*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Grådige medicinpriser udpiner vores sundhedsvæsen

Medicinalfirmaer bruger smuthuller i loven til at tage vanvittige priser. Det skal stoppes.

Eksklusivaftaler på medicin til sjældne sygdomme så som medicin til for tidligt fødte børn udnyttes til at hæve prisen med 4000 procent. Det viste DR i en dokumentar i denne uge. De viste også, at et firma havde opkøbt et lille firma, der lavede hepatitis C-medicin. Ved opkøbet hævede de priserne på produktet til helt uhyrlige summer. Vel at mærke uden at det nye firma havde haft nogen som helst udviklingsomkostninger.

Firmaets danske repræsentant mente dog, at de havde købt en lotteriseddel og ikke kunne vide, om de ”vandt”. Mærkeligt at man er villig til at betale 11 milliarder amerikanske dollars for en ”usikker” lodseddel.

For nylig har vi også set Lundbeck blive dømt for ulovlig virksomhed, da de betalte konkurrenter for at udskyde deres adgang til markedet. Selvfølgelig med henblik på at Lundbeck fik markedet for sig selv.

Alle tre eksempler vidner om ualmindelig elendig moral hos dele af medicinalbranchen. Eller hvis man ikke vil tale om moral, så viser det i hvert fald en uacceptabel grådighed. En grådighed, som jeg synes, vi skal stoppe. Så hurtigt som muligt. Aktionærerne tjener stort, imens patienterne taber stort. I Danmark har vi godt nok valgt at sige, at patienterne skal have den bedste medicin, uanset prisen. Men hvis denne grådighed fortsætter, er det slet ikke sikkert, vi kan blive ved med det.

Jeg mener, vi skal stoppe grådigheden, så hurtigt vi kan.

Selvfølgelig er det i samfundets interesse, at der er nogle, der investerer i at udvikle ny medicin og får dækket omkostningerne ved at drive forretning herved. Meget medicin redder og forlænger liv, eller øger livskvaliteten for syge mennesker.

Derfor er der også brug for, at firmaer kan satse og udvikle og sidenhen får investeringen i hus. Patenter af et vist omfang er derfor et nyttigt redskab. Men det skal gøres ordentligt.

Eksklusivaftaler bør slet ikke kunne gælde produkter, der allerede har været på markedet, inden eksklusivaftalen gennemføres. Apotekerne kunne jo fremstille medicinen til de for tidligt fødte pærelet, inden medicinalfirmaet opnåede eksklusivitet. Hvorfor så overhovedet give den eneret? Her må vi se på, om det europæiske medicinagenturs beslutning holder. Og hvis det er lovligt, skal loven laves om så hurtigt som muligt.

Ny livsvigtig eller helbredende medicin, som eksempelvis produktet mod hepatitis C, der nævnes i dokumentaren, kunne man underlægge en maksimumspris, for at produktet kan få lov at blive markedsført i EU. En pris, der afspejler de reelle udviklingsomkostninger og ikke bare en pris, der tilfredsstiller aktionærerne.

Hvis hele EU gik sammen om dette, er jeg sikker på, at firmaet ville acceptere prisen. Et marked med en halv milliard borgere vil selv ikke firmaet Gilead ønske at blive udelukket fra. Og opgive markedet tror jeg næppe, de gør, for med den grådighed så er en mindre indtjening i EU nok bedre end slet ingen indtjening i EU. Men skal det have effekt, skal EU’s medlemslande stå sammen. Ellers virker presset ikke.

Derudover skal der slås benhårdt ned på firmaer, som bruger Lundbeck-metoden ”pay for delay” - altså at betale sig fra at undgå konkurrence. Det er ifølge EU-domstolen ikke lovligt og heldigvis for det.

Hjælper intet af dette, må vi overveje, om vi skal lade det offentlige investere mere i udvikling af ny medicin og som modkrav til udviklingsmidlerne kræve lavere priser.

Den grådighed i dele af medicinalbranchen, som DR afslørede, er dybt forkastelig og skadelig for patienterne. Den skal stoppes så hurtigt som muligt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Christel Schaldemose (f. 1967) er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og har 10 års erfaring med EU-politikken. Hun er medlem af udvalget for det indre marked, miljø, fødevare og folkesundhed samt undersøgelseskomitéen, der blev oprettet i kølvandet på VW-skandalen. Fair konkurrence, flygtningepolitik og kampen mod farlige stoffer hører til hendes interesseområder.
Seneste blogs
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.10.17, 15:33
Det gælder om at vi banker svensken og så må alt andet rykke i baggrunden Læs mere
Af Morten Løkkegaard
19.10.17, 10:30
EU-kommissionen har fremlagt et forslag til en social søjle i Europa. Spørgsmålet er, om EU skal være en ’social union’, hvor socialpolitikken fremover delvist styres fra Bruxelles? Mit svar er klart; nej tak! Læs mere
Af Siddik Lausten
18.10.17, 13:18
Så skete det. DBU har aflyst kvindelandskampen mellem Danmark og Sverige på fredag – jeg tvivler på, at det samme var sket, hvis det var mændene. Læs mere
Af Gitte Seeberg
18.10.17, 13:08
Symbolpolitik er betegnelsen på politiske initiativer, der skal illustrere handlekraft, men som i virkeligheden er blottet for indhold Læs mere
Af Jens Kindberg
18.10.17, 11:48
Man prøvede at være et bredt borgerligt parti, men er endt som et yderligtgående populistisk projekt med kun én sag på dagsordenen: At være mere negative overfor folk, der ikke ligner Pernille Vermund Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her