*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vil EU overhovedet beskytte befolkningen?

EU´s lovgivning om hormonforstyrrende og kræftfremkaldende stoffer er helt håbløs, og udefra set kan det se ud som om, at EU slet ikke er interesseret i at beskytte befolkningen.

Glyphosat. Smag på navnet. Det smager næppe særlig godt, men det gør kemikalienavne jo sjældent. Men værre er, når det der gemmer sig bag navnet, er endnu værre end smagen.

Glyphosat er aktivstoffet i ukrudtsmidlet Round-up. Glyphosat er potentielt kræftfremkaldende hos mennesker. Og så er glyphosat et godt billede på EU´s udfordringer med at få styr på potentielt skadelige stoffer.

I dag er der i Europa-Parlamentet en høring om glyphosat. Stoffet er vurderet ”sandsynligvist kræftfremkaldende” af Det Internationale Kræftforskningsagentur, mens EU´s eget kemiagentur har vurderet det ufarligt for mennesker.

Så hvem skal man egentlig stole på? Jeg vil til hver en tid tale for at bruge forsigtighedsprincippet, og forbyde et stof så længe der er en mistanke om, at det kan være farligt for mennesker.

Glyphosat har været på dagsordenen i EU alt for længe, og til december udløber tilladelsen til at bruge det. Og det burde så være det. Men Europa-Kommissionen har lagt op til, at forlænge tilladelsen til at bruge glyphosat i 10 år, samtidig med at de opfordrer medlemslandene til at begrænse brugen af stoffet. Det virker jo helt hen i vejret.

Men glyphosat er langt fra det eneste problematiske stof, der skal vurderes, og en af grundene til at det og mange andre ikke for længst er blevet udfaset, er, at der stadig mangler lovgivning om, hvornår man kan kategorisere et stof som hormonforstyrrende.

Derfor kan det måske lyde dobbeltmoralsk, at jeg og et flertal i Europa-Parlamentet i sidste uge nedlagde veto mod Kommissionens konkrete forslag om, hvornår vi definerer et pesticid som hormonforstyrrende. Men når forslaget er så fyldt med smuthuller, som det var, og derfor reelt ikke gør nogen forskel, så må jeg trykke på den røde knap og stemme forslaget ned.

Et flertal i parlamentet var heldigvis enige i, at forslaget ikke ville beskytte befolkningen. Og det er beklageligt, at Europa-Kommissionen har brugt otte år på at komme med så tandløst et forslag, der hellere beskytter kemivirksomhederne end miljøet og de 500 millioner europæiske borgere.

Nu må vi vente på at Kommissionen kommer med et nyt forslag - og i mellemtiden skal striden om glyphosat løses. Der er kun et par måneder til, at den nuværende tilladelse udløber, så der skal til at komme fart på.

Dagens høring i Europa-Parlamentet ender hverken ud i et ja eller nej til glyphosat, men høringen bliver under alle omstændigheder startskuddet til enten en udfasning af stoffet eller en ny 10-årig accept af, at et stof der måske er kræftfremkaldende fortsat kan bruges.

Hvis det sker, kan man med rette spørge, om EU overhovedet vil beskytte befolkningen. Men jeg håber, at Europa-Parlamentet ligesom sidste uge vil vise sig, som den stemme vi skal være. Befolkningens stemme.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Christel Schaldemose (f. 1967) er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og har 10 års erfaring med EU-politikken. Hun er medlem af udvalget for det indre marked, miljø, fødevare og folkesundhed samt undersøgelseskomitéen, der blev oprettet i kølvandet på VW-skandalen. Fair konkurrence, flygtningepolitik og kampen mod farlige stoffer hører til hendes interesseområder.
Seneste blogs
Af Katrine Winkel Holm
22.10.17, 22:51
Så kender vi DR igen: Blegrødt, kulturradikalt og tendentiøst. Hvorfor reagerer borgerligheden ikke? Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.10.17, 15:33
Det gælder om at vi banker svensken og så må alt andet rykke i baggrunden Læs mere
Af Morten Løkkegaard
19.10.17, 10:30
EU-kommissionen har fremlagt et forslag til en social søjle i Europa. Spørgsmålet er, om EU skal være en ’social union’, hvor socialpolitikken fremover delvist styres fra Bruxelles? Mit svar er klart; nej tak! Læs mere
Af Siddik Lausten
18.10.17, 13:18
Så skete det. DBU har aflyst kvindelandskampen mellem Danmark og Sverige på fredag – jeg tvivler på, at det samme var sket, hvis det var mændene. Læs mere
Af Gitte Seeberg
18.10.17, 13:08
Symbolpolitik er betegnelsen på politiske initiativer, der skal illustrere handlekraft, men som i virkeligheden er blottet for indhold Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her