*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Er der grund til at danse på Jamaica?

Det tyske valg gav store vælgerlussinger til de store partier. Socialdemokratiets Schulz kunne ikke vende bøtten. Merkel er fortsat kansler trods tilbagegang. Og så skal vi genopfriske en gammel børnesang.

Du husker sikkert den gamle børnesang ”Jamaica-dans”. Den starter med ordene, ”Dengang jeg kom med et skib til Jamaica, da holdt man en mægtig fest”. Da det tyske valg blev afgjort i går, blev "Jamaica" et nøgleord, men den mægtige fest blev desværre en fuser. Regeringspartierne CDU/CSU og SDP har tilsammen mistet mere end 13% af sine vælgere. Og mens Angela Merkel fortsætter som kansler, så har socialdemokraten Martin Schulz allerede meddelt, at SDP ikke bliver regeringsparti i de næste fire år.

Et klogt og nødvendigt valg, må jeg sige. Martin Schulz blev hentet ind fra Bruxelles som SDP’s store frelser. Manden der skulle slå Merkel. Men trods et opsving i meningsmålingerne så har han overhovedet ikke formået at true Merkel.

Som medlem af regeringen, har Martin Schulz på den ene side skulle forsvare den førte politik, og på den anden side kritisere Merkel. Det er en nærmest umulig opgave, gg det har de tyske socialdemokrater betalt prisen for, med det dårligste valg siden 2. verdenskrig.

Og konsekvensen bliver, at socialdemokraterne i stedet bliver største oppositionsparti. Den titel vil Schulz og co. ikke give til AfD, der er stormet ind i parlamentet med knap 13 %. Og interessant er det, hvor AfD har hentet de stemmer. Mere end en million stemmer er hentet hos Merkel. Knap 900.000 stemmer er hentet som SDP og Linke. Og næsten 1,2 millioner stemmer er hentet hos folk, der ikke stemte ved sidste valg.

Stemmeprocenten er steget med cirka 4 procent, og det kan tyde på, at rigtig mange af dem har proteststemt mod de etablerede partier, som vi også har set andre steder. Desværre. For den protest bør virkelig mane til eftertanke. Hvorfor protesterer så mange i Tyskland mod de, der har haft ansvaret? Skyldes det flygtningekrisen, de store sociale skel, at mange skal have flere jobs for bare at kunne få råd til et simpelt liv? Det er nok for tidligt at sige med sikkerhed. Men hvis ikke man i CDU og SPD begynder at forstå utilfredsheden, så har Tyskland ikke set AfD toppe endnu. 

Og hvor efterlader det her så Tyskland? Det er måske for tidligt at sige, men meget tyder på en såkaldt Jamaica-koalition mellem CDU/CSU, FDP og De Grønne. Er der grund til at juble over det? Ikke rigtigt. Men ingen har lyst til at samarbejde med AfD. Socialdemokraterne har sat sig i oppositionen, så Jamaica-koalitionen er den eneste flertalsregering, der ser sandsynlig ud.

Jeg mener bestemt ikke, der er grund til at danse over det. Det er der andre, der må gøre. Og det er der givetvis også blevet hele natten.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Christel Schaldemose (f. 1967) er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og har 10 års erfaring med EU-politikken. Hun er medlem af udvalget for det indre marked, miljø, fødevare og folkesundhed samt undersøgelseskomitéen, der blev oprettet i kølvandet på VW-skandalen. Fair konkurrence, flygtningepolitik og kampen mod farlige stoffer hører til hendes interesseområder.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
23.10.17, 21:50
Frihed, tolerance og solidaritet. Det kræver noget så fladt og leverpostejsagtigt som enshed. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.10.17, 16:17
Generation iPad mister elementære færdigheder og dermed også elementær menneskelighed og dannelse. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
23.10.17, 14:55
Naser Khader har lagt sine indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten på hylden og i stedet transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Det virker desværre super godt på Facebook. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.10.17, 09:11
Hvis dette var en privat virksomhed, var den lukket nu. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.17, 22:51
Så kender vi DR igen: Blegrødt, kulturradikalt og tendentiøst. Hvorfor reagerer borgerligheden ikke? Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her