*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Den frie bevægelighed skal ikke udnyttes af østeuropæiske bagmænd

Vi bliver nødt til at vise Østeuropa, at man ikke bare kan sende sine hjemløse og sociale problemer vestpå.

I bund og grund bliver jeg mest af alt trist til mode, når jeg ser fattige tiggere rundt om i København. Når de skilter på engelsk eller forsøger sig med et gebrokkent dansk, så bliver det tydeligt, at der er tale om udlændinge, meget ofte EU-borgere. Jeg føler med dem. Det er ikke nogen misundelsesværdig tilværelse, disse udsatte borgere har. Vi har i Danmark udviklet vores velfærdsamfund, blandt andet for at hjælpe folk ud af fattigdom og give alle en chance. Desværre er det ikke tilfældet i hele EU.

Men uagtet at jeg føler med disse udsatte borgere, så er deres tilstedeværelse vokset i omfang og udgør nu et problem for vores større byer. Når disse fattige omrejsende sover på gaden i grupper og bruger gaden som toilet, så skaber det både sundhedsproblemer og utryghed for folk, der bor eller har forretninger i nærheden.

Folketinget er på vej med nye regler, som gør, at tiggeri skal føre til fængselsstraf. Det er et fornuftigt tiltag, men i bund og grund kun symptombehandling. Fra blandt andet undersøgelser i Sverige, ved vi, at mange af disse fattige tiggende gadesovende EU-borgere udnyttes af bagmænd, der endvidere udnytter EU's regler om fri bevægelighed og ophold i et andet EU-land. De transporterer folk afsted til de rigere EU-lande i vest, kræver de skal tigge, samle dåser eller stjæle og indkasserer så store dele af fortjenesten. De fattige, der udnyttes, har ikke mange valgmuligheder.

Der er således mindst to problemer. Det ene er fattigdommen og forholdene i hjemlandet. Det andet er EU's regler om fri bevægelighed og ophold. Det første tager længere tid at løse. Det andet kan vi bedre selv gøre noget ved nu og her.

Mange af gadesoverne kommer fra Rumænien. Vi omfordeler hvert år enorme summer i EU. Ser man på, hvad Rumænien modtager af midler fra EU, så får de årligt over seks milliarder euro. Rumænien og andre af de fattige lande har fået meget ud af EU-medlemskabet og hjælp til udvikling. Derfor har de også både en moralsk og juridisk forpligtelse til at tage ansvar for deres egne borgere og egne problemer. Desværre sker det ikke. Og så kan vi altså ikke bare lade stå til herhjemme. Derfor er der behov for at gå ret håndfast til værks og også skrue på de EU-regler, der regulerer området for ophold og bevægelighed, nemlig EU's opholdsdirektiv.

Overborgmester Frank Jensen foreslog, at vi skulle stille krav om, at folk der kommer til Danmark, skal have en opholdsadresse. Der skal være krav om, at man skal dokumentere, at man har et sted at sove, som ikke er på gaden, ellers er opholdet ulovligt. Jeg mener, det er et forsøg værd. Folketinget bør således i bekendtgørelsen om opholdsdirektivet indføje et krav om opholdsadresse.

Det vil formodentlig betyde, at de fleste udenlandske gadesovere vil forsvinde fra gaden og kan forhåbentlig gøre livet for bagmændene sværere. Det giver med andre ord et værktøj til myndighederne i Danmark, som nu og her kan gøre det sværere at udnytte fattigdom og den frie bevægelighed til tiggeri og lignende. Samtidig skaber det også et pres på de EU-lande, som i dag lader stå til og egentlig overlader deres egne sociale problemer til os andre.  

Det er ikke sikkert EU-Kommissionen kan lide det. Men så må vi tage en sag ved EU-domstolen om kravet. Formodentlig vil der være en række lande, der vil støtte os i kravet, og det er en måde at give sagen tyngde i EU på, som er mere slagkraftig og handlingsorienteret, end blot at snakke med ministerkollegaer på et EU-ministerrådsmøde.

Fattigdom er forfærdeligt. Ikke mindst for de mennesker, der udsættes for det. Men rumænske fattige skal være Rumæniens ansvar, ligesom vi i Danmark har ansvar for vores egne fattige medborgere.

Hvis ikke vi gør noget for at dæmme op for den triste og grove udnyttelse af den frie bevægelighed, så er min frygt, at vi på sigt ender med, at der slet ingen opbakning er til dét, der er hensigten, nemlig fri bevægelighed for arbejdstagere, studerende og turister.  

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Christel Schaldemose (f. 1967) er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og har 10 års erfaring med EU-politikken. Hun er medlem af udvalget for det indre marked, miljø, fødevare og folkesundhed samt undersøgelseskomitéen, der blev oprettet i kølvandet på VW-skandalen. Fair konkurrence, flygtningepolitik og kampen mod farlige stoffer hører til hendes interesseområder.
Seneste blogs
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.10.17, 15:33
Det gælder om at vi banker svensken og så må alt andet rykke i baggrunden Læs mere
Af Morten Løkkegaard
19.10.17, 10:30
EU-kommissionen har fremlagt et forslag til en social søjle i Europa. Spørgsmålet er, om EU skal være en ’social union’, hvor socialpolitikken fremover delvist styres fra Bruxelles? Mit svar er klart; nej tak! Læs mere
Af Siddik Lausten
18.10.17, 13:18
Så skete det. DBU har aflyst kvindelandskampen mellem Danmark og Sverige på fredag – jeg tvivler på, at det samme var sket, hvis det var mændene. Læs mere
Af Gitte Seeberg
18.10.17, 13:08
Symbolpolitik er betegnelsen på politiske initiativer, der skal illustrere handlekraft, men som i virkeligheden er blottet for indhold Læs mere
Af Jens Kindberg
18.10.17, 11:48
Man prøvede at være et bredt borgerligt parti, men er endt som et yderligtgående populistisk projekt med kun én sag på dagsordenen: At være mere negative overfor folk, der ikke ligner Pernille Vermund Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her