*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Tilliden til fødevaresikkerheden skal genoprettes

Sommerens æggeskandale har vist store brister i det europæiske fødevaresamarbejde. Skandalen lægger op til debat om, hvorvidt der skal strammes yderligere op på reglerne omkring fødevaresikkerhed.

Vi kan ikke undgå at spise fødevarer fra andre lande. Derfor er vi afhængige af, at de øvrige EU-landes fødevarekontrol fungerer. Desværre har æggeskandalen vist, at der er plads til forbedringer.

Skandalen har indtil videre berørt 15 EU-lande. Heriblandt Danmark hvor Fødevarestyrelsen har fundet næsten 30 ton æg, der er forgiftede. De fleste af æggene er blevet solgt.

Æggene er blevet forurenet med insektgiften fipronil, der - heldigvis - i de mængder det er fundet i æggene, ikke er sundhedsskadelige. Men giften er ulovlig i forbindelse med fødevareproduktion, og har absolut intet at gøre i hverken dyre- eller menneskekroppe.

Det, der er skræmmende i den her sag, er, at de hollandske myndigheder tilsyneladende allerede i november sidste år blev gjort opmærksomme på problemet. Alligevel gik der over et halvt år, før det blev offentliggjort, at millioner af forgiftede æg allerede var sendt ud i Europa. Det er simpelthen ikke godt nok!

Vi skal kunne stole på, at de fødevarer vi køber i butikkerne eller får serveret i kantinen eller på restauranter, ikke indeholder stoffer der er sundhedsskadelige. Måske er giften endt i æggene ved en fejl. Vi ved det ikke. Men uanset hvad så er det de enkelte landes myndigheders ansvar i samarbejde med EU at få stoppet en spredning, inden det er for sent. Vi kan hverken vente halve eller hele år på, at der sker noget, når vi taler om fødevaresikkerhed. Og i den her sag tyder det på, at EU og de hollandske myndigheder har fejlet.

Seneste nyt er, at 5.000 tyske fjerkræ forgiftet med fipronil er blevet fundet af myndighederne i Polen. Og frygtscenariet er naturligvis, at vi hverken har set de sidste forgiftede æg eller fjerkræ. Men frygten er naturligvis også, om vi så kan være sikre på,  hvad vi ellers putter i munden.

Vi skal have tillid til at landenes myndigheder og EU samarbejder, når en sag er ved at opstå. Derfor er det uacceptabelt, at de hollandske myndigheder ikke agerede hurtigt nok. Og derfor er det også værd at kigge nærmere på, om kontrollen af fødevarerne er god nok, hvis det, som tilfældet er, i så stor stil overlades til medlemslandene at agere.

EU’s kommissær for fødevaresikkerhed, Vytenis Andriukaitis, har indkaldt til et krisemøde om sagen. Det er godt, og det er nødvendigt, for der skal strammes op på fødevaresikkerheden inden for EU’s grænser. Men spørgsmålet er, om møder gør det alene. Jeg tvivler. Vores fødevarer transporteres i dag over mange landegrænser, inden maden når vores spiseborde. Det er et faktum. Derfor bliver vi også nød til at sørge for, at kontrollen hen over grænserne bliver langt bedre.  Det er naturligvis noget jeg vil følge op på i løbet af efteråret, for det nytter ikke, at vi skal gå rundt og være bange for, at vores fødevarer skader os.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Christel Schaldemose (f. 1967) er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og har 10 års erfaring med EU-politikken. Hun er medlem af udvalget for det indre marked, miljø, fødevare og folkesundhed samt undersøgelseskomitéen, der blev oprettet i kølvandet på VW-skandalen. Fair konkurrence, flygtningepolitik og kampen mod farlige stoffer hører til hendes interesseområder.
Seneste blogs
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.10.17, 15:33
Det gælder om at vi banker svensken og så må alt andet rykke i baggrunden Læs mere
Af Morten Løkkegaard
19.10.17, 10:30
EU-kommissionen har fremlagt et forslag til en social søjle i Europa. Spørgsmålet er, om EU skal være en ’social union’, hvor socialpolitikken fremover delvist styres fra Bruxelles? Mit svar er klart; nej tak! Læs mere
Af Siddik Lausten
18.10.17, 13:18
Så skete det. DBU har aflyst kvindelandskampen mellem Danmark og Sverige på fredag – jeg tvivler på, at det samme var sket, hvis det var mændene. Læs mere
Af Gitte Seeberg
18.10.17, 13:08
Symbolpolitik er betegnelsen på politiske initiativer, der skal illustrere handlekraft, men som i virkeligheden er blottet for indhold Læs mere
Af Jens Kindberg
18.10.17, 11:48
Man prøvede at være et bredt borgerligt parti, men er endt som et yderligtgående populistisk projekt med kun én sag på dagsordenen: At være mere negative overfor folk, der ikke ligner Pernille Vermund Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
17.10.17, 15:55
Politiet får ikke adgang til Europols databaser på mobilen Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her