*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg har ikke ondt af telegiganterne

Roaming i udlandet har været urimelig dyrt for forbrugerne. Nu klynker teleselskaberne over, at priserne skal ned. De har haft god tid til selv at komme med løsningerne.

I mange år har de store teleselskaber haft glæde af et europæisk indre marked. De har tjent gode penge på, at borgere i Europa har rejst på kryds og tværs. De europæiske borgere har nemlig betalt en meget højere pris for brug af deres mobiler i udlandet. De såkaldte roamingtakster, der gælder opkald, sms og brug af data i udlandet, har været dyre. Goderne ved det indre marked har til gengæld været mindre synligt set fra forbrugersiden.

Det har vi i EU lavet om på. Gennem de sidste ti år har vi gradvist ved lov sat priserne ned, således at priserne, forbrugerne betaler, ikke er helt så urimelige længere. Vi har simpelthen reguleret den såkaldte roaming-afgift. Og fra næste år er det aftalen, at forbrugerne skal kunne "roam like home" – altså bruge deres mobiltelefon som i hjemlandet uden at skulle bekymre sig om prisen.

Det betyder, at man, når man rejser rundt i EU, sikres en fair pris, selvom telefonen bruges uden for eget land. 

I de første år, jeg var medlem af Europa-Parlamentet, kom der hvert år til sommer- og vinterferietide historier om folk, som var endt med gigantregninger, fordi telefonen var blevet brugt i udlandet. Nu skal man ikke længere frygte for vilde regninger, når man hiver telefonen op af lommen for at søge efter adressen på det nærmeste hotel.

Nu er det ikke længere forbrugerne, der klager. I stedet er det blevet telefirmaerne, der klager og er utilfredse.

Hovedbeklagelsen synes at gå på, at engrospriserne på data er for høje. Det er de priser, et dansk teleselskab skal betale til det spanske teleselskab, når danskere roamer i Spanien og derved bruger det spanske telefonnet. Altså at det er for dyrt for især nordiske teleselskaber at indkøbe de nødvendige datamængder hos deres udenlandske søsterselskaber, så de nordiske kunder kan roame frit.

Selvfølgelig er det irriterende for aktionærerne, men havde teleselskaberne spillet med fra starten, da reguleringerne begyndte, kunne det hele have været lavet anderledes. EU-Kommissionen gav teleselskaberne tid til at regulere sig selv, så lovgivning kunne undgås.

Men nej, det ville de ikke.

Og nu ligger de, som de har redt. Jeg forstår selvfølgeligt godt, at det er træls, at engrospriserne er høje. De bør da også komme ned. Men når vi på EU-plan lovgiver om priser, gør vi det kun af nød. Det hverken kan eller skal være hverdag. Jeg undrer mig over, at teleselskaberne ikke i stedet er med til at finde nogle fælles løsninger, således at de selv er med til at drive udviklingen i Europa. Hensigten omkring denne regulering af roamingpriserne har jo ikke været hemmelig. Og det har været en sag, vi har diskuteret i årevis. Det bør altså ikke komme bag på dem, at slutmålet var helt at afskaffe roamingafgiften.

Teleselskaberne er ikke afskårne fra at følge med i den lovgivningsmæssige udvikling, der sker i EU og så komme med bud på, hvordan man gør det europæiske marked mere rimeligt for forbrugerne på en måde, som også teleindustrien kan leve med.

De danske teleselskaber skal selvfølgelig ikke udsættes for unfair konkurrence. Men de må acceptere, at skyhøje priser for at tjekke mailen på mobilen, hører fortiden til. Kan teleselskaberne komme med konstruktive forslag inden for den nye virkelighed, så er jeg mere end villig til at bringe det på bordet i Europa-Parlamentet.

Virksomhederne har generelt haft store fordele af det indre marked, som er hovedmotoren i det europæiske samarbejde. Det er dog på tide, at EU også tilgodeser de behov og udfordringer, som møder de europæiske forbrugere. De nye regler om roaming er et eksempel på, at EU også kan løse praktiske udfordringer for almindelige mennesker. Telegiganterne må rette ind, og indgå et konstruktivt samarbejde om at sikre de regler, som er til gavn for europæiske forbrugere.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Christel Schaldemose (f. 1967) er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og har 10 års erfaring med EU-politikken. Hun er medlem af udvalget for det indre marked, miljø, fødevare og folkesundhed samt undersøgelseskomitéen, der blev oprettet i kølvandet på VW-skandalen. Fair konkurrence, flygtningepolitik og kampen mod farlige stoffer hører til hendes interesseområder.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.10.17, 18:42
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.10.17, 11:56
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.10.17, 09:59
Der er brug for indsatser, der øger trivslen hos de børnefamilier, som har oplevet krig og flugt på alt for nær hold. Det kræver, at regeringen udvider sit stramme fokus på beskæftigelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.10.17, 21:04
Der er mange på det fag- og ufaglærte arbejdsmarked, der gerne vil efteruddanne sig. Men vil vi have et arbejdsmarked, hvor det er let at hyre og fyre? Et arbejdsmarked, hvor vi altid skal være klar til at rykke os? Så må vi også indrette efteruddannelserne derefter. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
15.10.17, 14:59
Martin Ågerup sammenligner burkaen med Muhammedtegningerne – og så går det galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.10.17, 10:59
Det vil ikke lykkes med en taktisk tilgang til islam, for så længe muslimer bliver ved med at kalde sig muslimer, uden at ændre på islam, så har vi de problemer vi har i dag, og det vil kun blive værre. Læs mere
Af Annika Smith
15.10.17, 10:13
Så kunne jeg føre panodilpolitik og håbe, at vælgerne ikke opdagede symptombehandlingen Læs mere
Af Mikael Jalving
15.10.17, 08:23
Tænk, hvis de nationale forpligtelser stod over de internationale forpligtelser. Tænk, hvis opgaven var bunden, ikke en fri leg eller tumleplads for kaospiloter. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.10.17, 10:03
En tidligere socialdemokrat og tidligere DF'er, nu NB, betvivler om jeg er konservativ. Her er mit svar. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her