*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Blinde udelukket - Nilles Busrejser og Riis Rejser skulle skamme sig

Michelle og Esben er gift, blinde og vil gerne på bryllupsrejse til Bornholm. Det kan de bare ikke komme, da hverken Nilles Busrejser eller Riis Rejser vil have deres førerhunde med i bussen. Virksomhederne angiver den ene dødssyge, dårlige undskyldning efter den anden. De skulle skamme sig.

TV2Nord har i dag historien om, at det nygifte par Michelle og Esben Andersen, der begge har synshandicap, gerne vil på bryllupsrejse. Det eneste der står mellem det unge par og deres helt almindelige ønske for fremtiden er to busselskaber, der ikke transportere Michelle og Esben, fordi de to har brug for at have deres førerhunde med til solskinsøen.

I Danmark er det et princip og en værdi, at vi forsøger at indrette vores samfund, så mennesker med handicap kan leve et tilfredsstillende og ligeværdigt liv. Det er dybt kritisabelt og komplet uforståeligt, at Nilles Busrejser og Riis Rejser – der tilsammen har mere end 100års erfaring med at drive forretning i Danmark – har forstået så lidt af, hvilket ansvar der påhviler dem som dansk virksomhed. Det er skammeligt.

Endnu værre bliver det, når virksomhederne forsøger at forklare deres moralske kollaps.

”For at rejse med Riis Rejser, så skal man være selvhjulpen”, siger direktør for Riis Rejser, Søren Riis. Riis Rejser frygter, at chaufføren på busturen og de andre passagerer bliver nødt til at tage et stort ekstra hensyn til det blinde par, og det mener direktøren ikke er rimeligt.   

Et er, at Riis Rejser går direkte imod Michelle og Esbens egen vurdering af deres evne til at klare sig (Det nygifte par siger, at de ingen skrupler har ved turen). Det er i sig selv nedværdigende. Værre er Søren Riis egentlige begrundelse. Riis Rejser mener ikke, at de andre gæster vil hjælpe med de småting (hente mad i buffeten osv.), som Michelle og Esben måtte få brug for på turen.

Man må sige, at Søren Riis ikke gør sig store tanker om sine kunders empati og medmenneskelighed. Mon kunderne er tilfredse med den karakteristik?

Endnu mere ynkeligt bliver det hos Nilles Busrejser, hvor direktør Miriam Christiansen som begrundelse for ikke at ville køre med Michelle og Esben bl.a. siger… ”at selskabet af sikkerhedsårsager ikke vil have hunde med i bussen, fordi de ikke er spændt fast”. Den lader vi lige stå…

Det er en tragisk historie om grov forskelsbehandling og ligegyldighed overfor to mennesker, der flot forsøger at tage kampen op med tilværelsen - handicap til trods. Endnu mere tragisk fordi historien ifølge dansk blindesamfund ikke er enestående. Blinde oplever ofte at blive afvist på restauranter og i butikker.

Eneste lyspunkt er, at et bredt flertal bestående af som minimum V og S (jeg er overbevist om, at flere partier bakker op, når de læser om sagen) nu vil ændre loven, så forskelsbehandling ligesom på arbejdsmarkedet gøres forbudt i det øvrige samfund. Det er super godt. Men.

Hvis ikke vi – danske virksomheder og almindelige mennesker – selvstændigt tager et ansvar for at hjælpe medmennesker med handicap, så kan vi lovgive herfra og til Trump begynder at tale pænt om mennesker med Handicap, det nytter ingenting. Alle love og regler vil have blinde vinkler. Det betyder ikke, at vi ikke skal lovgive. Det skal vi. De giver juridiske rettigheder og skaber normer. Men hvis ikke alle i fællesskab – også Nilles Busrejser eller Riis Rejser – tager et ansvar og gør vores til, at mennesker med handicap får adgang til vores samfund på lige vilkår, kommer vi ingen vegne.

Heldigvis er jeg sikker på, at der findes få virksomheder i Danmark med moral og anstændighed som Nilles Busrejser og Riis Rejser.

Ps. Hvis ikke de to benævnte rejseselskaber indser deres brøde og ændrer deres tilgang til mennesker med handicap, så skal jeg personligt kvit og frit køre Michelle og Esben tur/retur til Bornholm. Her er jeg i øvrigt sikker på, at der findes turarrangører, der kan sikre indhold til deres fortjente bryllupsrejse.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Josephine Fock
23.06.17, 06:38
Hele sagen om Inger Støjbergs ulovlige instruks har været fyldt af spin, løgn og lovbrud. Vores demokrati fortjener ministre, der taler sandt og agerer efter lovens regler. Læs mere
Af Victor Boysen
22.06.17, 15:01
Det er synd for de kongelige, at de ingen rettigheder har. Lad os slippe dem fri. Læs mere
Af Maria Bille Høeg
22.06.17, 13:18
Vores ekstremt omfattende velfærdsstat har den slagside, at det personlige ansvar er ved at lide en stille kvælningsdød. Det så vi et skræmmende godt eksempel på forleden. Læs mere
Af Jens Kindberg
22.06.17, 10:38
Hvis Frank Jensen var en ludobrik, så var han slået hjem. Læs mere
Af Harun Demirtas
20.06.17, 22:38
At du skulle løbe halvtosset rundt på en hospitalsgang, tabe dig 10 kilo af stress og endda gemme dig helt alene på et toilet og græde af frustration, det har du og dine kære ikke regnet med. Læs mere
Af Angela Brink
20.06.17, 22:32
Jeg elsker Folkemødet, men forholdt mig forud for det kritisk til begivenheden. Det skulle jeg aldrig have gjort … Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
20.06.17, 11:22
Dansk Kvindesamfunds forkvinde, Lisa Holmfjord, indrømmede, at tørklædet var et symbol på patriarkatet, men hun ville ikke være imod det. Læs mere
Af Jens Kindberg
20.06.17, 11:04
Ministeren har relanceret et klassisk konservativt budskab: Familien skal i centrum Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
19.06.17, 23:20
Michelle og Esben er gift, blinde og vil gerne på bryllupsrejse til Bornholm. Det kan de bare ikke komme, da hverken Nilles Busrejser eller Riis Rejser vil have deres førerhunde med i bussen. Virksomhederne angiver den ene dødssyge, dårlige undskyldning efter den anden. De skulle skamme sig. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
19.06.17, 20:42
Måske er det tid til et mere passende ord, for hvad der sker i Europa. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her