeten osv.), som Michelle og Esben måtte få brug for på turen.

Man må sige, at Søren Riis ikke gør sig store tanker om sine kunders empati og medmenneskelighed. Mon kunderne er tilfredse med den karakteristik?

Endnu mere ynkeligt bliver det hos Nilles Busrejser, hvor direktør Miriam Christiansen som begrundelse for ikke at ville køre med Michelle og Esben bl.a. siger… ”at selskabet af sikkerhedsårsager ikke vil have hunde med i bussen, fordi de ikke er spændt fast”. Den lader vi lige stå…

Det er en tragisk historie om grov forskelsbehandling og ligegyldighed overfor to mennesker, der flot forsøger at tage kampen op med tilværelsen - handicap til trods. Endnu mere tragisk fordi historien ifølge dansk blindesamfund ikke er enestående. Blinde oplever ofte at blive afvist på restauranter og i butikker.

Eneste lyspunkt er, at et bredt flertal bestående af som minimum V og S (jeg er overbevist om, at flere partier bakker op, når de læser om sagen) nu vil ændre loven, så forskelsbehandling ligesom på arbejdsmarkedet gøres forbudt i det øvrige samfund. Det er super godt. Men.

Hvis ikke vi – danske virksomheder og almindelige mennesker – selvstændigt tager et ansvar for at hjælpe medmennesker med handicap, så kan vi lovgive herfra og til Trump begynder at tale pænt om mennesker med Handicap, det nytter ingenting. Alle love og regler vil have blinde vinkler. Det betyder ikke, at vi ikke skal lovgive. Det skal vi. De giver juridiske rettigheder og skaber normer. Men hvis ikke alle i fællesskab – også Nilles Busrejser eller Riis Rejser – tager et ansvar og gør vores til, at mennesker med handicap får adgang til vores samfund på lige vilkår, kommer vi ingen vegne.

Heldigvis er jeg sikker på, at der findes få virksomheder i Danmark med moral og anstændighed som Nilles Busrejser og Riis Rejser.

Ps. Hvis ikke de to benævnte rejseselskaber indser deres brøde og ændrer deres tilgang til mennesker med handicap, så skal jeg personligt kvit og frit køre Michelle og Esben tur/retur til Bornholm. Her er jeg i øvrigt sikker på, at der findes turarrangører, der kan sikre indhold til deres fortjente bryllupsrejse.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Siddik Lausten
22.09.17, 15:44
Alt for mange stoler blindt på de informationer, som de får gennem deres søgninger på Google. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
22.09.17, 15:32
Af Olav Skaaning Andersen
22.09.17, 11:27
Der er fremgang at spore, men statsministeren slider stadig med sin troværdighed Læs mere
Af Rune Lund
22.09.17, 10:07
En månedlang kamp med ministerspørgsmål i lange baner har presset en modstræbende regering til at lukke leasing-skattehullet. Det er en stor sejr, der potentielt kan måles i milliarder af kroner. Læs mere
Af Jens Kindberg
22.09.17, 06:12
Nu starter nedsmeltningen hos Det Radikale Venstre Læs mere
Af Signe Munk
21.09.17, 18:03
Jo, Løkke, Pape og Samuelsen. Nedskæringer for 1 mia. på vores uddannelser kan mærkes. Det er helt sort. Læs mere
Af Mikael Jalving
21.09.17, 13:07
Cykling er konservativt. Den dyrker gentagelsen, vanen, øvelsen, kontinuiteten og respekten for det givne. Cykling er ikke kun en kirke, cykling er også en kongerække. Læs mere
Af Rune Lund
21.09.17, 12:07
Der er flertal for en omlægning af registreringsafgiften, der fremmer miljø, sikkerhed og lukker skattehuller. DF kan vælge at banke regeringen på plads, eller lade sig kue af Liberal Alliance. Læs mere
Af Holger K Nielsen
20.09.17, 15:11
For nylig kom det frem at Stanislav Petrov er død. Eller rettere: han døde i maj måned men først nu er dødsfaldet kommet frem til en større offentlighed Læs mere
Af Anders Vistisen
20.09.17, 10:42
De Konservatives formand i EU-Parlamentet vil undertrykke anderledes tænkende og har et føderalistisk syn på fremtidens EU Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her