*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Den frie bevægelighed skal ikke udnyttes af østeuropæiske bagmænd

Vi bliver nødt til at vise Østeuropa, at man ikke bare kan sende sine hjemløse og sociale problemer vestpå.

I bund og grund bliver jeg mest af alt trist til mode, når jeg ser fattige tiggere rundt om i København. Når de skilter på engelsk eller forsøger sig med et gebrokkent dansk, så bliver det tydeligt, at der er tale om udlændinge, meget ofte EU-borgere. Jeg føler med dem. Det er ikke nogen misundelsesværdig tilværelse, disse udsatte borgere har. Vi har i Danmark udviklet vores velfærdsamfund, blandt andet for at hjælpe folk ud af fattigdom og give alle en chance. Desværre er det ikke tilfældet i hele EU.

Men uagtet at jeg føler med disse udsatte borgere, så er deres tilstedeværelse vokset i omfang og udgør nu et problem for vores større byer. Når disse fattige omrejsende sover på gaden i grupper og bruger gaden som toilet, så skaber det både sundhedsproblemer og utryghed for folk, der bor eller har forretninger i nærheden.

Folketinget er på vej med nye regler, som gør, at tiggeri skal føre til fængselsstraf. Det er et fornuftigt tiltag, men i bund og grund kun symptombehandling. Fra blandt andet undersøgelser i Sverige, ved vi, at mange af disse fattige tiggende gadesovende EU-borgere udnyttes af bagmænd, der endvidere udnytter EU's regler om fri bevægelighed og ophold i et andet EU-land. De transporterer folk afsted til de rigere EU-lande i vest, kræver de skal tigge, samle dåser eller stjæle og indkasserer så store dele af fortjenesten. De fattige, der udnyttes, har ikke mange valgmuligheder.

Der er således mindst to problemer. Det ene er fattigdommen og forholdene i hjemlandet. Det andet er EU's regler om fri bevægelighed og ophold. Det første tager længere tid at løse. Det andet kan vi bedre selv gøre noget ved nu og her.

Mange af gadesoverne kommer fra Rumænien. Vi omfordeler hvert år enorme summer i EU. Ser man på, hvad Rumænien modtager af midler fra EU, så får de årligt over seks milliarder euro. Rumænien og andre af de fattige lande har fået meget ud af EU-medlemskabet og hjælp til udvikling. Derfor har de også både en moralsk og juridisk forpligtelse til at tage ansvar for deres egne borgere og egne problemer. Desværre sker det ikke. Og så kan vi altså ikke bare lade stå til herhjemme. Derfor er der behov for at gå ret håndfast til værks og også skrue på de EU-regler, der regulerer området for ophold og bevægelighed, nemlig EU's opholdsdirektiv.

Overborgmester Frank Jensen foreslog, at vi skulle stille krav om, at folk der kommer til Danmark, skal have en opholdsadresse. Der skal være krav om, at man skal dokumentere, at man har et sted at sove, som ikke er på gaden, ellers er opholdet ulovligt. Jeg mener, det er et forsøg værd. Folketinget bør således i bekendtgørelsen om opholdsdirektivet indføje et krav om opholdsadresse.

Det vil formodentlig betyde, at de fleste udenlandske gadesovere vil forsvinde fra gaden og kan forhåbentlig gøre livet for bagmændene sværere. Det giver med andre ord et værktøj til myndighederne i Danmark, som nu og her kan gøre det sværere at udnytte fattigdom og den frie bevægelighed til tiggeri og lignende. Samtidig skaber det også et pres på de EU-lande, som i dag lader stå til og egentlig overlader deres egne sociale problemer til os andre.  

Det er ikke sikkert EU-Kommissionen kan lide det. Men så må vi tage en sag ved EU-domstolen om kravet. Formodentlig vil der være en række lande, der vil støtte os i kravet, og det er en måde at give sagen tyngde i EU på, som er mere slagkraftig og handlingsorienteret, end blot at snakke med ministerkollegaer på et EU-ministerrådsmøde.

Fattigdom er forfærdeligt. Ikke mindst for de mennesker, der udsættes for det. Men rumænske fattige skal være Rumæniens ansvar, ligesom vi i Danmark har ansvar for vores egne fattige medborgere.

Hvis ikke vi gør noget for at dæmme op for den triste og grove udnyttelse af den frie bevægelighed, så er min frygt, at vi på sigt ender med, at der slet ingen opbakning er til dét, der er hensigten, nemlig fri bevægelighed for arbejdstagere, studerende og turister.  

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Christel Schaldemose (f. 1967) er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og har 10 års erfaring med EU-politikken. Hun er medlem af udvalget for det indre marked, miljø, fødevare og folkesundhed samt undersøgelseskomitéen, der blev oprettet i kølvandet på VW-skandalen. Fair konkurrence, flygtningepolitik og kampen mod farlige stoffer hører til hendes interesseområder.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
25.06.17, 17:33
Menneskesyn er forklædt religiøsitet, det er åndelighed i metermål: Enten har du det rigtige menneskesyn eller også er du et dumt svin. Læs mere
Af Finn Slumstrup
24.06.17, 09:41
Hvorfor taber Fyn i kampen om statslige arbejdspladser? Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
23.06.17, 22:41
Nu med skandalejournalisten Sandy French som øverste chef Læs mere
Af Mikael Jalving
23.06.17, 17:18
Jeg stirrede på hans kontrafej, den kæmpe næse i midten af det kødfulde ansigt. En smuk mand, ja, på samme måde som skuespilleren Denzel Washington, skønt hans storhed var ikke skuespil, men åndelighed indlejret i musik. Læs mere
Af Annika Smith
23.06.17, 16:27
… og får næsten ondt i maven af det. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
23.06.17, 14:35
25 år efter EM-guld: Tilskuere og tv-seere falder fra. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.06.17, 08:55
Næ, mennesker, som de er flest, har kun fordomme, hvis de ikke har andet at gå efter. Læs mere
Af Josephine Fock
23.06.17, 06:38
Hele sagen om Inger Støjbergs ulovlige instruks har været fyldt af spin, løgn og lovbrud. Vores demokrati fortjener ministre, der taler sandt og agerer efter lovens regler. Læs mere
Af Victor Boysen
22.06.17, 15:01
Det er synd for de kongelige, at de ingen rettigheder har. Lad os slippe dem fri. Læs mere
Af Maria Bille Høeg
22.06.17, 13:18
Vores ekstremt omfattende velfærdsstat har den slagside, at det personlige ansvar er ved at lide en stille kvælningsdød. Det så vi et skræmmende godt eksempel på forleden. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her