*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi er stadig i en krise, Juncker

I dag holder Jean-Claude Juncker sin årlige tale om EU's tilstand. Jeg håber at blive positivt overrasket, men jeg forventer det bestemt ikke.

EU kommissionsformand Jean-Claude Juncker holder, som traditionen byder, sin årlige tale til Unionen i dag i Europa-Parlamentet i Strasbourg. En tale om EU's tilstand. Ligesom når statsministeren holder åbningstale til Folketinget, eller når den amerikanske præsident holder sin ”State of the Union”-tale, så er talen fra Juncker også omgivet med forventning.

Gyder han olie på vandene i Brexit-spørgsmålet? Eller kaster han benzin på bålet over for briterne? Kommenterer han Angela Merkels forslag om at stoppe optagelsesforhandlingerne med Tyrkiet? Eller går han undtagelsesvist imod hende? Taler han dunder til Polen om deres forfatningsreformer? Eller tier han stille?

Spørgsmålene er mange og forventningerne ligeså.

Jeg skal være ærlig og sige, at mine forventninger egentlig ikke er så høje. Jeg er nok mere spændt. Spændt på Junckers dagsform. Spændt på at høre, om Europa-Kommissionen har taget de seneste års begivenheder til sig og rettet kursen ind efter den kritik, mange har udtrykt. Om håndteringen af flygtningekrisen og behovet for endnu mere ydre grænsekontrol. Om behovet for et mere fair indre marked for arbejdstagere og om den kritik af EU-systemet, som Brexit er en konsekvens af. Og ikke mindst spændt på at høre, om Kommissionen begynder at vise handling i spørgsmålet om skattely og skatteunddragelse.

Juncker forventes også at sige noget om fremtidens EU. Han præsenterede i foråret en hvidbog med fem fremtidsscenarier for EU. Han vil forventeligt sige noget om, hvad han mener, der skal til af forandringer. Men jeg frygter, at han aflyser EU’s legitimitets- og tillidskrise og bare siger: Det er ved at blive godt igen. Det franske valg er ”vel” overstået. Det tyske valg ser ud til at betyde uændret kurs med Merkel ved roret og det hollandske valg gik ikke så galt. Økonomien buldrer derudaf, og EU er på vej ud af den økonomiske krise. Og den krise vi nu står i, er mere en sikkerhedskrise på grund af Nordkorea.

Det sidste er korrekt, men at aflyse EU's tillidskrise vil være en fejl af rang. Vi er slet ikke over krisen, selvom den umiddelbart er sat lidt på hold. Vi har i den grad brug for at reformere og forandre EU. På nogle områder er der brug for mere EU. For eksempel i indsatsen mod skattely, i beskyttelsen af de ydre grænser og i indsatsen mod migrationsudfordringerne. Men der er også brug for at kigge nærmere på, hvor vi kan få et mindre, men mere effektivt EU.

Jeg håber at blive positivt overrasket over Juncker på onsdag, men nok mest fordi mine forventninger til ham er så lave.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Christel Schaldemose (f. 1967) er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og har 10 års erfaring med EU-politikken. Hun er medlem af udvalget for det indre marked, miljø, fødevare og folkesundhed samt undersøgelseskomitéen, der blev oprettet i kølvandet på VW-skandalen. Fair konkurrence, flygtningepolitik og kampen mod farlige stoffer hører til hendes interesseområder.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
19.09.17, 15:02
Vi elsker mytologien om den europæiske familie og det europæiske hus. Det smager af Mikhail Gorbatjov og dufter af forår i Europa, dengang Uffe Ellemann var ung. Men virkeligheden er en anden. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
19.09.17, 12:20
EU og det indre marked er som helhed en stor gevinst for Danmark, dansk økonomi er til gavn for både vækst og velstand. Men der er også en bagside af medaljen, som vi bliver nødt til at tage hånd om, inden problemerne vokser sig store og tilliden til EU-samarbejdet falder. Læs mere
Af Jens Kindberg
19.09.17, 11:53
Vi sætter slet ikke pris nok på de mennesker, der kommer til Danmark og gør os rigere. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
19.09.17, 07:46
Hvis DR skal levere til alle grupper, bliver det også en public-service-opgave at lave pornoprogrammer af høj kvalitet. Læs mere
Af Josephine Fock
18.09.17, 13:33
Vi skader Danmarks mulighed for at varetage vores politiske og økonomiske interesser ude i verden, hvis Danmark løber fra vores ansvar i FN og nægter at hjælpe verdens mest udsatte flygtninge. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
18.09.17, 11:03
Danmark har ikke brug for et pusterum, men reelle varige forandringer på udlændingeområdet. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.09.17, 15:32
Man kan roligt fastslå, at Kristian Thulesen Dahl går efter ministerbilerne. Læs mere
Af Harun Demirtas
17.09.17, 14:18
Hvorfor skal fru Jensen bare tilbydes en kørestol, mens nogen bliver tilbudt at køre i super seje biler? Læs mere
Af Annika Smith
16.09.17, 20:26
Og det nytter ikke noget at ringe til min mor, for hun gør det samme. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
16.09.17, 17:21
Noget der minder om et samlet bud på, hvad nationalkonservatisme er. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her