*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kære Løkke, klimaet fortjener mere end tre linjer i åbningstalen

Regeringen skal på banen med mere ambitiøs og konkret politik på klimaområdet, ellers sakker Danmark bagud og kloden taber.

I går godkendte vi i Europa-Parlamentet ratificeringen af klimaaftalen fra Paris, som blev til i FN-regi. Paris-klimaaftalen erstatter Kyoto-protokollen.

Det var med både stolthed og glæde, at jeg trykkede på ja-knappen. I Paris lovede verdens lande hinanden, at nu skal der altså handles. Og i EU har vi nu bekræftet, at vi er med på at forpligte os til at handle. EU’s godkendelse betyder, at aftalen meget hurtigere træder i kraft, end den ellers ville. Kina har allerede godkendt, USA også. Sammenligner vi med Kyoto, tog det 8 år at få den ratificeret. Det betyder også, at landene skal levere på seriøse og ambitiøse klimapolitiske mål.

Stort set samtidig med at vi stemte om det i Europa-Parlamentet, stod Statsminister Lars Løkke Rasmussen på talerstolen i et flot Dannebrogsudsmykket Folketing. Statsministeren talte også om klimaet. Han fortalte ganske kort, men dog med rette, at danske virksomheder er nogle af verdens bedste til grøn omstilling og klimateknologi.

Desværre var der ikke nogle nye ambitioner at hente fra statsministeren i forhold til klimaet. Det eneste, han ud over omtalen af virksomhederne foreslog, var, at Danmark også hurtigt ratificerede Parisaftalen. Og imens han talte, leverede vi andre på den opgave.

Ratificeringen er et vigtigt internationalt skridt, det kan Løkke og jeg godt blive enige om, men den vil ikke i sig selv fastholde, at danske virksomheder fortsætter med at være i front på det grønne område. Der skal altså andet og mere til. Der skal forskning, masser af investeringer og en smule økonomisk pres til, at virksomheder tænker i nye grønne løsninger.

Intet af dette hørte vi om fra talerstolen. Ingen klare og tydelige grønne politiske udspil fra regeringen. Desværre. Det ville ellers være godt både for virksomhederne selv, for jobskabelsen og for CO2-udledningen.

Danmarks hidtidige og meget vigtige bidrag i klimakampen har været ideerne, teknologierne og viden om, hvad der virker, når vi skal arbejde og leve klimavenligt, samt politisk vilje til at fastholde denne førerposition. Med denne regerings lidt tilbagelænede ”vi har da gjort det meget godt”-tilgang til klimapolitikken, kommer vi ikke til at bidrage med nye ideer, ny viden og ny teknologi i fremtiden.

Og teknologiske løsninger og smutveje er der brug for, hvis vi skal holde temperaturstigningerne i ro. Med Parisaftalen lovede verdens lande hinanden, at temperaturerne på kloden ikke må stige ret meget mere.

Allerede nu har de stigende temperaturer konsekvenser for hundredetusindvis af mennesker, som kæmper med store problemer som tørke, oversvømmelser og lignende ødelæggende vejrfænomener. Uden ambitiøse klimapolitiske indsatser fra verdens lande både sammen og hver især, vil temperaturstigningen komme helt ud af kontrol og med voldsomme klimatiske konsekvenser til følge.

Derfor er det virkelig ærgerligt, at regeringen er så uambitiøs, som tilfældet er. Ærgerligt for klodens klimasundhed. Ærgerligt fordi der er stadig et voldsomt behov for nye gode ideer til nem og effektiv grøn omstilling. Og ærgerligt fordi vi endda kan ende med at sætte arbejdspladser og konkurrencedygtighed i de grønne sektorer og industrier over styr.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Christel Schaldemose (f. 1967) er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og har 10 års erfaring med EU-politikken. Hun er medlem af udvalget for det indre marked, miljø, fødevare og folkesundhed samt undersøgelseskomitéen, der blev oprettet i kølvandet på VW-skandalen. Fair konkurrence, flygtningepolitik og kampen mod farlige stoffer hører til hendes interesseområder.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
23.10.17, 21:50
Frihed, tolerance og solidaritet. Det kræver noget så fladt og leverpostejsagtigt som enshed. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.10.17, 16:17
Generation iPad mister elementære færdigheder og dermed også elementær menneskelighed og dannelse. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
23.10.17, 14:55
Naser Khader har lagt sine indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten på hylden og i stedet transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Det virker desværre super godt på Facebook. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.10.17, 09:11
Hvis dette var en privat virksomhed, var den lukket nu. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.17, 22:51
Så kender vi DR igen: Blegrødt, kulturradikalt og tendentiøst. Hvorfor reagerer borgerligheden ikke? Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her