*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Blinde udelukket - Nilles Busrejser og Riis Rejser skulle skamme sig

Michelle og Esben er gift, blinde og vil gerne på bryllupsrejse til Bornholm. Det kan de bare ikke komme, da hverken Nilles Busrejser eller Riis Rejser vil have deres førerhunde med i bussen. Virksomhederne angiver den ene dødssyge, dårlige undskyldning efter den anden. De skulle skamme sig.

TV2Nord har i dag historien om, at det nygifte par Michelle og Esben Andersen, der begge har synshandicap, gerne vil på bryllupsrejse. Det eneste der står mellem det unge par og deres helt almindelige ønske for fremtiden er to busselskaber, der ikke transportere Michelle og Esben, fordi de to har brug for at have deres førerhunde med til solskinsøen.

I Danmark er det et princip og en værdi, at vi forsøger at indrette vores samfund, så mennesker med handicap kan leve et tilfredsstillende og ligeværdigt liv. Det er dybt kritisabelt og komplet uforståeligt, at Nilles Busrejser og Riis Rejser – der tilsammen har mere end 100års erfaring med at drive forretning i Danmark – har forstået så lidt af, hvilket ansvar der påhviler dem som dansk virksomhed. Det er skammeligt.

Endnu værre bliver det, når virksomhederne forsøger at forklare deres moralske kollaps.

”For at rejse med Riis Rejser, så skal man være selvhjulpen”, siger direktør for Riis Rejser, Søren Riis. Riis Rejser frygter, at chaufføren på busturen og de andre passagerer bliver nødt til at tage et stort ekstra hensyn til det blinde par, og det mener direktøren ikke er rimeligt.   

Et er, at Riis Rejser går direkte imod Michelle og Esbens egen vurdering af deres evne til at klare sig (Det nygifte par siger, at de ingen skrupler har ved turen). Det er i sig selv nedværdigende. Værre er Søren Riis egentlige begrundelse. Riis Rejser mener ikke, at de andre gæster vil hjælpe med de småting (hente mad i buffeten osv.), som Michelle og Esben måtte få brug for på turen.

Man må sige, at Søren Riis ikke gør sig store tanker om sine kunders empati og medmenneskelighed. Mon kunderne er tilfredse med den karakteristik?

Endnu mere ynkeligt bliver det hos Nilles Busrejser, hvor direktør Miriam Christiansen som begrundelse for ikke at ville køre med Michelle og Esben bl.a. siger… ”at selskabet af sikkerhedsårsager ikke vil have hunde med i bussen, fordi de ikke er spændt fast”. Den lader vi lige stå…

Det er en tragisk historie om grov forskelsbehandling og ligegyldighed overfor to mennesker, der flot forsøger at tage kampen op med tilværelsen - handicap til trods. Endnu mere tragisk fordi historien ifølge dansk blindesamfund ikke er enestående. Blinde oplever ofte at blive afvist på restauranter og i butikker.

Eneste lyspunkt er, at et bredt flertal bestående af som minimum V og S (jeg er overbevist om, at flere partier bakker op, når de læser om sagen) nu vil ændre loven, så forskelsbehandling ligesom på arbejdsmarkedet gøres forbudt i det øvrige samfund. Det er super godt. Men.

Hvis ikke vi – danske virksomheder og almindelige mennesker – selvstændigt tager et ansvar for at hjælpe medmennesker med handicap, så kan vi lovgive herfra og til Trump begynder at tale pænt om mennesker med Handicap, det nytter ingenting. Alle love og regler vil have blinde vinkler. Det betyder ikke, at vi ikke skal lovgive. Det skal vi. De giver juridiske rettigheder og skaber normer. Men hvis ikke alle i fællesskab – også Nilles Busrejser eller Riis Rejser – tager et ansvar og gør vores til, at mennesker med handicap får adgang til vores samfund på lige vilkår, kommer vi ingen vegne.

Heldigvis er jeg sikker på, at der findes få virksomheder i Danmark med moral og anstændighed som Nilles Busrejser og Riis Rejser.

Ps. Hvis ikke de to benævnte rejseselskaber indser deres brøde og ændrer deres tilgang til mennesker med handicap, så skal jeg personligt kvit og frit køre Michelle og Esben tur/retur til Bornholm. Her er jeg i øvrigt sikker på, at der findes turarrangører, der kan sikre indhold til deres fortjente bryllupsrejse.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Naser Khader
17.11.17, 15:53
For mig at se, er lakmusprøven om man er en ægte brun feminist, at man tør udfordre de kvindeundertrykkende passager i Koranen. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
17.11.17, 15:30
Kommunal- og regionsvalget er også et valg om fælles europæiske løsninger helt tæt på vores hverdag. Læs mere
Af Christel Schaldemose
17.11.17, 14:20
Udfasning af kulkraft inden 2030 er i bund og grund et godt mål. Men det er ikke regeringens eget. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.11.17, 21:09
De svenske politikere arbejder i hvert fald på det. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.11.17, 12:04
En opdeling af Københavns Kommune er ren logik. Læs mere
Af Mikael Jalving
16.11.17, 09:30
Politikerne overlader os til halal. De giver os islam. De giver os militserne, det religiøse politi og moskeerne. Læs mere
Af Harun Demirtas
15.11.17, 22:10
I stedet for at træde i karakter og løse de mange problemer, vi står i til halsen, stirrer de på vores 29 minutters pause. Det er - for at sige det ligeud - ren idioti! Læs mere
Af Christina Egelund
15.11.17, 11:28
Forleden var der et vælgermøde på Frederiksberg i Københavnsområdet. Her rejste en lille pige sig op og spurgte de lokale politikere, hvad de vil gøre ved, at hun har en veninde i 3. klasse, der har været sygemeldt i tre måneder med stress. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
15.11.17, 10:55
Ungdomshuset er endnu engang arnested for hærværk og anti-demokratiske aktiviteter Læs mere
Af Christel Schaldemose
14.11.17, 17:59
Malta er hverken som Polen eller Ungarn. Men landet har brug for en hånd, og den har de selv rakt ud efter. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her