*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Trump - en tid med splittere frem for samlere?

I USA er Trump valgt som præsident. Næste år er Marine Le Pen en reel fransk mulighed. Vi skal vende den politiske udvikling fra splittelse til samling.

Det var lidt af en mavepuster, at Trump vandt det amerikanske præsidentvalg. En mand, der hader kvinder eller i hvert fald ikke respekterer os. En mand, der elsker våben. En mand, der slet ikke har erfaring med politik, og som nu skal styre verdens eneste supermagt. Det skræmmer mig ærlig talt.

Men sådan er demokrati, og folket har talt. Og selvom jeg ikke ville have stemt på Trump, lever jeg med, at han vandt.

Tiden må nu vise, om Trump vil gøre alvor af sine politiske udmeldinger. Bliver NATO forandret, eller bliver USA's interesser i Europa yderligere nedskaleret? Ophæver han alle handelsaftaler og stopper forhandlingerne om dem, der er på vej? Jeg er ingen stor kender af amerikansk politik og vil derfor undlade at forholde mig til Trumps forventede ageren, selvom jeg er dybt bekymret.

Det, der især optager mig, er det signal, valget sender til os her i Europa, og den strømning i tiden, som det synes at være en del af.

Især når man ser frem imod næste års franske præsidentvalg. Det er bestemt ikke utænkeligt, at Frankrigs næste præsident kan hedde Marine Le Pen. Front National appellerer til mange af de samme vælgergrupper som Trump. De utilfredse, de vrede og de bange. Og Trump blev valgt, så hvorfor så ikke Le Pen?

Det franske socialistparti ved ikke engang hvem, der skal være deres kandidat ved valget. Præsident Hollande har endnu ikke besluttet sig for at kandidere og kandiderer han, er han en sikker taber. Han er noget nær den mest upopulære politiker, man kan finde i Europa, og det siger desværre ikke så lidt. Hos de konservative er det heller ikke afgjort endnu. Tidligere præsident Sarkozy kandiderer igen, og hans dagsorden er en blanding af Trump og Front Nationals politiske budskaber. En kalkuleret dagsorden. Der er simpelthen stemmer i den.

Uanset feltet af modkandidater står Le Pen desværre stærkt, og vurderingen blandt mange af mine kollegaer fra Frankrig er, at det bestemt ikke kan udelukkes, at Front National kommer til at stå i spidsen for Frankrig fra 2017 og frem.

Det er stof til eftertanke, at de etablerede politiske partier i stigende grad må se sig slået af dem, som medier og kommentatorer udråber som outsidere. Hvad er det, der sker? Er det et tegn på, at de politiske veteraner ikke formår at appellere til de dele af befolkningen, som føler sig ramt af eller er vrede over de forandringer, som præger de vestlige samfund disse år?

Det står i hvert fald klart, at mange af de garvede politikere både i USA og Europa kæmper med at få opbakning. Vi har også set det herhjemme. Omkring de etablerede partier skyder nye op, og tilliden til politikerne er langt fra den bedste.

Disse strømninger, der præger vores demokratier i disse år, må vi som politikere tage alvorligt. Det må på mange måder være et udtryk for, at dele af befolkningen ikke synes, at den politiske vare leveres.

Vælgerne foretrækker kandidater, der kan ”shake things up” i håb om, at det kan skabe en tiltrængt forandring. Og under alle omstændigheder synes mange tænke, at det vi har, ikke er værd at fastholde.

Vi bør virkelig reflektere over, hvad der skaber så dybe kløfter, at Trump og Le Pen ses som reelle alternativer af de folk, der er utilfredse med, bange for eller ramt af globaliseringen.

Det må være muligt at finde en vej, der samler og ikke splitter befolkninger.

For os socialdemokrater handler den vej om at mindske uligheden og reelt skabe flere muligheder for alle borgere.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Christel Schaldemose (f. 1967) er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og har 10 års erfaring med EU-politikken. Hun er medlem af udvalget for det indre marked, miljø, fødevare og folkesundhed samt undersøgelseskomitéen, der blev oprettet i kølvandet på VW-skandalen. Fair konkurrence, flygtningepolitik og kampen mod farlige stoffer hører til hendes interesseområder.
Seneste blogs
Af Siddik Lausten
18.10.17, 13:18
Så skete det. DBU har aflyst kvindelandskampen mellem Danmark og Sverige på fredag – jeg tvivler på, at det samme var sket, hvis det var mændene. Læs mere
Af Gitte Seeberg
18.10.17, 13:08
Symbolpolitik er betegnelsen på politiske initiativer, der skal illustrere handlekraft, men som i virkeligheden er blottet for indhold Læs mere
Af Jens Kindberg
18.10.17, 11:48
Man prøvede at være et bredt borgerligt parti, men er endt som et yderligtgående populistisk projekt med kun én sag på dagsordenen: At være mere negative overfor folk, der ikke ligner Pernille Vermund Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
17.10.17, 15:55
Politiet får ikke adgang til Europols databaser på mobilen Læs mere
Af Signe Munk
17.10.17, 14:45
Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
17.10.17, 13:01
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.10.17, 18:42
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.10.17, 11:56
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.10.17, 09:59
Der er brug for indsatser, der øger trivslen hos de børnefamilier, som har oplevet krig og flugt på alt for nær hold. Det kræver, at regeringen udvider sit stramme fokus på beskæftigelse. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her