*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Med Schulz bliver kanslerkampen i Tyskland intens

Spændende valg i Tyskland i år. Schulz bider Merkel i haserne. Rød mod blå-classic, tilsat et strejf af storpolitik om EU’s fremtid sat i en ren ’pro EU’-ramme.

Tyskland - vores store nabo i syd, en ekstrem vigtig handelspartner for Danmark og en af de største aktører i EU – har valg til september. Angela Merkel ønsker at blive kansler for fjerde gang. Men nu får hun kamp til stregen. I weekenden valgte de tyske socialdemokrater, SPD, ny spidskandidat. Det blev Martin Schulz. Han har siddet i Europa-Parlamentet i 23 år. I en årrække var han formand for den socialdemokratiske gruppe i Parlamentet, og de sidste fem år har han været formand for hele Europa-Parlamentet.

Med Schulz får Merkel langt mere modstand, end hun nok ønsker sig. Målinger af, hvem tyskerne foretrækker, viser i hvert fald, at Martin Schulz, inden valgkampen er gået i gang, allerede kun er få procentpoint efter Merkel.

Valget i Tyskland bliver således ret spændende. Det skiller sig dog også ud fra en række af de andre valg, vi ved, der kommer, i Europa i år. Der skal være valg i Holland i marts, fransk præsidentvalg i april og maj, og der forventes også et italiensk valg inden for en overskuelig periode.

I disse lande står populistiske partier meget stærkt op til valgene. Geert Wilders Frihedsparti står i nogle målinger til omkring 20 procent. Nogle mener, han derfor kan blive kongemager. I hvert fald mener han det selv. I Frankrig anses det nærmest for et faktum, at præsidentvalget kommer til at stå mellem den højreradikale Le Pen og den højrepopulistiske Fillon. Både mega blåt og ligeledes mega EU-skeptisk, hvis målingerne kan tages for pålydende. Begge lande var med til at starte EF, og begge er kernelande i eurozonen. Hvad der sker her, betyder rigtig meget for, hvad der sker med EU generelt. Læg hertil usikkerheden fra Italien, hvor det ikke er utænkeligt, at 5-stjernebevægelsen kan vinde regeringsmagten. De vil have Italien ud af eurozonen.

Som modvægt til disse står Tyskland. Der er EU-modstand fra Alternative fur Deutschland, og der er kritik af EU’s økonomiske politik fra Die Linke. Ingen af de to partier vil dog nu - med Schulz returnering hjem til tysk politik - formå at tage hovedfokus i valgkampen.

Det bliver derimod en kamp mellem CDU og SPD - mellem Merkel og Schulz. To personer og partier, der er yderst varme tilhængere af EU, af en relativt åben flygtningepolitik og af behovet for en yderligere integration af finanspolitikken i eurozonen.

Sat på spidsen er den største uenighed mellem de to spørgsmålet om den førte økonomiske politik. Skal der være mere blå nedskæringspolitik og hårde krav til eurozonens skrantende sydlige medlemmer, eller skal der være klassisk rød keynesiansk ekspansiv finanspolitik med et nyt solidarisk gældshæftelsessystem?

Mit bud er, at Merkel får nok at se til. Hun ikke kan tage sejren for givet. Selvom SPD ikke står vildt stærkt i målingerne lige nu og mærker presset fra AfD i form af frafaldne SPD-vælgere, så har partiet med Martin Schulz hjemkomst fået nyt blod og en campaigner af rang i front. Schulz er hamrende dygtig som debattør, som strateg og som politikudvikler.

Det bliver med andre ord rød mod blå-classic, tilsat et strejf af storpolitik om EU’s fremtid sat i en ren ’pro EU’-ramme, og uden populistisk politik fra de to kanslerkandidater. Jeg sidder klar ved skærmen for at følge dét slag. Kedeligt bliver det ikke.  

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Christel Schaldemose (f. 1967) er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og har 10 års erfaring med EU-politikken. Hun er medlem af udvalget for det indre marked, miljø, fødevare og folkesundhed samt undersøgelseskomitéen, der blev oprettet i kølvandet på VW-skandalen. Fair konkurrence, flygtningepolitik og kampen mod farlige stoffer hører til hendes interesseområder.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
23.10.17, 21:50
Frihed, tolerance og solidaritet. Det kræver noget så fladt og leverpostejsagtigt som enshed. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.10.17, 16:17
Generation iPad mister elementære færdigheder og dermed også elementær menneskelighed og dannelse. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
23.10.17, 14:55
Naser Khader har lagt sine indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten på hylden og i stedet transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Det virker desværre super godt på Facebook. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.10.17, 09:11
Hvis dette var en privat virksomhed, var den lukket nu. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.17, 22:51
Så kender vi DR igen: Blegrødt, kulturradikalt og tendentiøst. Hvorfor reagerer borgerligheden ikke? Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her