*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi er stadig i en krise, Juncker

I dag holder Jean-Claude Juncker sin årlige tale om EU's tilstand. Jeg håber at blive positivt overrasket, men jeg forventer det bestemt ikke.

EU kommissionsformand Jean-Claude Juncker holder, som traditionen byder, sin årlige tale til Unionen i dag i Europa-Parlamentet i Strasbourg. En tale om EU's tilstand. Ligesom når statsministeren holder åbningstale til Folketinget, eller når den amerikanske præsident holder sin ”State of the Union”-tale, så er talen fra Juncker også omgivet med forventning.

Gyder han olie på vandene i Brexit-spørgsmålet? Eller kaster han benzin på bålet over for briterne? Kommenterer han Angela Merkels forslag om at stoppe optagelsesforhandlingerne med Tyrkiet? Eller går han undtagelsesvist imod hende? Taler han dunder til Polen om deres forfatningsreformer? Eller tier han stille?

Spørgsmålene er mange og forventningerne ligeså.

Jeg skal være ærlig og sige, at mine forventninger egentlig ikke er så høje. Jeg er nok mere spændt. Spændt på Junckers dagsform. Spændt på at høre, om Europa-Kommissionen har taget de seneste års begivenheder til sig og rettet kursen ind efter den kritik, mange har udtrykt. Om håndteringen af flygtningekrisen og behovet for endnu mere ydre grænsekontrol. Om behovet for et mere fair indre marked for arbejdstagere og om den kritik af EU-systemet, som Brexit er en konsekvens af. Og ikke mindst spændt på at høre, om Kommissionen begynder at vise handling i spørgsmålet om skattely og skatteunddragelse.

Juncker forventes også at sige noget om fremtidens EU. Han præsenterede i foråret en hvidbog med fem fremtidsscenarier for EU. Han vil forventeligt sige noget om, hvad han mener, der skal til af forandringer. Men jeg frygter, at han aflyser EU’s legitimitets- og tillidskrise og bare siger: Det er ved at blive godt igen. Det franske valg er ”vel” overstået. Det tyske valg ser ud til at betyde uændret kurs med Merkel ved roret og det hollandske valg gik ikke så galt. Økonomien buldrer derudaf, og EU er på vej ud af den økonomiske krise. Og den krise vi nu står i, er mere en sikkerhedskrise på grund af Nordkorea.

Det sidste er korrekt, men at aflyse EU's tillidskrise vil være en fejl af rang. Vi er slet ikke over krisen, selvom den umiddelbart er sat lidt på hold. Vi har i den grad brug for at reformere og forandre EU. På nogle områder er der brug for mere EU. For eksempel i indsatsen mod skattely, i beskyttelsen af de ydre grænser og i indsatsen mod migrationsudfordringerne. Men der er også brug for at kigge nærmere på, hvor vi kan få et mindre, men mere effektivt EU.

Jeg håber at blive positivt overrasket over Juncker på onsdag, men nok mest fordi mine forventninger til ham er så lave.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christel Schaldemose (f. 1967) er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og har 10 års erfaring med EU-politikken. Hun er medlem af udvalget for det indre marked, miljø, fødevare og folkesundhed samt undersøgelseskomitéen, der blev oprettet i kølvandet på VW-skandalen. Fair konkurrence, flygtningepolitik og kampen mod farlige stoffer hører til hendes interesseområder.
Seneste blogs
Af Louis Jacobsen
24.11.17, 22:35
Frustrationerne har fået frit løb efter Enhedslisten Københavns valg af borgmesterposten for Teknik- og Miljø. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.11.17, 18:07
Hvor stor en rolle spiller det, om Dansk Folkeparti har indflydelse eller ej? Læs mere
Af Mikael Jalving
22.11.17, 13:16
Merkels problem er også vores problem. Migranterne kan ikke fortsætte med at komme herop, uden at vores samfund forvandles til uigenkendelighed. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
22.11.17, 09:13
Der er plads til en ret stor religiøs sekt hertillands. Læs mere
Af Anders Vistisen
21.11.17, 12:23
Danske skatteydere kan glæde sig over, at det europæiske lægemiddelagentur ikke endte i Danmark. Læs mere
Af Rune Lund
20.11.17, 23:16
Alle steder i kommuner og regioner, hvor vi kan forhindre skattespekulanterne i at få snablen ned i fælleskassen, er en sejr. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
20.11.17, 20:42
På en god dag er DR's Detektor bare mildt ubegavet og venstreorienteret. På en dårlig er det sammenligneligt med propganda fra den gamle østblok. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.11.17, 15:46
Efter 100 år med Socialdemokratiet ved magten i København er der brug for forandring og nytænkning Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
20.11.17, 13:23
Da Socialdemokratiet i 2015 advarede om, at Venstre ville skære velfærden, afviste V-borgmestrene det som en skræmmekampagne. I dag kan vi desværre konstatere, at Socialdemokratiet fik ret. Venstre har skåret dybt i velfærden. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.11.17, 11:02
Magtmisbrug og sexchikane er alvorligt. Det må Alternativet forholde sig til - partinavn eller ej. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her