*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Lad os komme af med rejsecirkusset i EU, Macron

Måske giver valget af Macron mulighed for at komme af med Europa-Parlamentets rejseri mellem Bruxelles og Strasbourg. Ja tak.

Når snakken falder på EU-bureaukrati af værste skuffe, er eksemplet ofte det rejsecirkus, som finder sted mellem Bruxelles og Strasbourg.

Cirka en uge hver måned er Europa-Parlamentet desværre, til alle folkevalgtes og ansattes kæmpe irritation - på nær nogle enkelte virkelighedsfjerne franskmænd - nødt til at rejse fra Bruxelles til Strasbourg, for at afholde alle ugens møder.

Et rejsecirkus, som har stået på i årevis, som er spild af ressourcer, og som franskmændene indtil nu har holdt stædigt fast i, fordi der har været symbolsk betydning i at have parlamentet liggende i Strasbourg. Strasbourg er en grænseby mod Tyskland. Symbolikken er derfor også tydelig, men efter min mening forældet. Tidligere var den symbol på freden og samlingen af Europa. I dag er Europa-Parlamentets sæde i Strasbourg mest et symbol på det bureaukratiske EU, der ikke kan finde ud af at stoppe noget tåbeligt og dyrt. Men nu er der måske ved at ske noget.

Men efter valget af Macron og med de igangværende brexitforhandlinger, blandt andet om placeringen af de to EU-organer, det europæiske lægemiddelagentur og den europæiske bankmyndighed, som skal flyttes fra Storbritannien til EU-27, så er der måske håb for at slippe af med rejsecirkusset.

Rygterne har i hvert fald svirret de seneste dage i EU-systemet om at Frankrigs nye præsident Macron kunne være åben overfor at bytte Europa-Parlamentets hovedsæde ud med et stort og prestigefyldt EU-agentur.

Lægemiddelagenturet er et af EU’s større organer, og det kunne snildt placeres i Strasbourg. Parlamentets bygninger ville være et oplagt domicil, og lægemiddelagenturet er et stort agentur med omkring 900 ansatte. Det kunne være en acceptabel handel for franskmændene, som går meget op i den slags.

København er en af de byer, der har budt ind på at få EU’s lægemiddelagentur placeret inden for sine bymure. Og jeg synes også, at København og Danmark på mange måder er en ideel kandidat som muligt nyt hjemsted for agenturet. Vi har en meget stærk medicinal- og healthtech-sektor i Danmark, og vi har rigtig meget ekspertise på lægemiddelområdet. Så jeg støtter varmt Københavns kandidatur.

Men hvis der faktisk tegner sig en reel mulighed for at slippe af med en af de ting ved EU, som simpelthen er noget af det mest absurde, nemlig rejseriet mellem Bruxelles og Strasbourg, og noget, som millioner af EU-borgere, herunder også titusindvis af danskere, er imod, så synes jeg, det er værd at bakke op om. Rejseriet er symbolet på meningsløst bureaukrati for stort alle andre mennesker end franskmændene, og det er så afgjort værd at få gjort en ende på. Også selvom det i givet fald ville betyde, at Danmark så ikke fik agenturet - eller for dens sags skyld nogen af de 19-20 andre EU-lande, der også har budt ind på at få det.

Macron har meldt ud, at han gerne vil reformere EU, så lad det være et oplagt sted at starte. Det forlyder endda, at der er flere i hans kreds, som også kan se fornuften i at sløjfe parlamentets sæde i Strasbourg. Og det ville tjene franskmændene til ære og være EU til gavn, at vi endelig får afviklet det vanvittige rejseri.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Christel Schaldemose (f. 1967) er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og har 10 års erfaring med EU-politikken. Hun er medlem af udvalget for det indre marked, miljø, fødevare og folkesundhed samt undersøgelseskomitéen, der blev oprettet i kølvandet på VW-skandalen. Fair konkurrence, flygtningepolitik og kampen mod farlige stoffer hører til hendes interesseområder.
Seneste blogs
Af Rune Lund
23.08.17, 14:56
Mærsk sælger sin olie- og gasforretning til det franske olieselskab Total for den svimlende sum af 47 mia. kroner. Danmark går glip af milliarder af kroner til velfærd på grund af lav skattebetaling. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
23.08.17, 12:59
Danmarks ambassadør i Moskva mener ikke, Rusland udgør en trussel mod Danmark. Han tager alvorligt fejl Læs mere
Af Harun Demirtas
23.08.17, 12:48
Hvem skal vi henvende os til, når man står i problemer til halsen og forventer, at en voksen snart rækker os en hånd? Læs mere
Af Erik Winther Paisley
23.08.17, 10:28
Hverken homoseksuelle til priden, politiske aktivister eller provokunstnere skal undskylde for at have behov for politibeskyttelse. Læs mere
Af Eva Kjer Hansen
22.08.17, 17:56
Danskerne er verdens hårdest beskattede folk, og enhver skattelettelse skal være mere end velkommen. Læs mere
Af Signe Munk
22.08.17, 15:24
Vil man gerne have forargelse på venstrefløjen, så skal man sige ”MÆRSK”, ”ERHVERVSLIV” og ”SKATTELETTELSER”. Men er det virkelig så simpelt, at når Mærsk er tilfreds med en aftale om Nordsøen, så er fællesskabet den store taber? Mit svar er nej. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.08.17, 12:02
Terroren er politisk og må derfor mødes med politiske svar, ikke blot tekniske eller retoriske. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
22.08.17, 10:18
Skatteministeren burde undersøge DR momssagen igen. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.08.17, 15:33
Og det kan venstrefløjen takke sig selv for. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
21.08.17, 13:59
Danmarks længste stadionpølser fås i Sundby Idrætspark Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her